Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SJEĆANJE Ivica Žunić: Ponosni na njega i na sve što je učinio za slobodu Hrvatske

17.12.2018. 21:15
SJEĆANJE Ivica Žunić:  Ponosni na  njega i na sve  što je učinio za  slobodu  Hrvatske


Na mjestu pogibije na Velebitu i na mjesnom groblju u njegovoj rodnoj Slivnici jučer je obilježena 26. godišnjica  pogibije heroja Domovinskog rata, tada 27-godišnjeg Dragana Žunića.   Obilježavanje je   nastavljeno sv. misom  zadušnicom  koju je u župnoj crkvi u Slivnici  služio  vojni kapelan don  Ivo Topalović. Inače, pokojni  Žunić poginuo je na zadatku, u akciji izviđanja u kojoj je sudjelovao s  još dvojicom suboraca, kada ga je pogodio  metak i na mjestu usmrtio.  
Kako nam je rekao brat pokojnog Dragana, Ivica Žunić, na dijelu Velebita gdje se nalazi spomen-obilježje ovih dana je napadao  snijeg, tako  da su jučer imali poteškoća s probijanjem, ali su u tome ipak uspjeli. 


Nije ih omeo ni snijeg
– Osim članova naše  obitelji Žunić i prijatelja našeg Dragana, do  mjesta njegova stradanja uspjeli su se probiti pripadnici Udruge specijalne policije Zadarske županije, Poskoci, pripadnici Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije i policijski službenici PU zadarske  predvođeni zapovjednikom Interventne postrojbe s njegovim timom,  kao i  načelnici nekih policijskih postaja. Trebao nam se priključiti i  načelnik PU zadarske Anton Dražina koji redovito dolazi na ova obilježavanja, ali se nažalost razbolio. Položili smo vijence i zapalili svijeće  ispred spomen-obilježja, kaže Ivica Žunić dodajući kako se  zahvaljuje  svim Draganovim kolegama koji su bili od početka Domovinskog rata s  njim, od policajaca PU zadarske, obje braniteljske udruge, kao i svim  dobrim ljudima i kolegama koji posjećuju njegov grob.
– Sigurno je najteže našoj majci.  Znate kako je kad izgubite dijete.  Ona to  podnosi s boli, s tugom. Vratiti ga ne možemo, ali smo ponosni  na njega i na sve što je učinio u svojem doprinosu ostvarenja slobodne  Hrvatske, ističe Ivica Žunić koji je podsjetio kako su Dragan i on uoči  početka rata  radili u Rijeci, iz koje su se vratili u rodni kraj i priključili  obrani domovine.  
Zbog zdravstvenih problema gotovo izravno iz bolničke postelje na  obilježavanje godišnjice stradanja Dragana Žunića u Slivnicu je stigao i  Milan Nimac, predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske  županije. Odaziv je u nedjelju, dodao je, bio veliki, a tvrdi kako  svake godine mora biti sve veći i veći.


Ne odustaju od preimenovanja škole
– Došli smo  još jednom oživjeti sjećanje na  hrabrost našeg Dragana  koji je  dao svoj mladi život za obranu domovine. Našoj  Udruzi je cilj da   takve ljude  otmemo zaboravu. Ovaj čovjek i događaj se ne smiju zaboraviti. Kaže se kako je Domovinski rat   temelj hrvatske države, a onda su  ljudi koji su dali život za njenu slobodu njen  zaglavni kamen. Naša Udruga  je stoga Zadarskoj županiji, Općini Posedarje i OŠ Braće Ribar  dala prijedlog da se ova škola preimenuje  po Draganu Žuniću.  Dobili smo potporu od zadarskog župana i Božidara  Kalmete, ali kad je došlo do realizacije ovog preimenovanja nešto je zaštekalo, no nitko nam nije rekao zašto.  Razočarani smo i žalosni jer smatram da je do toga trebalo doći. To je  pravi način da  se otme zaboravu našeg  prijatelja, suborca i heroja. Nek  se političari zapitaju zbog čega do toga nije došlo, mi smo to radili od  srca. Mi ćemo i dalje sa svoje strane činiti sve da Dragan dobije ime ove  škole, neke  institucije ili ulice kako bi  sutra naša djeca i unuci znali tko je  on bio, naglasio je Nimac, a da su dali suglasnost da se škola u Posedarju  preimenuje u školu Dragana Žunića potvrdio je i Ivica Žunić.
– Obaviješteni smo kako se to potaknulo, a znamo i za postojanje nekih sitnih zapreka. Nadam se kako će se to provesti u skoroj budućnosti.  Obavijestili su nas i kako će jedna ulica u Zadru ponijeti Draganovo ime,  rekao je Ivica Žunić dodajući kako je njihova obitelj zahvalna da se njegovo ime zabilježi, da  djeca   i pokoljenja koja dolaze znaju tko su bili prvi  branitelji koji su krenuli kako bi imali slobodnu državu.




Nikada sebe nije štedio
Obilježavanju 26. godišnjice stradanja Dragana Žunića bio je tradicionalno nazočan i Svetko Župan, pripadnik Udruge specijalne policije.
–  Dragan i ja bili smo skupa među prvim hrvatskim redarstvenicima i zajednički  smo u Zadru osnovali specijalnu policiju.   Na naša ratna druženja uvijek smo išli s  pjesmom, a on je uvijek bio vođa. Dragan je bio ranjen pri padu Masleničkog mosta  i Jasenica i bio je tada 20 dana u Rijeci na oporavku. Nije se do kraja oporavio od  toga, a već se vratio na zadarsko područje i  krenuo na Velebit. Nikad nije štedio sebe, kaže Župan dodajući kako su počeci obilježavanja Draganove pogibije  bili tužni,  da bi im sada  pomagali u oživljavanju pozitivnih emocija.


Uključio se u obranu od početka  agresije
Dragan Žunić bio je pripadnik PU zadarske, policijski službenik Specijalne jedinice policije Poskoci od 2. prosinca 1990. godine. Od početka neprijateljske agresije  do svoje tragične smrti aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH.
Pokojni Dragan je 11. rujna 1991. godine bio teško ranjen prilikom neprijateljskog topničkog napada na mjesto Jasenice. U mjesecu prosincu se ponovno priključio postrojbi specijalne policije, sudjelovao je u više diverzantsko-izviđačkih akcija, a 16. prosinca 1992. godine pri dubinskom izviđanju terena na Velebitu, pogođen je iz neprijateljskog vatrenog oružja, pri čemu je smrtno stradao.