Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjesto ludijade silbenski tanac

17.12.2018. 18:15
Umjesto ludijade silbenski tanac


Na današnjoj konferenciji za novinare najavljeni su ovogodišnji osmi po redu Etno dani Zadarske županije, tradicionalna kulturna  manifestacija u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar  tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije.
S obzirom da će Etno dani započeti već tijekom ožujka 2019., i trajati  do početka lipnja, a obuhvatit će razne programe u različitim muzejskim  i vanjskim prostorima, organizator želi javnost već sada upoznati s opsežnim programom, kako bi se svi zainteresirani mogli aktivno uključiti  u brojna događanja, a posebno radionice.


Radionice na otvorenom i na više punktova
O detaljima manifestacije i popratnom programu na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kneževoj palači govorile su voditeljica Etnološkog  odjela NMZ-a dr.sc. Jasenka Lulić-Štorić i voditeljica Pedagoške službe  Lucija Sekula.
Cilj ove manifestacije, koja svake godine uključuje sve veći i raznovrsniji broj sudionika, jest promoviranje seoske tradicijske kulture, ali i tradicijske kulture Zadra, odnosno, kako je kazala dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić, svakodnevicu običnog čovjeka.
– Kroz brojne radionice nastojat ćemo da se sudionici aktivno uključe i  na neposredan način upoznaju s vrednotama tradicijske baštne, a kriteriji po kojima osmišljamo programe tijekom Etno dana baziraju se na  zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru, istaknula je dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić, te navela kako će se dio radionica odvijati na otvorenom  prostoru, te na više gradskih punktova.
– S obzirom da će vrijeme trajanja Etno dana obuhvatiti i razdoblje  maturalnih zabava, odnosno ludijade, jedna od ideja inspirirana je  načinom na koji osječki maturanti proslavljaju svršetak srednjoškolskog  školovanja građanskim plesom na otvorenome. Namjera nam je stoga da  se u suradnji sa školama organiziramo javno izvođenje silbenskog tanca  koji bi izveli zadarski maturanti, kazala je voditeljica Etnološkog odjela  Narodnog muzeja Zadar.


Smotra folklora
Među brojnim planiranim radionicama i događanjima, najavljeno je  dalje na konferenciji, naći će se i radionica izrade gajtana, radionica mirila, izrada paške čipke, plesovi dinarske zone, glazbeno-plesni folklor  zadarskih otoka, ali i radionice vezane uz muzejsku Pedagošku službu,  poput pričanja tradicijskih priča, o čemu je više govorila Lucija Sekula.
– Cilj nam je takvim edukativnim programom približiti kulturnu baštinu najmlađim generacijama, ali i prikazati Muzej kao mjesto zabavnog i  atraktivnog sadržaja, navela je Lucija Sekula i naglasila odličan odaziv na  radionice ovakvog tipa, na kojima se uvijek traži mjesto više. Samo na  božićne radionice odazvalo se 300 učenika.
Među planiranim događanjima istaknuta je također i izložbu "Zadarska baština" koju priprema aktivna učenička zadruga "Maraška" iz Osnovne škole Bartula Kašića, na kojoj će učenici predstaviti keramičke  predmete vezane uz zadarsku baštinu.
Uz degustaciju tradicionalnih jela Etno dani završit će Smotrom folklora, manifestacijom kakvu od svih muzeja u Hrvatskoj organizira jedino Narodni muzej Zadar.