Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

DOM NA SFINGI Radovi u prizemlju i na garsonjerama koštat će 8,5 milijuna kuna

17.12.2018. 19:00
DOM NA SFINGI Radovi u  prizemlju i na  garsonjerama  koštat će 8,5  milijuna kuna


U Domu za starije i nemoćne osobe Zadar, ili kako ga zovu,  Domu umirovljenika na Sfingi, ovih dana izvode se radovi i planiraju novi. Naime, izgradnjom Poliklinike, Fizikalna terapija se preselila iz Doma,  te su u prizemlju ostali prazni prostori.
– Pri kraju smo uređenja prizmelja te bi do Božića sve trebalo biti gotovo. Naime, u prostoru nekadašnje Fizikalne imat ćemo 14 soba i 21 novi ležaj. Za ovo smo uložili oko 1,8 milijuna kuna, što sami pokrivamo,  rekao je ravnatelj Doma Marko Buljat.
Međutim, uređenjem novih soba u prizemlju radovi u Domu neće  prestati. Naime, za sljedeću godinu spremaju se na uređenje depadanse,  koja se nalazi u neposrednoj blizini matične ustanove. Ukupni kapacitet  je 32 korisnika. Od 32 sobe 9 je apartmana i 13 garsonjera.
– Tijekom izvođenja radova morat ćemo korisnike depadanse preseliti  u novouređene prostore u prizemlju. Radit ćemo ulaz po ulaz kako bismo mogli smjestiti sve korisnike. U depadansi trenutno imamo kapacitet 31 korisnika, a kad završimo s radovima dobit ćemo prostor za 60-ak,  rekao je ravnatelj Buljat. Pojasnio je kako će to postići tako da će od postojećih garsonjera napraviti jednokrevetne ili dvokrevetne sobe, odnosno smanjit će ih za pola. Procijenjena vrijednost ovih radova je oko 6,7  milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2019. godine.
– Na kraju sljedeće godine sve bi trebalo biti gotovo i tada ćemo ukupno povećati kapacitete Doma za 50-ak korisnika – 30 u depadansi i 21 u  prizemlju, najavio je Buljat.
Istaknuo je kako u planu imaju i uređenje odjela za oboljele od Alzheimerove bolesti u koji bi mogli primiti šest ili sedam korisnika.
Inače, Dom je nedavno povećao cijene usluga za 10 posto. Najskuplja  usluga je jednokrevetni stacionar za nepokretne osobe koji košta 4.000  kuna. Unatoč tome, na smještaj u Domu, i dalje se čeka predugo – od pet  do šest godina.