Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Plenković: U nedjelju ćemo pokazati pobjednički HDZ!

18.12.2019. 07:45


Velikim skupom u dvorani Krešimira Ćosića u Zadru HDZ Zadra i njegove županije obilježili su 30. obljetnicu osnutka. U listopadu 1989. dvadesetak utemeljitelja je u restoranu Oskar u Zadru stvorilo inicijativni odbor HDZ-a. Stranka se u Zadru osnovala 23. prosinca iste godine skupom u kinu Pobjeda, a od prvih strančkih izbora 1990. neprestano obnaša vlast u gradu i županiji. Na to su podsjetili svi sinoćnji govornici. No uz podsjećanja na ta povijesna vremena, svi govornici istaknuli su potrebu za potporom prredsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović.
Redom su to učinili predsjednik zadarskog HDZ-a Joso Nekić, predsjednik zajednice utemeljitelja HDZ-a Stanko Batur, predsjednica županijske mladeži HDZ-a Nikolina Baradić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te zadarski župan Božidar Longin. No najveći pljesak pobrao je predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta. Središnja politička figura zadarske politike započeo je svoj govor stihovima "…mislili su neki da nas neće biti!"


HDZ se nema čega stidjeti
– A mi eto postojim već 30 godina. Kazuju da smo utvrda HDZ-a. To nije zbog toga što nas čuvaju zidovi i neke druge sile. To je zbog toga što smo 30 godina neraskidiva veza između nas, birača i građana. Ta veza stvarana je predanim radom i nikad nismo iznevjerili naše birače i građane. To je razlog, a ne neki zidovi, što pobjeđujemo, nadahnuto je govorio Kalmeta.
Dodao je kako se može reći da su zadarski hadezeovci bili u službi parole "Napravi što više i što možeš!". Nije propustio istaknuti da se skup održava u dvorani koja je izgrađena 2008. godine, a dvorana Jazine davne 1967., pa se lako može izračunati koliko je Zadar čekao ovako veleban sportski objekt, uz susjedni zatvoreni bazen kojeg grad nikad nije imao u svojoj povijesti. Spomenuo se Kalmeta i rive i Gaženice, Poliklinike, škola i Muraja, svih ostvarenih i projekata u tijeku, naglašavajući da je to ostvareno jer su građani prepoznali HDZ koji se niti u gradu, niti u županiji nema čega stidjeti.
– Od 1993. i stvaranja jedinica lokalne samouprave, dali smo mnogim mladima upravljačka mjesta. Bio sam osam godina ministar i 15 godina gradonačelnik, pa mogu reći da sam kvalificiran zaključiti kako je ova Vlada napravila maksimum maksimuma. Vratili smo vojsku u Vukovar i Pulu, a braniteljima dostojanstvo. Oko 6.500 policajaca čuva granicu s BiH od migrantske krize. U vladi sjede dvojica ministara zapovjednika gardijskih braigada, Damir Krstičević 4. GBR i Tomo Medved 1, GBR. Nikad u Europi nismo bili bolje pozicionirani. Imamo suficit bez obzira na "rupu" 3. maja. Porezno smo rasteretili građane i poduzetnike. Po meni, tako se jača nacionalna sigurnost, govorio je Kalmeta.


Predsjednicu obožava svijet
Prvi čovjek HDZ-a zadarskog područja naglasio je da je Kolinda Grabar-Kitarović najbolji izbor jer se nakon 15 godina odmicanja od politike Franje Tuđmana vratila njenim temeljima. Istaknuo je da aktualnu predsjednicu obožava cijeli svijet te je upozorio članove HDZ-a da svaki glas koji ne ide HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji ide ravno Zoranu Milanoviću.
Nakon Kalmete, veliki aplauz pobrao je i predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković. On se osvrnuo na opasku Jose Nekića da je upravo on prvi predsjednik HDZ-a koji je došao na proslavu utemljenja stranke u Zadru. Plenković stoga nije propustio naglasiti da je došao u posjet jednom od najjačih temelja stranke u Hrvatskoj.




Zadar je mnogima uzor
– Čudo je što je Zadar povijesni grad, grad kulture i baštine, a istovremeno najbolje prometno povezan. Brza cesta, najmodernija luka Gaženica, zračna luka koja je izbrojila 800.000 putnika, pokazuje da je HDZ ovdje prva pokretačka snaga i uzor mnogima u Hrvatskoj. Ova Vlada preuzela je odgovornost s maksimalnim znanjem, srcem i trudom. Rezultat je financijska konsolidacija, rast zaposlenosti, pad nezaposlenosti i veće plaće. Četiri godine obaramo rekorde u turizmu. Ove godine je to 20 milijuna turista i 120 milijuna noćenja te ostvarenih 20 milijardi prihoda, kazivao je Plenković.


»Kazuju da je Zadar utvrda HDZ-a. To nije zbog toga što nas čuvaju zidovi i neke druge sile. To je zbog toga što smo 30 godina neraskidiva veza između nas, birača i građana. Ta veza stvarana je predanim radom
Božidar Kalmeta


Pozvao je na mobilizaciju članstva za potporu Kolindi Grabar-Kitarović. Pritom je rekao da su i Vlada i predsjednica dvije ruke istog tijela, HDZ -a, koji će ponovno pobijediti. Najavio je ostvarenje njezinih inicijativa kao što su decentralizacija države i demografska revitalizacija.
– Onima koji tvrde da ovaj HDZ nije pravi, u nedjelju ćemo pokazti da je pobjednički, demokršćanski i Tuđmanov. Alternativa ne mogu biti oni koji, kad su bili na vlasti, svoju šansu nisu iskoristili i koji su nas zadužili za 70 milijardi kuna, rekao je na kraju Plenković najavljujući da će se sljedeće godine 30. svibnja proslaviti pravi Dan državnosti.