Vrijednost projekta procijenjena na dva milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
S novom, učinkovitom rasvjetom Općina Preko trebala bi ostvariti značajne uštede

Na području općine Preko obavljena je rekonstrukcija javne rasvjete ugradnjom novih LED svjetiljki. Zamijenjeno je oko 850 postojećih, uličnih i cestovnih žarulja, što je nešto manje od 50 posto ukupnog broja svjetiljki javne rasvjete.

S novom, učinkovitom rasvjetom Općina Preko trebala bi ostvariti značajne uštede u računima za javnu rasvjetu, a vrijednost projekta rekonstrukcije javne rasvjete procijenjena je na dva milijuna kuna, od čega 60 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostali iznos pokrit će Općina Preko upravo uštedom koju će ostvarivati u potrošnji električne energije.

"Pametni gradovi"

- Unatoč ekonomskoj krizi koja i dalje trese Hrvatsku, naša općina uspjela je održati financijsku stabilnost, a gotovo sve planirane aktivnosti uspjeli smo realizirati. Posljednji u nizu velikih projekata dovršen je u proteklom mjesecu, a riječ je o postavljanju ekološke LED rasvjete. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u mjestima naše općine postavljeno je više od 850 novih LED žarulja, čime smo, uz ekološku komponentu, znatno uštedjeli na troškovima električne energije, što ćemo osjetiti na računima za sljedeću godinu. Projekt planiramo nastaviti i u nadolazećim godinama, ovisno o sredstvima koja nam budu na raspolaganju, kazao je općinski načelnik Karlo Novoselić.

Općina Preko nedavno je na javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila i 60 postotnu subvenciju za novi WebGIS program "Pametno upravljanje nerazvrstanim cestama općine Preko", čime je postala jedna od prvih općina u Hrvatskoj uključena u projekt Pametni gradovi. WebGIS program predviđa kvalitetnije rješavanje problema mještana u svakodnevnom radu lokalne uprave, uspostavu efikasnijeg sustava upravljanja i održavanja nerazvrstanih cesta te kontrolu cjelokupne komunalne infrastrukture.

Električna punionica automobila

- Program je koncipiran tako da svaka ovlaštena osoba koja ima pristup sustavu ima mogućnost prijave problema na terenu iz područja prometne i komunalne infrastrukture, i to tako da svojim pametnim uređajem fotografira ili napravi video zapis problema koji se zatim automatski evidentira u sustavu dobivanjem oznake "intervencija". Uvođenjem ovog programa Općina Preko će već od sljedeće godine više pojedinačnih odvojenih organizacijskih sustava objediniti u jedan središnji sustav, čime je provedba procesa ubrzana najmanje 50 posto u odnosu na prijašnji način funkcioniranja. Provedbom projekta "Pametno upravljanje cestama općine Preko" namjerava se postići brzo i učinkovito komuniciranje više službi istodobno uz cjelokupnu kontrolu troškova i naloga za intervencijama na terenu preko jedinstvenog WebGIS sučelja, pojasnio je Endi Ćuća, općinski referent za imovinu.

Osim novog programa, uskoro se očekuje i 60-postotna subvencija Fonda za prvu električnu punionicu automobila na otoku Ugljanu, što je također kandidirano na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno