Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ništa od divenica dok traje zimsko litovanje

19.12.2019. 16:30


Naši meteorolozi su gori od nas agronoma. Šjor Vakula govori da je ovo najtopliji Advent od stoljeća sedmog kada su naši preci naselili ovaj predivan kutak, kako bi rekao profešur Bage Arkadije, a šjora Dunja s dva prezimena i dva slova „C“ u jednom od njih govori da je bilo i toplijeg vrimena u doba Adventa. 


Niko neće mrkvu


 -Vrag njima viruje, govori gospođa Ana iz Polače. Mogu oni govoriti bit će vako, bit će onako, ali verdura propada u Bari. Moj Živko i ja pred Božić smo prodali po nekoliko tona mrkve i peršina, a ovih dana niti zeru. Izvadili bi mi robu iz zemlje, spremili za prodaju, ali nemaš kome prodati. Naš mali Šime (Ane misli na sina) obilazi, kumi i moli, ali nitko da kupi. 




Mada, nastavlja gospođa Ana,  nije Šime baš previše aktivan ovih dana oko Bare i verdure jer čini mi se da se zeru zaljubija i stalno visi na unom vragu od mobitela i razgovara s nekim ženskama. Daj Bože da je tako jer triba mlađa ženska ruka u kući, sve mi je u jedan dah ispričala gospođa Ana s molbom da ništa od toga ne rečem Šimi. 


U međuvremenu stigao kući Šime, a Ana i ja nastavili divaniti o vrimenu i ostalim stvarima. 


Masovno propadanje povrća 


Većina poljoprivrednika uz Baru (Vransko polje) okrenuta je proizvodnji zimskog povrća. Prevladavaju mrkva, peršin i kupusnjače. Iznad prosječno toplo vrijeme i obilje kiše uzrokovalo je masovno propadanje povrća. 


– Mrkva u zemlji trune, a napali je i žičnjaci koji buše rupe u korijenu. Pojavila se je i mrkvina muha koja odlaže jaja u korijen iz kojih se razvijaju crvi. Kupus zbog velike vlage napale gljivične bolesti. Sve u svemu zima katastrofalna za poljoprivredu, pojašnjava Šime i nastavlja.


Polača i Tinj poznati su po proizvodnji mlade kapule. U normalnim godinama u ovo vrijeme kapula koja je posađena iz presadnica oko svetog Luke sada bi trebala imati po koji zeleni listić. Ona je sada kao da je kraj veljače. Što će s njom biti, ako se temperature nakon Nove godine spuste do minus 10 stupnjeva kao što se zna dogoditi. Bojim se da će na ovo vrijeme potjerati voćke i masline, a onda jao nama.


Vito riže masline 


Eno moj prijatelj Vito riže masline, a ja mislim da mu to nije pametno bez obzira što tvrdi da u proljeće neće stići. 


Bolje mu je da sada orezuje vinograd nego masline jer vinogradu neće biti ni vrag, ako se sada oreže. Pričao mi je otac koji je bio traktorista na Nadinskom blatu da su s rezidbom vinograda započinjali od trenutka kada je opalo lišće, a rezali su sve do početka svibnja i uvijek je bilo grožđa, saznajem u razgovoru sa Šimom.


Božić bez divenica


Iznad prosječno toplo vrijeme zaustavilo je sve poslove vezane uz svinjokolju i meso. Božić bez domaćih divenica nije Božić, ali što se može treba pričekati. 


-Baciti meso nije samo šteta nego je i grijeh, govori Marko iz Polače koji nekoliko godina ne kupuje žive svinje, već svinjske polovice. 


Početkom prosinca dogovorim s mojim kumom Perom mesarom u Biogradu što mi treba i za kada i sve Pere riješi. Stignu mi na kućni prag svinjske polovice ekstra kvalitete i mogu reći da je cjenovno isplativije nego kupovati svinju u Benkovcu na sajmu, tramakati je kući pa traži tko će je zaklati, skinuti čekinje, izvaditi drob. Ovako čist posao koji obavim s ukućanima. 


Ako nije hladno u prosincu, biti će u siječnju, jer jednom mora zahladiti. Ako nikako ne zahladi znači da je Trump sjeba cili svit, a to mu je lako kad ne zna što su prave divenice i pršut, u šali govori Marko.


Domjenak s nogu


Drevni je običaj Ravnih kotara da se u dane blagdana sakupi ekipa u konobi i podruži. U Ravnim kotarima oduvijek se za ovo vrijeme dobro jelo i pilo. Bilo je mesa od svinjokolje, lešo pulastara i tuka na ražnju ili pod pekom. Kao i većina dobrih starih običaja smo uspjeli prilagoditi sadašnjem vremenu brzog života i obroka s nogu. Tko ima vremena sjediti po nekoliko sati u konobi, nagucati se dima i orzati kao da reve krdo tovara. Danas sve s nogu u par minuta i eto ti domjenka. 


Riječi domjenak potječe još od vremena starih pisaca, poput Augusta Šenoe, a samo značenje riječi opisuje dogovoreni sastanak, druženje, zbog nekog događaja, uz konzumaciju hrane i pića ili kako su to nekad zvali svečana zakuska. Riječ je rijetka, no koristi se i u današnje vrijeme. Domjenak se često koristi u poslovne svrhe, a neizostavna je hrana koju sprema cetering. 


Cateringi rade punom parom


Catering je je vrsta ugostiteljske usluge koja se brine za opskrbu hrane i pića uzvanika, gostiju na različitim društvenim događajima i zabavama.


Catering je ozbiljna stvar putem koje se naručilac predstavlja kao dobar domaćin svojim gostima, uzvanicima, poslovnim partnerima. Cilj cateringa nije samo pružiti gurmanski­ doživljaj, catering je i ogledalo dobrog ukusa.


Ovih da na domjenci su na sve strane, a cateringi rade punom parom. Mašta cetering ponude nije odviše bogata ili onih koji ga naručuju. Sve stane u nekoliko prigodnih jela, a što će više. Domjenku nije zadatak da se prenatrpavamo hranom, jer ovih dana biti će hrane u izobilju, već da se nakratko družimo i zaželimo sreću i uspjeh u Novoj nadolazećoj godini.