Kad Samantha zove na kafu dođe cijelo Bibinje

Slika korisnika valentinam
Čuvarica starog bibinjskog govora
Samantha je napisala trideset pjesama, posebnih po tome što su sve napisane u bibinjskom dijalektu, tematizirajući prije svega svoje selo, običaje, ljude...
Krešimir BUKVIĆ
Ante Sikirić Krivin i Samantha Pedišić

Predvorje osnovne škole Stjepana Radića u Bibinjama bilo je pretijesno u subotu navečer da primi sve zainteresirane Bibinjce, i ne samo njih, za promociju prve zbirke pjesama mlade mjesne pjesnikinje Samanthe Pedišić „Dođi na kafu“. Samantha je napisala trideset pjesama, posebnih po tome što su sve napisane u bibinjskom dijalektu, što je danas i te kako raritetna pojava, tematizirajući prije svega svoje selo, običaje, ljude... Objavivši, kako je to zaključio poznati bibinjski pjesnik i njen mentor Ante Sikirić, osvrćući se na pjesmu „Kroz funestru sve se vidi“ - razglednicu njihovoga mjesta.

- Samantha je rođeni pjesnik i izvanredan recitator, odličan đak i još bolji prijatelj. Ali Samantha nam je podarila još nešto veće i bolje, svoj prvijenac, zbirku pjesama na bibinjskom govoru koju je simbolično i slikovito nazvala „Dođi na kafu“. Nije to samo: dođi da popijemo napitak, to je u stvari – dođi na ćakulu da se vidimo, čujemo i saznamo što se događa u mistu. Samantha nam je ovom zbirkom podarila i sebe. Velika joj hvala na tome i neka samo nastavi u istom tonu, na našem lipom bibinjskom govoru, zahvalio se mladoj pjesnikinji Sikirić.

Riječi hvale nisu štedjeli ni ostali prezenteri na promociji koju je inače vodila Vesna Matešić a glazbeno upotpunili Ivica Ićo Sikirić, klape Garofuli i Bibinje te Mario Marić koji je otpjevao Samanthinu pjesmu „Zemljo moja“ koju je uglazbio Tomislav Pehar, također nazočan te večeri na promociji. Knjiga je objavljena u izdanju Medicinske škole Ante Kuzmanića, koju Samantha pohađa, u čije je ime govorila Sonja Šare, predsjednica školskog odbora.

Na promociju su došla i oba recezenta: Vlatko Majić i Milan Miočić Stošić, upoznavši okupljene sa svojim impresijama njenih pjesama, posebnih i po tome što je Samantha prva nakon gotovo 40 godina počela pisati dijalektom svojih predaka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)