Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Žene danas spašavaju poeziju…

18.12.2019. 16:45


Olovka ne miruje, papir je uvijek bijel i čeka. Poezija je svijetu potrebna i svijet bez poezije ne bi bio onakav svijet kakav želimo. U ovih mojih šest knjiga ušle su sve pjesme koje su bile objavljene do sada, u mojim knjigama.To je bio kriterij. Nisu ušle one pjesme koje su bile objavljene u časopisima, novinama i u drugim književnim glasilima jer bi bila onda još dva moguća sveska, pa smo se zato opredijelili da to budu pjesme iz objavljenih zbirki – objasnio je akademik Luko Paljetak na predstavljanju svojih knjiga u ponedjeljak navečer u dvorani zadarskog Ogranka Matice hrvatske.


Književno-umjetnička večer za pamćenje
Ova književno-umjetnička večer za koju je dvorana bila pretijesna, održana je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Odjela za kroatistiku zadarskog Sveučilišta, a knjigu je predstavio Zoran Bošković, prof.dr.sc. Josip Lisac i akademik Tonko Maroević, dok je u glazbenom dijelu večeri sudjelovao prof. Darko Matičević. Moderator je bila prof. Martina Drobnak.


»Zadar je postao od malog, razrušenog grada u to doba, gotovo velegrad. I to je lijepo i primjetiti i zaključiti
Luko Paljetak




Akademik Paljetak je još tom prigodom rekao, kako ga posebne niti vežu za Zadar jer je to grad kojeg dobro poznaje, grad njegove mladosti.
– Tu sam studirao, tu sam se zaljubio i to čak dvaput i tu sam radio u Kazalištu lutaka što mi je posebno drag period u životu. Ne želim reći da je sadašnje Kazalište lutaka neuspješno. To ne želim nikako reći, ali ono što želim reći, jest da u to vrijeme kada smo mi radili u Kazalištu lutaka, to znači svi moji kolege i ja, a sada bi bila to prevelika brojka da ih sve nabrojim, tada smo bili među najboljima u Europi. Tada je Kazalište lutaka Zadar, bilo zaista svjetsko kazalište. Kad god mogu rado dođem u Zadar zato što tu imam dio prijatelja, a i grad poznajem premda, se on dosta promijenio od onoga vremena kada sam ja došao studirati i živjeti i to – nabolje. Zaista, postao je od malog, razrušenog grada u to doba, gotovo velegrad. I to je lijepo i primjetiti i zaključiti – ispričao je Luko Paljetak, osvrnuvši se i na današnje pjesništvo. Rekao je kako je po njegovu sudu, pjesništvo s jedne strane – obilno, a s druge pak, strane u – krizi. Paljetak je mišljenja da je danas pjesništvo u krizi na svjetskoj razini i gotovo i na europskoj.


Pjesništvo je danas u krizi?
– Na svjetskoj možda manje, ali na europskoj zbog toga što misle ljudi ili barem oni koji o tome nešto odlučuju da je puno važnije pisati prozu i da je poezija nešto što gotovo nikome nije potrebno i nešto što gotovo nitko ne čita. Ali, zahvaljujući jednoj vrlo jednostavnoj činjenici da se svijet ne sastoji samo od muškaraca, nego hvala bogu, i od žena, poezija se čita. Žene su one koje danas spašavaju poeziju. One su najvjerniji čitatelji poezije i one su vječne muze. One na dva načina sudjeluju u poeziji – potiču je i konzumiraju – zaključio je akademik Luko Paljetak.