Turistički promet županije porastao šest posto

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Ina Sikirić, TZ Zadarske županije, Miahela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije, i župan Stipe Zrilić

Održana je 3. sjednica Skupštine Turističke zajednice Zadarske županije na kojoj su glavne točke bile Izvješće o izvršenju Programa rada od siječnja do rujna 2015. s Financijskim izvješćem od siječnja do rujna 2015. i prijedlogom rebalansa financijskog plana za 2015. godinu, te Informacija o turističkom prometu od siječnja do rujna 2015. Sjednicom je predsjedao zadarski župan Stipe Zrilić, a direktorica TZ Mihaela Kadija delegatima lokalnih turističkih zajednica detaljno je obrazložila program rada i financijsko izvješće.

Kadija je izrazila zadovoljstvo postignutim turističkom prometom u devet mjeseci kada je u županiji boravilo 1,477.938 gostiju, što je za 6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Jednak porast zabilježen je i u broju noćenja kojih je bilo 10.476.631. Analiza strukture gostiju pokazuje da je domaćih gostiju došlo tek jedan posto više nego lani, ali su ostvarili tri posto više noćenja. Strani su gosti ostvarili šest posto više dolazaka i sedam posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu. U ukupnom udjelu gostiju stranih je bilo 85 posto, a u broju noćenja 80 posto.  

Ostvarili 90 posto planiranog

Kada je riječ o prihodima županijska je TZ za navedeno razdoblje planirala sredstva od 5.300.000 kuna, a ostvarila je 4.790.186 kuna, odnosno 90 posto planiranog. Zanimljiv je i podatak da je Turistička zajednica za devet mjeseci ove godine od boravišne pristojbe od planiranih 4.150.000 kuna uprihodila 3.641.169 kuna, čime su ipak zadovoljni jer to iznosi 88 posto planiranog.

Direktorica Kadija pojasnila je koje je poslove Turistički ured TZ Županije obavljao do rujna ove godine, a najvažniji su: promocija turističke destinacije na razini županije samostalno i putem udruženog oglašavanja, sudjelovanje u definiranju ciljeva i politike razvoja turizma na nivou županije u svezi s politikom planiranja razvoja turizma na nacionalnom nivou, te promocija turističke ponude županije u zemlji i inozemstvu u koordinaciji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

- Vodilo se računa i o obogaćivanju ukupne turističke ponude županije i kreiranju novih proizvoda turističke regije, a poglavito u selektivnim oblicima turizma. Pružala se stručna i svaka druga pomoć turističkim zajednicama s područja županije u pitanjima važnim za njihovo djelovanje i razvoj i poticalo razvoj turizma na područjima koja nisu turistički razvijena. Koordiniralo se djelovanje i nadzor izvršavanja ciljeva i zadaća turističkih zajednica općina i gradova s područja županije, sudjelovalo u izradi planova razvoja turizma i strateškoga marketinškog plana hrvatskog turizma, te poticalo i unapređivalo postojeće turističke resurse i potencijale - obrazložila je Kadija.

Potpore događanjima

Govoreći o programu za iduću godinu naglasila je kako su nastojali uvrstiti aktivnosti već započete u ovoj godini, stavljajući naglasak na ključne proizvode. Tako je planirano 400.000 kuna za potporu glavnim turističkim događajima jer oni stvaraju motiv dolaska gostiju:

 - Sukladno provedenom Javnom pozivu za kandidiranje prema programu 'Potpore događanjima' u 2015. godini objavljenom na web stranici Turističke zajednice Zadarske županije pristigle su 83 kandidature, od kojih deset nije zadovoljilo uvjete propisane Javnim pozivom. Prikupljene kandidature obradila je Radna skupina Turističkog ureda i predočila ih Povjerenstvu za provedbu Javnog poziva za potpore događanjima, a koje je razmotrilo prijedloge Radne skupine o valjanosti i vrednovanju kandidiranih programa sukladno kriterijima iz Javnog poziva - rečeno je na sjednici.

Sve su točke dnevnog reda jednoglasno prihvaćene, a dvojici predstavnika Turističke zajednice Biograda potvrđeni su mandati u Skupštini, riječ je o Luki Šangulinu i Slavenu Desnici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno