Zadar i njegova županija "osuđeni" su na turizam

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Dodijeljene su posebne nagrade za doprinos i suradnju povodom 20 godina TZ županije

Turistička zajednica Zadarske županije jučer je svečano proslavila 20. obljetnicu osnutka. Tom prilikom je u zadarskom Arsenalu predsjednik TZ i zadarski župan Stipe Zrilić rekao kako su Zadar i njegova županija, zbog svojih prirodnih ljepota, osuđeni na turizam. Iako je turizam u ovom kraju prisutan desetljećima, rekao je Zrilić, najveći pad doživio je za vrijeme Domovinskog rata.

- No, kad je Domovinski rat završen, osnovana je Turistička zajednica Zadarske županije. Godinu dana poslije, imali smo 157.000 gostiju i 968.000 noćenja. Danas bilježimo nešto manje od milijun gostiju i preko 10,5 milijuna noćenja. Svi pokazatelji govore da imamo čvrst rast, a Glavni plan turizma do 2023. kazuje kako u ovoj djelatnosti trebamo biti još uspješniji. Naglasak je na proširenju turističke sezone. Nadalje, tu su i ulaganja u ruralni turizam, ali i u Centar kreativnih industrija koje već sad prepoznaju Zadarsku županiju kao filmsku destinaciju, rekao je Zrilić.

Detaljni prikaz aktivnosti TZ Zadarske županije dala je direktorica Mihaela Kadija koja je istaknula i tri glavne aktivnosti u planu za 2016. Riječ je o daljnjem razvoju cikloturističke destinacije u čemu su provedene tri od ukupno sedam faza.

Plan za 2016.

- Važno je istaknuti - naglasila je Kadija - da se u ovoj aktivnosti nije pazilo na administrativne granice županije nego je naglasak stavljen na kvalitetu usluge, a ne na količinu. U 2016. razvijat će se karte, GPS aplikacije i web stranice te prilagodba smještajnih kapaciteta. Druga faza je razvoj destinacijskog menadžmenta kroz radionice gdje bi se okupili svi ključni predstavnici u stvaranju nove turističke ponude županije. Treća faza je označavanje kvalitete u obiteljskom smještaju, u što je već sad uključeno 65 posto smještajnih kapaciteta, čak 71 domaćinstvo, dodala je direktorica.

Nazočnima se obratio i predsjednik sekcije obiteljskog smještaja u Hrvatskoj gospodarskoj komori Nedo Pinezić. Biranim riječima govorio je o uspjehu Zadarske županije naglašavajući osim prirodnih ljepota, baštinu i dobre ljude i domaćine.

- Ne poznajem niti jednu regiju u Hrvatskoj koja bi krenula od nule i u osam mjeseci proces certificiranja završila sa 71 domaćinstvom. S druge strane što nam znače sve naše prirodne ljepote i prednosti, ako nemamo ljude koji ne mijenjaju svoj stil života i na njihovu radost kao takvog prenose ga svojim gostima. Kažem gostima, jer mi ne primamo turiste nego goste. U 2016. glavni motiv putovanja bit će sigurnost i udobnost kraja u kojeg se gosti vraćaju. To je temelj hrvatskog turizma. Primjer je Zadarske županije da na prvom mjestu neće biti kapital nego turizam kao sredstvo kojim čuvamo ljude na svom prostoru. Turizam nije poligon za spekulativni kapital. Kad se pišu zakoni o turizmu, treba se nešto pitati i nas, obiteljske iznajmljivače, jer se iz ove grane turizma slije 1,3 milijuna eura, rekao je Pinezić.

Zadarski list i TZ Zadarske županije

Predsjednik uprave Hrvatske press grupe čiji je član i Zadarski list, Neven Klarin, također se obratio nazočnima naglasivši 14 godina uspješne suradnje na zajedničkom projektu Zadarskog lista i TZ Zadarske županije u kojoj se ocjenjuju najbolji u turizmu.

- Na primjeru Zadarske županije i njene turističke zajednice, vidi se veliki pomak i iskorak u ono što turizam zaista jest. Turizam u nas ima značajnu gospodarsku i socijalnu ulogu i dio je kulturnog stava prema vrijednostima života. Iz iskustva življenja u pet gradova u proteklih 13 godina, kad spomenete da ste iz Zadra, konverzacija uvijek bude otvorenija što je još jedno priznanje neospornim ljepotama ovog kraja, rekao je Klarin.

Pratili i prepoznali najbolje

Na kraju svečanosti podijeljene su posebne nagrade za doprinos i suradnju povodom 20 godina TZ županije dobili su Zadarska županija i tvrtke Ilirija d.d. Biograd na Moru i Turisthotel d.d. Zadar te Turistička zajednica grada Zadra. Za svoj doprinos radu TZ od osnutka do danas nagrade su dobili Ivo Dunatov, direktor TZ od osnutka do umirovljenja 2014. te Ina Sikirić, djelatnica u TZ Zadarske županije.

Godišnje nagrade Zadarskog lista i TZ u okviru obilježavanja 20. godišnjice osnivanja i rada, tj. nagrade za nastojanja u stvaranju i razvoju dodatne ponude, te doprinosa brendiranju destinacije dobili su, kao institucija Lučka uprava za Medcruise konferenciju o kruzingu. U kategoriji komercijalni subjekt nagradu je dobio Turisthotel za Mini-golf teren kao dodatnu ponuda i jedinstvenost u okružju na kojem će se sljedeće godine odigrati svjetsko prvenstvo. Nagradu za destinaciju osvojila je TZ Starigrad-Paklenica za koncentraciju događanja aktivnog turizma u pred i postsezoni. Najbolji turistički proizvod je aplikacija Zadar Travel TZ Grada Zadra koja je umnogome olakšala ponudu iznajmljivačima iz čijih redova dolaze velike pohvale. U kategoriji agencija, nagradu je osvojila Agencija Feral-Tours Zadar za Program posebnog interesa i doprinos stvaranju doživljaja kao izbor iz 80 programa koje je sakupila i koje će naknadno objaviti. Nagradu za turistički događaj godine dobila je utrka Wings For Life kao događaj pred i postsezone, usmjeren na razvoj dodatnog sadržaja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno