Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

VALENTINA MATEŠIĆ Otkrivala djeci zadarsko spomeničko blago

17.12.2018. 18:30
VALENTINA MATEŠIĆ Otkrivala djeci  zadarsko  spomeničko  blago


Dobitnica ovogodišnje nagrade Nasmiješno sunce za  najboljeg turističkog vodiča/vodičicu je Valentina Matešić. Ona je  turistička vodičica na hrvatskom i francuskom jeziku, ali još govori  i njemački i engleski jezik. Osmislila je jedinstvene turističke ture  koje su tematske. Jedna je – Potraga za blagom grada Zadra, a odnedavno je u điru i druga pod nazivom – Zadar pod UNESCO-om.


Najdraži gosti – naša djeca
– Jako sam sretna zbog nagrade i počašćena. Lijepo je kad netko  prepozna i cijeni vaš rad i trud. Meni kao turističkom vodiču to puno znači i velika mi je motivacija za daljni rad. Već sada smišljam  koju ću treću turu pokrenuti- rekla je uz smijeh simpatična Valentina Matešić.
Njezine turističke ture razlikuju se od ostalih po tome što su u  prvom redu namjenjene djeci od šest do 14 godina, a onda uz njih i  njihovim roditeljima. Djeca kroz igru uče povijest svoga grada.
– Primjerice, tura – Zadar pod UNESCO-om je zamišljena na  način da djeca dobiju zadatak da pronađu pojedine spomenike  kulture ili pak, kamene lavove. A, kad ih nađu, onda im ispričam  priču. To je najbolji način učenja i djeca, ali i roditelji budu  oduševljeni. Dogodi se da se čak i više puta vraćaju na ovakav turistički obilazak, dodala je Matešić.
Ova vrsna vodičica, ne samo što je osmislila inovativan turistički  program namijenjen dječjim naraštajima već je njegovu praksu  proširila duboko iza posezone i zadnjih letova Ryanaira.
– Ljeti sam uglavnom vodila francuske grupe, odnosno obitelji s  djecom jer su ove turističke ture namijenjene u prvom redu – djeci.  Imala sam doista puno posla i moram reći da su gosti bili jako zadovoljni. Sada zimi, gosti su mi naša djeca, dodala je Matešić.


O Elizabeti Kotromanić i njenoj kruni
Kao odgojiteljica i učiteljica razredne nastave, koja je svoje zvanje  stekla u Švicarskoj, u Hrvatskoj se nije mogla zaposliti u struci, pa  je odlučila okrenuti u drugom smjeru, prema turizmu. Prekvalificirala se za turističku vodičicu, počela raditi sa stranim gostima, no  ljubav prema djeci je ostala. Primijetila je dječje uzraste za koje nisu postojali nikakvi prilagođeni turistički programi, pa je odlučila  to promijeniti. Tko god je prošao njenu potragu za blagom grada,  nije ostao ravnodušan jer  priča o Elizabeti Kotromanić i njenoj kruni, skrivenim detaljima grada Zadra i mnogim drugim "otkrićima",  uspomene su koje i stranci nose sa sobom natrag u svoje zemlje,  zahvaljujući upravo Valentini Matešić.