Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarskoj Županijskoj upravi za ceste odobreno dodatnih deset milijuna kuna

17.12.2018. 21:00
Zadarskoj  Županijskoj  upravi za ceste  odobreno  dodatnih deset  milijuna kuna


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković donio je Odluku o dodjeli sredstava, temeljem koje je  potpisao 20  ugovora kojima se županijskim upravama za ceste (ŽUC) dodjeljuje  ukupno 100 milijuna kuna.
Riječ je o dodatnom iznosu osiguranom kroz Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i  2020. godinu, a koji se ŽUC-evima dodjeljuje za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2018. godini, s mogućnošću  korištenja i tijekom 2019. godine.
Zanimljivo je kako je  od ukupnog iznosa najviše novca od svih ŽUC- eva dodijeljenom onom koji je odgovoran za ceste Zadarske županije i to  9.938.331 kunu. Komentirajući dodjelu ovog novca ravnatelj zadarskog  ŽUC-a Mile Fabijan kazao je kako su zadovoljni što im je pripao ovoliki  iznos.


Bez novca od trošarina
– Htio bih podsjetiti kako zbog odluke tadašnje Vlade  od 2014. godine   nismo nijednu lipu dobili od trošarina koje se prikupljaju na državnoj  razini. Stoga će nam ovih gotovo deset milijuna kuna pomoći u 'gašenju  požara'. Našem ŽUC-u bi zapravo trebalo godišnje puno više novca nego  nam stoji na raspolaganju, budući da imamo   vlastitog prihoda na razini  od oko 400 milijuna kuna, govori Fabijan dodajući kako su ceste koje su  u njihovoj  nadležnosti neodržavane na potrebnoj razini još od 2012. godine.
– Održavali smo ih ovih zadnjih godina na  minimalnoj razini, koliko  smo imali sredstava. Međutim,  nismo već pet godina  izgradili ni kilometara nove ceste. Usto nas je još u rujnu 2017. godine snašla strašna  poplava, tako da tek u ovom zadnjem razdoblju  privodimo kraju posao obnove i sanacije svih tih brojnih oštećenih cesta, priča prvi čovjek ŽUC-a  koji je rekao kako će im ovaj dodatni državni novac  omogućiti poboljšano redovito održavanje i značajnije intervencije na nekoliko cesta.
 – Ponajprije se radi o mostu koji je trenutačno zatvoren za promet  tzv.  Gornjem mostu koji je  spomenik kulture. Trebamo također rekonstruirati državnu cestu D-27 od zaseoka Otišina u Kruševu, kao i nanijeti novi  sloj asfalta na većoj dionici državne ceste do Božave na Dugom otoku.  Bitan nam je projekt i  izgradnja mosta na mjestu starog mosta pred samostanom Gospe od Milosti u Karinu. Izmijenit ćemo i dio  kolnika koji  su dotrajali, posebno one kroz naselje Benkovac, najavio je Fabijan dodajući kako će ostatak novca namijeniti za postavljanje odbojnih zaštitnih ograda, signalnih uređaja, treptača za označavanje pješačkih prijelaza  i razne prometne signalizacije.


Čekaju brojni projekti
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je, pak, pojašnjavajući  osiguravanjem dodatnih 100 milijuna kuna i ove godine, navelo kako   nastoje smanjiti financijski jaz koji je kod ŽUC-eva nastao ukidanjem dijela sredstava, a radi čega, gotovo svi, imaju problema s nedostatkom  sredstava za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih  cesta.
Prilikom raspodjele sredstava Ministarstvo je prvenstveno uvažavalo  stvarne potrebe pojedinog ŽUC-a, na način da je najviše sredstava dodijeljeno onima za koje je utvrđeno da su im najpotrebnija, uzimajući u  obzir prvenstveno stanje cestovne infrastrukture i broj kilometara pod  upravljanjem te ostale ključne parametre.
Primjenjujući ovakav model raspodjele sredstava, Ministarstvo mora,  prometa i infrastrukture iskazuje namjeru za poboljšanjem i ujednačavanjem standarda održavanja i obnove županijskih i lokalnih cesta,  a sve s ciljem postizanja održivog i dugoročno stabilnog sustava. (G.Š./  MMPI)