Župan i nadbiskup razgovarali o razvoju vjerskog turizma u Zadru

Slika korisnika admin
Autor: 
Susret u Zadarskoj županiji

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je jučer vijećnice Zadarske županije i Grada Zadra gdje je ostvario tradicionalni božićni susret sa županom Zadarske županije Stipom Zrilićem i gradonačelnikom Grada Zadra Božidarom Kalmetom i njihovim suradnicima. Mons. Puljić je zahvalio objema institucijama na suradnji i doprinosu kojeg daju u tropletu Županija, Grad i Nadbiskupija u radu za socijalne potrebe građana, kao i za pobuđenu pozitivnu razvojnu perspektivu s kojom je upoznat na susretima.

Novčani prilog

Župan je naglasio kako je trenutno u županiji više zaposlenih nego li je to bilo u najuspješnijoj 2008. godini.

- Gospodarstvo se stabiliziralo. Usprkos smanjenom doprinosu županijskom proračunu zbog uzimanja državne središnjice, imamo stabilno financijsko stanje i imat ćemo stabilnu 2016. godinu. Nismo imali afera, u poslu smo strogi i racionalni, rekao je župan Zrilić, navodeći i primjere u prilog gospodarskom jačanju, a istaknuo je i suradnju s nekoliko regija u Europi, poput Južnomoravske regije u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj.

Od strane Županije upućena je inicijativa da Nadbiskupija doprinese boljoj organizacijskoj ponudi hodočasničkog i vjerskog turizma, za što postoji zanimanje posjetitelja. Trenutno je otvoren natječaj kojim se dodjeljuje 380 milijuna kuna za inicijative razvoja kulturne baštine u cijeloj Hrvatskoj, a kako bi Županija priredila tehničku dokumentaciju i strateški sistematizirala aktivnosti s tim u svezi, potrebna je suradnja i predstavnika Nadbiskupije. Mons. Puljić je istaknuo potrebu dovršetka obnove uređenja značajnog arhitektonskog romaničkog bisera, crkve sv. Krševana u središtu grada, ali i pronalazak prostora za zbirku Biblija Zadarske nadbiskupije koju je ostvario zadarski nadbiskup Marijan Oblak, a koja sadrži 1800 primjeraka Biblije iz svih naroda i na brojnim jezicima svijeta. To su moguće točke suradnje u apliciranju za sredstva iz europskih fondova koji novčano žele podržati značajne kulturne projekte. Na susretu je zadarski župan Zrilić solidarno uručio novčani prilog Zadarskoj nadbiskupiji, kao i za potrebe hrvatske zajednice u Kotoru i Perastu, zaljevu svetaca odakle je i sv. Leopold Bogdan Mandić koji je tri godine djelovao u Zadru.

Razmjena darova

U prilog podrške standardu građana, Poglavarstvo Grada Zadra je pred nadbiskupa iznijelo podatak da Grad nije povećao izdatke za građane koje se tiču nadležnosti poslova javnih poduzeća. Veliko je ulaganje Grada u predškolski odgoj, zaposleno je gotovo tristo teta u vrtiću čiju plaću osigurava gradski proračun. Roditelji plaćaju mjesečni iznos za vrtić 700 kn, a u vremenu velikih lista za mjesto u vrtiću, gradonačelnik Kalmeta je sa zadovoljstvom istaknuo da u Zadru sva djeca imaju mjesto za pohađati vrtić. Grad podržava i djelovanje oko stotinu sportskih klubova koji su u službi razvoja djece i mladih te osigurava plaću za dvadeset i četiri sportska trenera. Ove je godine u gradu Zadru tri tisuće više zaposlenih u odnosu na prošlu godinu, a tri i pol tisuće je nezaposlenih.

Na oba susreta nadbiskup, župan i gradonačelnik razmijenili su prigodne darove i blagdanske čestitke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno