Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrijeme je blagdana, sjetite se onih koji nemaju!

17.12.2018. 19:15
Vrijeme je  blagdana,  sjetite se  onih koji  nemaju!


I ove je godine, već tradicionalno, zadarski Klub atletskih veterana u suradnji sa zadarskom Školom trčanja, atletskim  savezom Zadarske županije, organizirao sportsko-humanitarnu –  četvrtu po redu, atletsku utrku štafeta 4×1000 metara. Utrka je  održana u subotu, 15. prosinca 2018. sa startom na zadarskoj rivi  kod Morskih orgulja u 11 sati, a sav dobrovoljni prihod koji se prikupi bit će doniran socijalnoj samoposluzi pri Caritasu Zadarske  nadbiskupije za nabavu namirnica i higijenskih potrepština. Startnina nije definirana, već će svatko uplatiti u skladu sa svojim mogućnostima, ali se do sada uvijek znala skupiti lijepa donacija.
Srećom, zadarska socijalna samoposluga koja će ovog 18. prosinca obilježiti pune četiri godine od svog osnutka, nema problema s  donacijama i opskrbom. Uvijek ima osnovnih prehrambenih artikala i higijenskih potrepština, a za predstojeće blagdane, kako vjeruje i zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije Mirjana  Tadić, kao i uvijek do sada, zasigurno će se naći i nešto više od  onog – osnovnog.


Zadrani su uvijek bili velikoga srca
– Naši su sugrađani iznimno senzibilizirani za ljude u potrebi, tako da gotovo svakodnevno imamo pojedinčanih donacija. Čak i  naši umirovljenici koji nemaju puno, donose donacije koje su  skromnije, ali znamo da su od srca. Samoposluga nam je sada jako  dobro opskrbljena, kao pravi dućan jer smo uspjeli implementirati  i sredstva iz EU fondova, pa su nam tako i obroci u Pučkoj kuhinji  bogatiji. Kao što znate, po drugi put samo aplicirali sa svojim programima i projektima i dobili bespovratna sredstva iz Europskog  socijalnog fonda, među ostalim i za socijalnu samoposlugu. Kao i  uvijek, prate nas još i Grad i Županija iz svojih proračuna svakoga  mjeseca, a i mi iz naših sredstava – objasnila je Mirjana Tadić dodajući, kako za sada najavljenih, većih donacija primjerice – firmi i institucija nemaju, ali poučena svojim dugogodišnjim iskustvom, vjeruje kako bi ih moglo biti već sljedećega tjedna.


Dolazi 450 obitelji
Ljudi puno traže deterdžente za pranje rublja i to je, prema riječima Mirjane Tadić, uvijek dobrodošla donacija.
Prosječno, mjesečno u socijalnu samoposlugu po namirnice dolazi 450 obitelji. Samoposluga je otvorena svakog četvrtka u terminu od 9 do 11.30 i poslijepodne od 16 do 18 sati, a početkom lipnja  prošle godine je, podsjećamo, iz franjevačkog samostana preselila u  prostore na adresi Ulice Franje Tuđmana 24 u neposrednu blizinu  upravne zgrade Caritasa te Pučke kuhinje i Prenoćišta za beskućnike.