Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hospicij na Babin dubu više nije san!

18.12.2019. 08:00


Svaki put kad dođe ministar državne imovine posebno mi je veselje i radost jer svaki put nešto donese, a kako je vrijeme darivanja – najbolje vrijeme, ni ovog puta nije došao prazanih ruku. Zaista nemam riječi kojima bih se zahvalio za rad ovog ministarstva kroz cijeli ovaj mandat i mi sve što smo zatražili, to smo i dobili. Ova nam nekretnina jako puno znači, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin za svečanog uručivanja Ugovora kojim država daruje nekretnine površine 2.626 metara četvornih za Centar za palijativnu skrb Zadarske županije – hospicij Babin dub. Ugovor mu je uručio ministar državne imovine Mario Banožić.


»Zaista nemam riječi kojima bih se zahvalio za rad ovog ministarstva kroz cijeli ovaj mandat i mi sve što smo zatražili, to smo i dobili. Ova nam nekretnina jako puno znači
Božidar Longin


– Zadar je grad kojem hospicij jako nedostaje. Mi smo čak unaprijed dogovorili s načelnicima i gradonačelnicima da ćemo organizirati i jednu humanitarnu akciju da taj prostor privedemo svrsi jer to zaista našoj županiji – treba. Mi smo prije ovog službenog dijela s ministrom Banožićem imali i sastanak s načelnicima i gradonačelnicima s područja naše županije i to je još jedan pokazatelj dobre suradnje ovog ministarstva s našom Županijom. Prošli smo brzinski kroz sve predmete koje naše općine i gradovi imaju u resornom ministarstvu i donijeli smo neke zaključke. Do Nove godine načelnici i gradonačelnici moraju ažurirati svoje zahtjeve i mi ćemo ponovno imati već u siječnju novi sastanak ovdje u Domu županije kada će ministar opet doći, istaknuo je župan Longin dodajući kako će biti vrlo operativni i nadam se da ćemo uspješno, kao i do sada, rješavati sve naše probleme.




Vrijedne nekretnine
Inače, vrijednost nekretnine na Babin dubu iznosi 3,6 milijuna kuna. Riječ je o šestoj nekretnini koju je dobila Zadarska županija, uz tri zgrade u bivšoj vojarni Stjepana Radića, zemljište za Poljoprivredno-edukacijki centar u Zemuniku Donjem te zemljište za sklonište za životinje odnosno, azil za pse.
Zadovoljan održanim sastankom sa zadarskim županom te predstavnicima lokalne uprave i samouprave bio je i resorni ministar Banožić koji je naglasio kako je bilo razgovora o projektima koje su do sada radili u Ministarstvu ne čijem je čelu.


Suradnja više ministarstava
– Riječ je o projektima koji se sada sastoje iz raznih kategorija, od ugovora o darovanju, prijenosa vlasništva, tabularnih izjava, po raznim osnovama… Konkretno, riječ je o 33 ugovora i dvije tabularne izjave. Sami ugovori o darovanju kojih je 20, od ovoga broja kojeg sam rekao, iznose 121 milijun kuna.


121 milijun kuna iznosi vrijednost ugovora o darovanju, kojih je 20, a koje je dosad Ministarstvo državne imovine sklopilo sa Zadarskom županijom i njenim gradovima i općinama


Konkretno, razgovarali smo o 88 predmeta koji još čekaju na završetak postupka u Ministarstvu državne imovine. Razgovarali smo i o onim nekretninama koje temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom mogu i trebaju biti preneseni na jedinice lokalne samouprave s ciljem daljnjih ulaganja i poticanja kvalitete života u njihovim sredinama. Osim toga, dogodit će se jedna povratna veza u tim zahtjevima kako bismo vidjeli kakva je financijska situacija jer znamo da puno puta jedinice lokalne samouprave nemaju dovoljno sredstva kako bi stavili te objekte u funkciju, pogotovo kod ovako velikog broja predmeta. Tada bi mi izradili jedan plan i program s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, da vidimo kako bismo mogli pomoći, rekao je među ostalim, ministar državne imovine Mario Banožić prigodom svog jučerašnjeg posjeta Zadarskoj županiji.