Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kako bi razbio tremu i nelagodu kod svojih pacijentica, ponekad zna zapjevati i u ordinaciji

18.12.2019. 16:15


Među petnaest liječnika s područja Zadarske županije, koji su prema glasovima pacijenata proglašeni najdoktorima, i ove je godine benkovački ginekolog dr. Ivica Žuvela, ujedno i predsjednik Lige protiv raka podružnice Benkovac.
Naime, već šestu godinu za redom na portalu najdoktor.com glasovima pacijenata odabrani su najbolji liječnici i stomatolozi u Hrvatskoj, a dr. Žuvela je na tom popisu postao redovito ime.


Osnovao podružnicu Lige protiv raka
– Sigurno da veseli kad vam pacijenti daju najbolje ocjene jer su oni najmjerodavnija skupina i zbog njih i radimo ovaj posao, kaže dr. Ivica Žuvela čija ljubaznost, vedrina i strpljivost, kao i stručnost, u njegovu benkovačku ordinaciju dovodi i mnoge pacijentice iz samoga Zadra.
Kao aktivni član Lige protiv raka Zadar, dr. Žuvela je prije par godina u Benkovcu osnovao podružnicu ove humanitarne zadarske udruge koja već više od pola stoljeća pomaže onkološkim bolesnicima na zadarskom području i podiže razinu zdravstvene usluge kada je riječ o zloćudnim bolestima.
– Maligne bolesti su, nažalost, u stalnome porastu, a rak vrata maternice je jedan od najčešćih karcinoma u žena. Stoga je jačanje svijesti o važnosti njegova ranog otkrivanja od velike važnosti, što nastojimo poticati i kroz rad biogradske podružnice, kaže dr. Žuvela, prisjećajući se kako su na prvim njegovim predavanjima u gradu Benkovcu o karcinomu vrata maternice i raku dojke, još prije desetak godina, bili nazočni tek malobrojni slušatelji, dok današnja izlaganja o toj temi posjećuje mnogo veći broj žena, što govori o sve većoj osviještenosti tog dijela stanovništva kojemu gravitiraju ruralna područja s mahom starijim stanovništvom. Time se i potvrđuje značaj rada Lige i u gradu Benkovcu.


Politika, glazba, humanitarne akcije
– Idemo korak po korak, ali napredak je vidljiv posljednjih godina jer sve više žena shvaća važnost redovitih pregleda i sustavne brige o svome zdravlju, kaže dr. Žuvela koji se osim medicinom bavi i politikom, pa je tako aktualni predsjednik zadarske Gradske organizacije HSLS-a, i odnedavno predsjednik Odbora za zdravstvo HSLS-a na razini cijele Hrvatske, te je, kako navodi, napisao reformu zdravstvenog sustava koju će kroz to tijelo predstaviti i promovirati.




"Maligne bolesti su, nažalost, u stalnome porastu, a rak vrata maternice je jedan od najčešćih karcinoma u žena. Stoga je jačanje svijesti o važnosti njegova ranog otkrivanja od velike važnosti"
Ivica ŽUVELA


Dr. Žuvela dugi niz godina bavi se i glazbom, odnosno pjevanjem, a ono je često spojeno upravo s humanitarnim akcijama.
Član je zadarske klape »Diadora« koja čak sedamdeset posto svojih nastupa izvodi u humanitarne svrhe. Pjesma je u obitelji ovog zadarskog i benkovačkog liječnika bila prisutna oduvijek.
– Moj otac Damir Žuvela je 1958. godine osnovao grupu »Siluete«, tako da je u našoj obitelji glazba uvijek bila dio svakodnevnice, a ja sam počeo pjevati tijekom studija u Zboru liječnika, kaže još dr. Žuvela koji je nakon Domovinskog rata pokušao ponovno pokrenuti i zbor liječnika u Zadru, ali su se članovi nakon kratkog vremena razišli, pa ideja nije ostvarena. Osim u matičnoj klapi »Diadora« pjevao je i u klapama »Kaleta«, »Kadena« i dr., a kako bi razbio tremu i nelagodu kod svojih pacijentica ponekad zna zapjevati i u ordinaciji.


Petnaest odabranih
Ove godine među hrvatskim najdoktorima našlo se čak petnaest liječnika, najviše do sada. Uobičajeno, najviše ima ginekologa, a to su, uz Ivicu Žuvelu (Benkovac) još Slavko Marić (Biograd), Krešimir Vranić, Ivica Vlatković, Ilva Marić i Edita Tadić (Zadar), zatim endokrinologinja Jelena Vučak-Lončar (Zadar), nefrolog Dragan Klarić (Zadar), opći kirurg Jakov Mihanović (Zadar), otorinolaringolog Ivan Baraka (Zadar), obiteljska medicina Ana Dunatov, Biljana Žigurski-Mračić, Damir Biloglav (Zadar) i stomatolozi Ivan Marić i Sergej Kuštera (Zadar).