Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PAKOŠKA LIGNJADA Humanitarni ulov – preko deset tisuća kuna

17.12.2018. 10:38
PAKOŠKA LIGNJADA Humanitarni  ulov –  preko  deset  tisuća  kuna


U Pakoštanima je ovog vikenda održana manifestacija u  kojoj su posebnu ulogu imale lignje. Riječ je o najvećem športsko-zabavnom i gastro događanju s ove strane Jadrana u adventu ili došašću, 3. Otvorenom prvenstvu u lovu na lignje Pakoštane 2018.
Love se i boduju jedino lignje, a tehnika je lov liganja iz barke panulom, peškafondom i skosavicom u trajanju od tri sata. A ono što i krasi  ovo spektakularno predbožićno događanje je zapravo "ulov" od čak  10.100 kuna.


Čak 102 lignjolovca
– Sakupljena humanitarna sredstva namijenjena su za nova školska  vrata OŠ Pakoštane, Domu mladeži na Vrgadi i jednoj od ovdašnjih najpotrebitijih obitelji, kazao je Ante Žoni Maksan, predsjednik ŠRD Pakoštane, organizatora ovog događanja.
Generalni sponzori su Općina Pakoštane i Turistička zajednica te tvrtka za uzgoj tune Pelagos net farma, čiji su suvlasnici general Ante Gotovina i Milan Mandić.
– Usprkos višednevnim meteorološkim najavama polarne zime u tri  sata lova na lignje u pakoškom akvatoriju natjecala su se čak 102 lignjolovca iz 41 ekipe među kojima su bile i ekipe iz Slovenije, Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije i Njemačke. Dakako, najviše je ekipa iz Pakoštana i šireg okruženja, kazala je Stefanija Lacman iz Organizacijskog  odbora, dodajući kako su natjecatelji imali zahtjevan zadatak po izuzetno hladnom vremenu pronaći "pitomije i bogatije" pošte za lignjolov.
Od 41 ekipe njih 16 je prijavilo ulov, ukupno 8.573 kilograma. Najveću  lignju od 652 grama, pehar i vanbrodski motor, pentu Mercury 5 KS  ulovio je Filip Bakija i njegov kolega Marin Radulić iz ekipe Eva. Najmanju  lignju težine od tek 64 grama uspio je uloviti Ante Šarin s kolegama Albertom Šimičevim i Ivanom Gabirašom iz ekipe Koka.
Ante Šarin istaknuo je kako mu je ovo prva uopće nagrada u životu.
Kako bi što bolje vidjeli minijaturnu lignju dobili su dalekozor i najveću ulovljenu lignju kao poticaj daljnjem natjecanju.
– Ovo je tek mali korak da iduće godine budemo najljepša hrvatska  priča, nešto poput Hemingwayevog filma “Starac i more”, da ulovimo lignju kapitalku, kazao je Šarin.


Šampionska ekipa Snažni
Šampioni su i arbanaško-pakoška ekipa Snažni, Nikola Juričev te supružnici David i Ivana Bajlo iz obitelji slavne zadarske ribolovke i hrvatske reprezentativke Ardene Bajlo. Osim zlatnih medalja oko vrata šampioni su nagrađeni bumbetom-feralom za noćni ribolov, vršom i ostima.
– Drugo mjesto, srebrene medalje, vršu, parangal i štap za ribolov osvojila je ekipa Eva, Filip Bakija i Marin Radulić. Treće mjesto, brončane  medalje, vršu, lopnjar i skosavicu osvojila je ekipa Gemišt, Ivan Krpeta i  Šime Kulaš, nabraja Lovre Vulin, iz Organizacijskog odbora.
Glavni sudac je bio Tonči Luketić, program je kod Porta vodila Jelena  Sučić iz Radio BnM, dok je za odličnu ribarsku feštu do kasnih noćnih  sati bio zadužen popularni Zaratino band.




Na stotine ukusnih porcija
Za natjecatelje i posjetitelje spremili smo oko 400 porcija rižota s plodovima mora, 100 litara čučke ili pašta-fažola, 70 kilograma daganja, 50 kilograma tunjevine,  fritule i pecipaje, kazao je Tino Juričin, šef brojne kulinarske ekipe.
– Na kraju, svi su bili zadovoljni, i oni s ulovom i oni bez ulova, zaključio je Ante  Žoni Maksan.