Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZADARSKI SKUP Dr. Lozo: Podmićivanje liječnika je rezultat nakaradnog sustava

17.12.2018. 18:15
ZADARSKI SKUP Dr. Lozo:  Podmićivanje  liječnika je  rezultat  nakaradnog  sustava


U velikoj predavaonici Opće bolnice Zadar jučer je održan  znanstveni skup pod nazivom “150 godina od prve liječničke udruge u  Dalmaciji (druge u Hrvatskoj). Organizatori znanstevnog skupa bili su  Sveučilište u Zadru – Odjel za zdravstvene studije, Hrvatski liječnički  zbor Podružnica Zadar, Hrvatska liječnička komora Županijsko povjerenstvo Zadar, Opća bolnica Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd, Psihijatrijska bolnica Ugljan, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Dom  zdravlja Zadarske županije, Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar.


Zadar – kolijevka hrvatskog zdravstva
– Ova je obljetnica za nas posebno važna. Zbog znanstvenog pristupa i  činjenične dokumentacije, zadarska medicinska povijest može se smatrati ne samo kolijevkom hrvatskog zdravstva, već i kolijevkom i stručne i  strukovne liječničke samosvijesti, kazao je uvodno doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, dr. med. dodavši kako to ima posebnu težinu s obzirom da je  zdravstvo danas u svojoj najtežoj krizi.
Lozo je istaknuo kako ovim skupom žele dokumentirati način na koji  su zadarski liječnici dali veliki doprinos u oblikovanju hrvatske nacionalne svijesti što nažalost također ima svojih problema i refleksija u sadašnjem trenutku. Osim toga, Lozo je rekao kako se na ovom skupu želi  podsjetiti na obol zadarskih liječnika u Domovinskom ratu, posebice u  kninskoj bolnici, kada nisu skrbili samo o hrvatskim, već i o ranjenicima  neprijateljskih skupina.
– Na temelju te prošlosti želimo poslati poruku svom narodu da može  imati povjerenje u svoje liječnike, a rješenje ove krize mora se tražiti u rezultatima znanstvenih istraživanja samih uzroka krize, kazao je dr. Lozo.
Upitali smo dr. Lozu kako će pacijenti vjerovati liječnicima ako se u  posljednje vrijeme konstatno priča o podmićivanju liječnika (posebice  kirurga) pozamašnim svotama bez kojih se ne može doći do njihove usluge. Iako nevoljko, pristao je prokomentirati kazavši kako je to sve rezultat nakaradnog sustava.
– Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, već godinama  priča kako su pacijenti na prvoj crti zdravstvene bojišnice, te kako su oni  jedine žrtve. Naravno da svaka bojišnica ima žrtve, nažalost umiru djeca  i mladi, pacijenti… Ali nitko se ne pita tko su druge žrtve. To su liječnici,  kazao je Lozo naglasivši kako se ovdje radi o logičnom proizvodu sustava  kojeg hitno treba mijenjati.
– Ovaj sustav nije dobar, tj. dobar je samo političarima i onima koji  kontroliraju tijek novca. Ako Drlje već daje izjave u kojima tvrdi da su pacijenti na prvoj crti zdravstvene bojišnice, zašto se ne upita koji se rat  uopće može dobiti ako imate najmanje vojnika, pita se dr. Lozo dodavši  kako hrvatski zdravsteni sustav na “prvoj crti” ima više specijalista i internista nego liječnika obiteljske medicine.
– Nema pedijatara, nema ginekologa… Liječnici odlaze jer ih sustav ne  štiti i ne pruža im uvjete da obavljaju posao, zaključuje Lozo.


U turističkoj perjanici nedostaje liječnika
Prim. mr. sc. Žarko Vrbica, dr. med., kazao nam je kako poznata luksuzna turistička oaza i najpopularnije odredište kruzera, Dubrovnik, grca u probleimam po pitanju osnovne zdravstvene skrbi. Naime, kako tvrdi Vrbica,  dubrovačka bolnica pokušava osigurati svim pacijentima ono  što je njihovo osnovno pravo, zdravstvenu skrb. No, to biva sve teže…
– Nažalost, borimo se protiv sustava koji nam odmaže. Trudimo se izjednačiti dostupnost zdravstvene skrbi svim stanovnicima Dubrovačko- neretvanske županija, i šire, ali sve nam je teže. Turistički smo grad koje  trpi veliko opterećenje sustava, a pored toga, jako nam je teško dovesti  mlade kolege u Dubrovnik jer je život jako skup i liječnik s današnjim  primanjima u Dubrovniku teško može oformiti život, kazao je dodavši  kako se manjak zdravstvenih djeatnika osjeti u svim segmentima, a najgora je situacija u ginekologiji, traumatologiji, internoj, koje, da bi koliko-toliko funkcionirale ili uvoze liječnike izvana, ili su ovdašnji liječnici  na granici radnih mogućnosti, s izuzetno napornim i dugim dežurstvima.
– Nije čudno da ljudi odlaze jer ovo niti jedan liječnik koji se toliko godina školovao i odricao ne zaslužuje, a svaka država u koju odlazi naš liječnik, za nju je dobitak, kazao je Vrbica dodavši kako je manjak konstantan jer liječnici konstantno rade u uvjetima u kojima nisu sigurni da  će njihov posao biti obavljen kako treba.
– Urgentno nam nedostaju standard i protokol. Treba nam standard  određenog profila liječnika te da se rasporede sukladno potrebama stanovništva. Gdje ih je previše smanjiti broj, a gdje ih je premalo povećati.  Isto tako, ne postoji uvrđen broj pacijenata koliko jedan liječnik dnevno  mora pregledati. Tog standarda kod nas nema, objasnio je prokomentiravši potom i tragediju koja se prije nekoliko dana dogodila u Metkoviću.




