U srijedu mirni prosvjed potaknut puštanjem na slobodu Darka Kovačevića (31) koji je brutalno pretukao 18-godišnju djevojku

Slika korisnika mkvanja
U ORGANIZACIJI GRAĐANSKE INICIJATIVE NAŠIH SUGRAĐANA I SUGRAĐANKI
Goran ŠIMUNOV
Subotnji prosvjed pred zgradom Općinskog i Županijskog suda u Zadru

U organizaciji GRAĐANSKE INICIJATIVE, u srijedu 19.12. 2018. u 15 sati održat će se prosvjed građanki i građana povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan "Daruvarac".

Na Facebook stranici GRAĐANSKE INICIJATIVE "Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike" koja već broji gotovo 3000 članova ističu kako nam ovaj slučaj iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska NEMA nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama.

Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje, istaknuto je u pozivu INICIJATIVE.

Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta?

Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem.

Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana.

Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje.

Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili., naglašavaju iz INICIJATIVE.

Sudionice i sudionike molimo da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente. Okupljamo se u 15 sati u srijedu na Narodnom trgu te krećemo prema Županijskom sudu.

Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike , parola je ove GRAĐANSKE INICIJATIVE.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno