Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Želje mladih pilota su borbeni avioni i mirovne misije

17.12.2018. 18:00
Želje mladih  pilota su  borbeni  avioni i  mirovne  misije


Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dogodine podiže upisnu  kvotu za pilote s 10 na 20 polaznika. Zrakoplovi su važni, ali kako su na  prije nekoliko dana održanom, svečanom obilježavanju 27. obljetnice od  utemeljenja i djelovanja, s vrha HRZ-a poručili, njihov najveći kapital su  ljudi koji zrakoplovima upravljaju i koji ih održavaju.


Motivacija letjeti na „lovcu“!
Mladi učenik letač Bruno Bulum iz Metkovića na temeljnoj je obuci na  školskom avionu Pilatus PC 9M u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u  Zemuniku. Kaže kako se na ovaj poziv odlučio zbog svoga susjeda koji je  pilot na helikopteru. Od tuda je, kaže, sve krenulo te je nakon nekog vremena, spletom okolnosti, završio u Zemuniku…
U sklopu temeljne obuke na Pilatusu, Bulum mora odraditi i samostalne letove, a upravo je nedavno uspješno odletio prvi samostalni let za  kojeg kaže da je trenutak koji učenici letači s nestrpljenjem iščekuju.
– Prvi samostalni let neopisiv je osjećaj. Od početka obuke veselimo se  tom danu i sva naša motivacija i trud usmjereni su prema tome. Neponovljiv trenutak, kazao je Bulum kazavši kako se u bliskoj budućnosti nada letjeti na borbenom avionu.
– Za početak planiram završiti obuku u Eskadrili aviona, postati nastavnik letenja, a jednog dana nadam se letjeti i na borbenom avionu. Lijepo bi bilo da bude F16, ali svejedno mi je, koji god da dođe, kazao je  Bulum.
Poručnica Anamaria Ćurković završila je preobuku na MI-8. Došla je  2016. godine iz Zagreba kao kadetkinja na Zlin, nakon čega joj je dodijeljen helikopter, a novi dom postala joj je Eskadrila helikoptera.  Odrađeni sati (210) na Bell helikopteru još su više izbrusili njen letački  talent te je 23-godišnja poručnica Anamariua Ćurković ove godine u šestom mjesecu postala poručnica i dobila postavljenje u ETH Divulje. Uslijedila je selidba u Split, i početak rada u novom okruženju početkom  osmog mjeseca.
– Prije mjesec dana završila sam preobuku za helikopter MI-8 MTV-1  te postala kopilotkinja. Sljedeći izazovi su mi ulazak u dežurtsva medicine, namjenska obuka za dežurstva za traganje i spašavanje, te za protupožarnu sezonu, kazala je dodavši kako se njene nove zadaće uvelike razlikuju od dosadašnjih na helikopteru Bell.


Klupko izazova mlade kopilotkinje
– Ovo je operativna zadaća, tako da se dosta razlikuje od mog školovanja i općenito školske eskadrile. Završila sam preobuku za MI-8, postala  kopilotkinja i sad čekam ulazak u dežurstva medicine te namjensku  obuku kako bih mogla ući spremna u ljetnu sezonu za traganje i  spašavanje te protupožarnu sezonu, kazala je poručnica Ćurković dodavši kako je MI-8 puno veći i drukčiji od Bella 206 b, ali kako se brzo priviknula i odradila preobuku najbolje što je mogla.
– Drago mi je što sam u ovoj postrojbi jer samo letenje ima svoju svrhu. Svakodnevno se spašavaju životi u medicinama, rade se humane  stvari, a cijelo to vrijeme još i radiš ono što voliš – letiš. Tako da i na kraju  dana, čak i onog najnapornijeg, imam osmijeh na licu, kazala je Ćurković dodavši kako se jako veseli novim dežurstvima i odrađivanju kopilotskog posla.
Planovi mlade kopilotkinje ne staju ovdje. Dapače, klupko izazova i  želja za daljnjim napredovanjem i učenjem tek se počelo odmotavati.
– U skoroj budućnosti nadam se odlasku u mirovnu misiju KFOR na  Kosovo, te na školovanja koja me čekaju, kazala je Ćurković poručivši  svim mladima da ako imaju imalo želje, vole svoju domovinu i letenje,  da je to pravi poziv za njih, i za momke i za djevojke.