Za darivanje krvi čekalo se u redu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Venci Jurin, predsjednik Udruge DDK Kalelarga, u veselom društvu i s ružom za darivateljicu

Tko mi još vadi krv?! Pa ne vade mi, uglavnom mi piju...- duhovito je rekao dobro raspoloženi zadarski župan Stipe Zrilić koji je jučer ujutro među prvima došao u Hrvatsko narodno kazalište gdje je jedna od najaktivnijih i najpoznatijih Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga, organizirala svoju tradicionalnu Božićnu akciju darivanja krvi.

Župan Zrilić je potom još dodao kako se obavezno odaziva dva puta godišnje na akcije udruge Kalelarga - za Uskrs i Božić, a jučer mu je bio upravo jubilarni deseti put.

Prekaljeni darivatelji

Gužva je bila u foajeu Kazališta od kada je jučer točno u 8 sati akcija počela pa su ljudi stajali u redu i strpljivo čekali dok je jedan "bodul" pokušao uz pomoć "debele veze"- predsjednika Udruge DDK Kalelarga Vencija Jurina, dati krv preko reda, da mu ne - "pobigne brod".

U gužvi smo primijetili i kolegu novinara Damira Maričića koji je već "prekaljeni" darivatelj. Obavezno i on daje krv dva puta godišnje za Uskrs i Božić. Do sada je dao već 30-tak puta i uvijek se odaziva na pozive Kalelarge.

Poznati profesor fizike Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti Nikica Simić - darivanje krvi ne propušta.

- Uvijek darujem krv, ako sam zdrav, a najčešće - jesam. Sada mi je jedino "malo frka" jer je velika gužva pa se bojim da ću zakasniti na nastavu i to na sveopću žalost mojih učenika - dodao je poznati profesor uz smijeh. Do sada je dao krv 33 puta.

Bilo je tu naravno, i zavidan broj pripadnica ljepšeg spola, koje je prvi čovjek Kalelarge Venci Jurin kao pravi kavalir, dočekao kako je i red - s crvenim ružama. Jednu je dobila i Nina Pavić koja je također, rekla kako je do sada 21 put sudjelovala u akcijama Udruge DDK Kalelarga.

Udruga Kalelarga - zadarski ponos

I naš sugrađanin Damir Valčić bio je među prvima koji je jučer došao u Kazalište te je otkrio kako će sljedećeg Uskrsa i njemu biti jubilarka - 50. davanje krvi. Upravo jučer jubilarno 50-to davanje krvi bilo je Ivanu Vitlovu koji je slijep od rođenja, ali se pozivu Kalelarge uvijek odaziva kao i zadarski Boksački klub Sveti Krševan u punom sastavu. Krv je, naime, došlo dati 20-tak kršnih momaka.

I ove godine atmosferu su pjesmom ulješali Bepo i Kantaduri, a prikupljeno je ukupno 140 dragocijenih doza.

Zahvaljujući članovima Kalelarge i mnogim drugim darivateljima, zadarski Odjel za transfuziju Opće bolnice nikada nije imao nedostataka doza krvi i krvnih pripravaka tako da se čak krv kada je potrebno, iz Zadra šalje u Split i ostale bolnice.

Venci Jurin, predsjednik udruge Kalelarga, naglasio je kako se božićne akcije darivanja krvi organiziraju već više od 20 godina te da je iznimno ponosan što se uvijek, na svaku akciju odazove velik broj članova, ali i ostalih dobrovoljnih darivatelja koji nisu članovi Kalelarge.

Inače, zadarska Udruga DDK Kalelarga jedna je od najvećih aktiva takve vrste u Hrvatskoj. Kroz 22 godine djelovanja Udruga je uspjela prikupiti više od 5.250 litara krvi, a upravo njihova Božićna akcija nadaleko je poznata po odazivu darivatelja.

Sve darivatelje jučer je došao pozdraviti, blagosloviti i poželjeti im mirne i sretne blagdane i fra Andrija Bilokapić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno