Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

OHRABRUJUĆE U Općini Preko ove godine rođeno 36 beba, čak 23 više nego lani!

17.12.2018. 10:29
OHRABRUJUĆE U Općini  Preko ove  godine  rođeno 36  beba, čak  23 više  nego lani!


Kraj godine kakav se samo poželjeti može! Na području  Općine Preko u 2018. rođeno je 36 beba, čak 23 više nego lani, kazao je  načelnik Jure Brižić prilikom potpisivanja ugovora o porodiljskim naknadama s roditeljima novorođenih beba. A njih se, kako je naveo, u ovoj  godini u Preku rodilo 12, pet u Poljani, devet u Lukoranu, devet u Ugljanu i jedno dijete na Sestrunju.


Planirano 150.000, a isplaćeno 218.000 kn
Potpisivanje prvih 18 ugovora o porodiljskim naknadama upriličeno je  potkraj lipnja, a u petak je u Općinskoj vijećnici, uz uručivanje prigodnih  darova, potpisano novih osamnaest.
U općinskom proračunu za porodiljske naknade bilo je planirano  150.000, a isplaćeno je 218.000 kuna.
– Planirali smo manje novca, ali drago mi je da smo se prevarili. Nadam se da je to dobar znak za budućnost i da će sljedeća godina biti još  bolja. Nažalost, umrlih je još uvijek više, ali ovakve brojke ohrabruju.  Znam da novac nije presudan u odluci o povećanju obitelji, iako dobro  dođe, osobito u velikim obiteljima gdje je troje, četvero ili više djece, dodao je Brižić.
A upravo je na potpisivanju ugovora bila i jedna takva obitelj, u kojoj  se nedavno rodilo četvrto dijete.


Četiri djevojčice Ivanov
Martina i Slavko Ivanov iz Poljane živjeli su u Zadru, tamo su dobili  dvije djevojčice, a po povratku na otok još dvije.
– Naravno da će nam ova potpora dobro doći, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme kad svi trošimo više nego inače. A hoćemo li „krpati“  kućni budžet ili će sve biti potrošeno na djecu, nismo još odlučili. Suprug radi, ja ću koristiti maksimalni porodiljski dopust tako da ostanem  s djecom što dulje, a u takvim prilikama svaka kuna dobro dođe, komentirala je Martina Ivanov, inače Silbenka po rođenju.
Općina Preko s prvim danom ove godine povisila je naknade za novorođenčad – za prvo dijete isplaćuje se 7.500 kuna, za drugo 15.000 kuna,  za treće 30.000 kuna, a za četvrto i svako iduće dijete po 60.000 kuna.
Dobra je vijest i da se do kraja veljače očekuje završetak obnove središnje zgrade Dječjeg vrtića Lastavica u Preku u sklopu kojega će biti otvorena i jaslička grupa.