Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Škraping – izuzetan turistički proizvod!

18.12.2019. 14:15


Počele su prijave za 15. »Škraping Tkon – otok Pašman 2020« koji će se održati 7. ožujka 2020. godine sa startom u Tkonu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti online, preko web stranice www.skraping.hr zaključno do 28. veljače 2020.godine, rečeno je jučer na predstavljanju ove sportsko-turističke manifestacije.


Smanjuje se sezonalnost turizma
U velikom timu 15. Škrapinga, od čak devet članova nalaze se: Guran Mušćet, načelnik Općine Tkon; Dino Smoljan, voditelj Škrapinga; Stipe Božić, sportski direktor Škrapinga; Martina Rudić, voditeljica sportskog dijela; Julilana Radović-Longin, voditeljica Sajma otočnih proizvoda; Taki Rudić, voditeljica Škraping tjedna; Siniša Pezalj, ispred triatlon kluba TNT; Daniel Lacko mediji i PR, te Anđelo Palaškov, glavni kuhar Škrapinga. Oni su najavili program koji će zasigurno i sljedeće godine privući veliki broj sudionika.
Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove istaknuo je kako je Škraping izuzetan turistički proizvod, dodajući kako ova utrka radi na smanjenju sezonalnosti turizma.
Jurišić je rekao kako je Zadarska županija zahvalna zbog organizacije utrke koja produžuje sezonu, te obećao pomoć u realizaciji Škrapinga kroz malo sufinanciranje, kao što je to bilo i svake prethodne godine.
Organizatori su se osvrnuli na prošlogodišnji Škraping koji je okupio čak 1.400 trkača iz 11 europskih zemalja, što znači da je ova sportsko-turistička manifestacija odlična promocija otoka i Hrvatske.
Za sigurnost natjecatelja, i sljedeće godine će se pobrinuti tim HGSS-a Zadar na čelu s poznatim hrvatskim alpinistom i velikim prijateljem Škrapinga, Stipom Božićem, koji je ujedno i sportski direktor utrke.
Najvaljujući tradicionalnu sportsku manifestaciju, Božić je naglasio kako je ponosan što je dio utrke, te da se nada kako će i Škraping jednog dana biti proglašen nematerijalnom kulturnom baštinom, kao što je to neki dan alpinizam postao.


Zeleni Škrapić 8. ožujka
– Svojom fizičkom aktivnošću, alpinizam pridonosi razvoju ljudskog roda i zbog toga ga je UNESCO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom. Uvjeren sam da je na tom putu i Škraping, jer on ima svoj brend, a po škrapama trčati nije bilo što, kazao je Božić, dodavši kako se nada da će i druga mjesta po uzoru na Tkon napraviti jedan ovakav događaj, jer je ljudsko tijelo napravljeno da bi se gibalo, pa su ovakve utrke poželjne za očuvanje zdravlja.
Uz sigurnost tijekom utrke, organizatori su se pobrinuli i za bogat stol, tako da su predviđena tri menija: riblji, mesni i vegetarijanski, rekao je gastro šef utrke, Anđelo Palaškov.
Osim sportskog dijela, Škraping ima i kulturno-turistički karakter, tako da će se tijekom Škraping tjedna održavati niz zanimljivih događanja, edukativnih predavanja, radionica, izložbi i predstava. Kao najznačajniji prateći program izdvojen je Sajam otočnih proizvoda koji će se održati u Škraping centru.
– Sajam otočnih prozvoda po broju nositelja oznake HOP je najveći sajam takve vrste u Hrvatskoj, poručila je Julija Radović-Longin, istaknuvši kako je sajam zamišljen kao poticaj otočne proizvodnje, te se očekuje više od 40 izlagača.
Kako je cilj manifestacije mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi i zdravom životu, organizatori su priredili utrku simboličnog naziva »Zeleni Škrapić« za najmlađe koja će se održati 8. ožujka 2020. godine. Prema najavama na Škrapiću se očekuje čak 150 malih škrapera iz 10 vrtića Zadarske i Šibensko-kninske županije.




Četiri kategorije
Utrka je podijeljena u četiri kategorije: ultra kategorija – trail koncept i obuhvaća oko 45 kilometara, namijenjena je iskusnim sportašima; challenger- kategorija koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana i duga je oko 25 kilometara; active- jednostavnija kategorija utrke koja obuhvaća oko 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni park Kornati i light ili obiteljska staza od 6 kilometara na kojoj mogu sudjelovati djeca i odrasli.