Zašto je umro dječak?
– Ne mogu shvatiti da vikendom u Domu zdravlja u Metkoviću ne postoji mogućnost vađenja CRP-a i leukociti što je osnovna medicinskih  pretraga! Da se imalo ovlasti to napraviti, dječak ne bi umro. Zašto se  npr. u Zagrebu CRP i leukociti mogu izvaditi i danju i noću, na 10 mjesta,  a u Metkoviću ni na jednom? Jesu li to pravilno raspoređena sredstva?  Protokol mora biti isti i u Zagrebu, Metkoviću i Dubrovniku, i dok se to  ne uskladi, i dalje će dolaziti do ovakvih slučajeva, kazao je Vrbica dodavši kako se zakon po tom pitanju mora hitno mijenjati.
– Educirana medicinska sestra, koja je sama u timu Hitne pomoći, po  našem zakonu nema ovlasti izvaditi CRP i leukocite, nije opremljena i ne  smije ordinirati terapiju! Kakav je to zakon, zgraža se Vrbica.
Vrbica smatra da Vlast već debelo kasni s intervencijom, no opet, nikada nije kasno za promjene na bolje.
– Kao i s klimatskim promjenama, tako već kasnimo i s intervencijama  u zdravstvu, ali mislim da još uvijek ima vremena. Odluka o tome kakav  ćemo sustav imati, ovisi o političkoj volji, ne o liječnicima. Oni samo  obavljaju svoj posao u uvjetima koji su im zadani. Dva su moguća scenarija, ili ćemo ovaj sustav rapidno stabilizirati te uravnotežiti priljev novca, ili će se sustav raspasti, a pacijenti će biti osuđeni na privatnike što  znači da će zdravstvena skrb biti dostupna samo bogatima, a zdravlje  postati luksuz, zaključio je dodavši kako je Dubrovnik već neko vrijeme  primjer kolapsa zdravstvene srbi jer se više pažnje posvećuje bogatima, a  “obični” je čovjek osuđen na sustav koji grca u problemima.


Predavači i teme
Znanstveni skup okupio je čak 11 uvaženih gostiju – predavača, a prije svega doktora medicine, koji su tematski obuhvatili sve segmente liječništva u Hrvatskoj, od  početaka do danas, a oni su: Stella Fatović-Ferenčić, dr. med,. koja je govorila o  „Prvom medicinskom udruživanju u Europi i u nas“, zatim prim. mr. sc. Želimir  Maštrović, dr. med., koji se osvrnuo na “Povijest HLZ Podružnice Zadar”, akademik  Vjekoslav Jerolimov, dr.med.dent. govorio je o “Povijesti zadarske stomatologije“,  prof. dr. Damir Roje, dr. med. upoznao je prisutne na “Povijest porodništva i primaljstva u Dalmaciji“, dr. sc. Anton Marović, dr. med. govorio je o “Povijesti splitskog liječništva“, prim. mr. sc. Žarko Vrbica, dr. med. govorio je o „Povijesti dubrovačke  interne medicine“, Marko Čičak, dr. med. govorio je o „Povijesti kninskog liječništva“, Danči Mihovilčević, dr. med. osvrnuo se na „Povijest šibenskog liječništva“, mr. Sandra Čubelić, dr. med. govorila je o “Povijesti liječništva Like“,  prim. Mirko Jamnicki Dojmi, dr. med. pričao je o „Povijesnom kolažu zadarskog javnog zdravstva“, te posljednji, doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, dr. med., govorio je o  „Ulozi zadarskih liječnika u razvoju samosvijesti, stručne, strukovne i nacionalne  svijesti hrvatskih liječnika”. Po završetku skupa, održana je svečana podjela diploma  zaslužnim liječnicima i znanstvenicima koji su svojim radom pridonijeli otkrivanju i  očuvanju zadarske medicinske baštine.