Solana Nin - jedina solana na Jadranu s eko certifikatom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Branko BOŽIĆ
Ovoljetna berba soli u Solani Nin

Od prosinca ove godine pakiranja ninskih soli nose BIO znak - time Solana Nin postaje jedina solana na Jadranu s ekološkim certifikatom. Projekt ekološke certifikacije, težak 1,4 milijuna kuna, sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Edukativno-kulinarska radionica

Povodom uspješnog završetka projekta eko certifikacije i predstojećih blagdana od 17. do 19. prosinca 2015. u muzej-trgovini Solane Nin u Radićevoj 12 u Zagrebu održavaju se i prigodne ekološki usmjerene radionice. Edukativno-kulinarsku radionicu za djecu Cukrići i sol vodi Snježana Krpes, autorica dječje ilustrirane kuharice Za prste polizati, dok kulinarsku radionicu za antistres i detoksikaciju za odrasle vodi Nada Rocco, poznata hrvatska glumica i štovateljica zdrave prehrane. Radionicu aromaterapije vodi Sandra Tomljenović.

Projekt pod nazivom Cvijet soli i poslovanje - ekološka proizvodnja konzumnih i terapeutskih soli omogućio je Solani Nin da se visoko plasira na svjetskom tržištu po pitanju proizvodnje soli. Upravo je ovaj projekt snažno otvorio vrata velikog sjevernoameričog tržita, a već su u procesu i prve isporuke prema ovom, za solanu, strateški bitnom tržištu. Čak 85 posto ukupne vrijednosti projekta sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ministarstvo poduzetništva i obrta, a sve u cilju postizanja veće konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz jačanje zelene ekonomije, energetske učinkovitosti i eko standarda u proizvodnji.

Zdravlje potrošača

Kako bi se morska sol mogla klasificirati kao ekološki proizvedena treba se temeljiti na korištenju tradicionalnih metoda u proizvodnji koje djeluju u skladu s prirodom, ali i pozitivno utječu na zdravlje potrošača. Postulate ekološke proizvodnje Solana Nin primjenjuje već generacijama, a dodatna potvrda potrošačima bit će prepoznatljiv BIO znak s kojim će ninske soli nastupati na domaćem, ali i svjetskom tržištu. 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno