Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ivan Knez: Umjesto njihove djece skrbit ćemo o starima i nemoćnima u zamjenu za nekretninu

18.12.2019. 07:00


Zrela, tzv. treća životna dob razdoblje je određenih životnih promjena. Mnogi se i ne mogu brinuti za sebe i zadovoljavati svoje osnovne životne potrebe, bez tuđe skrbi ne mogu samostalno živjeti.
– Jedno od prava koja svaka starija osoba ima je i pravo na skrb. Starijim i nemoćnim osobama mora se omogućiti pravo na dostojanstvenu starost i trajnu društvenu uključenost, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.
Idealna situacija bi bila kada bi starija osoba mogla ostati u kućanstvu s drugim članovima svoje obitelji te da u tom kućanstvu ima nekoga tko će skrbiti za nju. Međutim, tu ponegdje nastaju poteškoće, mladi ili nisu u zajedničkom kućanstvu sa svojim starijim i nemoćnim roditeljima, ili oboje rade, pa i vlastitoj djeci ne mogu posvetiti dovoljno pažnje, a kamoli svojim roditeljima.
– Grad Biograd će umjesto djece skrbiti o njihovim roditeljima za što smo mjesečno po osobi spremni izdvajati od 5 tisuća kuna mjesečno, istaknuo je Knez.


Nema muljanja i lešinarenja
Cilj im je, kaže on, osigurati kvalitetnu uslugu koja će starijim osobama omogućiti što dulji i kvalitetniji život u vlastitim domovima.
– Skrb može biti i smještaj u domove za stare što bi plaćao Grad Biograd kao i prihvatljive troškove za njihove vaninstitucionalne potrebe. Dakako, uz uvjet da Gradu nakon smrti prepuste nekretninu ili nekretnine, kuću, stan, zemljište, što će ovisiti o procjeni vrijednosti nekretnine, rekao je Knez te još istknuo:
– Da se ne bi pogrešno shvatilo, da ne daj Bože nešto muljamo ili lešinarimo s našim umirovljenicima, sačuvaj Bože. Sve će se u sitne detalje znati međusobna prava i obveze, tvrdi Knez.
Nije riječ, kaže Knez, o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju kad se imovina primatelja uzdržavanja prenosi na davatelja tijekom života primatelja, već ugovor o doživotnom uzdržavanju kada se davatelj usluge, odnosno uzdržavatelj, obvezuje pružati tu uslugu, a primatelj se obvezuje da će nakon njegove smrti njegovo vlasništvo ili dio vlasništva biti preneseno uzdržavatelju.


Materijali će se naći na Vijeću
– Zato će u ugovoru biti obvezna točka po kojoj će Grad Biograd u bilo koje doba prekinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju ako djeci proradi savjest o skrbi roditelja. Naravno, ako zatraže i nadoknade prethodne gradske troškove skrbi, naglašava Knez.
Svi bi u svoje živote trebali uvrstiti više davanja, kaže Knez, a manje uzimanja. Pomoći i dati sebe, nemjerljivo je lijepo iskustvo.
– ​S pravnom službom pripremamo svu potrebnu dokumentaciju kako bi s ljudske i pravne strane regulirali pitanje socijalnog programa gradske skrbi za naše starije građane kojima je potrebna skrb. Naime, visina gradskog izdvajanja od minimalno 5 tisuća kuna ovisit će o procijenjenoj vrijednosti nekretnine ili nekretnina. Svi potrebni materijali će se naći Vijeću naći najvjerojatnije na prvoj sjednici u idućoj godini nakon Dana grada i blagdana Svete Anastazije – Stošije, najavio je Knez.




Umirovljeničke božićnice 700 kuna
Na temelju članka 35. Statuta Grada Biograda na Moru gradonačelnik Knez je početkom prosinca donio odluku o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima u povodu božićnih blagdana, popularnim božićnicama.
– Umirovljenicima s područja Grada Biograda na Moru s mirovinskim primanjima do 1.500 kuna mjesečno u vrijeme božićnih blagdana isplatit će se jednokratna novčana pomoć od 700 kuna, kazao je Knez.
Za dobivanje božićnice prijavilo se tridesetak umirovljenika s malom mirovinom do 1.500 kuna, međutim uvjete je ispunilo njih 15. Razlog je uglavnom bio što umirovljenici nisu priložili izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika o nepostojanju dospjelih dugovanja s osnove potraživanja Grada Biograda na Moru za podnositelja zahtjeva i članove zajedničkog kućanstva.
– Uz postojeće uvjete koje mora ispuniti umirovljenik najvjerojatnije ćemo mijenjati odluku o božićnicama, umjesto do 1.500 kuna mirovine božićnice bi se od idućeg Božića isplaćivale za sve umirovljenike koji imaju do 2.000 kuna ili čak do 2.500 kuna mirovine. Iznos božićnica ovisio bi o visini mirovine, zaključio je Knez.