Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ABA LIGA Mršić: Dobro je što se nismo predali i vjerovali smo do kraja

17.12.2020. 08:53


Košarkaši Zadra odradili su u pet dana NBA terminologijom kazano klasični »road trip«, tzv. set gostujućih utakmica i to baš u NBA ritmu, s tri ogleda koja su se stisla u samo pet dana. Usprkos tome ulov koji je Mršićeva momčad spremila u svoju »smočnicu« je donio poprilično radosti brojnim navijačima jer njihovi ljubimci su uzeli dvije velike pobjede, jednu u hrvatskom derbiju na terenu Cibone u okviru hrvatskog prvenstva, dok je ova posljednja ostvarena u Železniku pokazala da se na Višnjiku opravdano može sanjati bijeg sa začelja, ali je i pokazala karakter Mršićeve momčadi koji je bio ozbiljno narušen s onom »kifamenom« predstavom u Laktašima gdje su uspjeli ubaciti mršavih 48 poena.


Višestruka korist
Pobjeda nad FMP-om donijela je tako višestruku korist. Ne samo da su Zadrani konačno stigli do druge pobjede u regionalnom natjecanju s kojom se sigurno lakše diše, već je ona ostvarena nad direktnim konkurentom u borbi za ostanak. Također je ova pobjeda i prva nakon 13 godina u dvorani u Železniku, a najvažnije od svega što su se Mršićevi igrači izbavili iz praktički bezizlazne situacije, nakon zaostatka od 10 koševa velikim povratkom u zavšnih pet minuta osnovnog dijela i pet minuta produžetka. Vodio je domaći sastav 75:65, ostalo je manje od pet minuta do kraja i činilo se da će Zadrani i sedmi put pognutih glava napustiti abaligaški teren, no ukazali su se tada Mršićevi junaci predvođeni Kodijem Justiceom kojemu je ovo bila tek treća utakmica u zadarskom dresu. Gađao je čovjek protiv Igokee 0-10, no takvom rasnom šuteru sigurno nisu bili u glavi svi ti pusti promašaji u Laktašima već je strpljivo čekao pa dočekao ono što je san svakog šutera, da serijom šuteva donese pobjedu svojoj momčadi. Nanizao je Justice dvije trice pri rezultatu 73:78 na minutu i pol do kraja, dodali su Carter i Mavra nekoliko bacanja, otišlo se u produžetak u kojem je Justice dovršio posao s još dvije trice i FMP je bio prisiljen položiti svoje oružje. Bio je to razlog za veliko slavlje u svlačionici Zadra jer ne dobiva se svaki dan i na takav način utakmica u ABA ligi, no velikom slavlju nije bio sklon i trener Mršić koji je čudesan preokret svojeg sastava povezao i s dozom sreće. Priznao je zadarski strateg da je domaćin igrao bolje, no na kraju ipak bodove odnose karakter i želja, i u tome su sigurno njegovi štićenici konačno zaslužili prolaznu ocjenu.


Fokus na Borcu
– Moram reći da je sreća bila na našoj strani. FMP je bio bolji protivnik veći dio utakmice, dobra stvar je što se nismo predali i vjerovali smo do kraja. Počeli smo bolje igrati tijekom utakmice, Justice nam je zabio važne trice. Uspjeli smo sustići minus 10 i izborili smo produžetak. Čestitam mojim momcima jer su vjerovali do kraja, ali moramo se popraviti jer smo imali dosta loših odluka u zadnje dvije utakmice. Čestitam igračima i treneru FMP-a, želim im sreću u nastavku sezone – komentar je Veljka Mršića nakon slatke pobjede nad FMP-om, a koliko je vrijedan taj uspjeh potvrdit će situacija na ljestvici gdje se njegova momčad uspjela pomaknuti prema gore. Za posljednje mjesto naravno više se i ne strahuje jer ono je rezervirano za Koper Primorsku koja je trenutačno na omjeru 0-10 i nalazi se pred bankrotom. Po dvije pobjede uz Zadar imaju FMP i Borac iz Čačka koji je sljedeći gost Krešinog doma, a nisu odmakli daleko s tek pobjedom više Split i Cibona. Zato će glavni fokus Mršića i igrača biti rušenja Borca na Višnjiku u ponedjeljak i s tim uspjehom na pravi način bi se poništila dva ogromna kiksa s početka sezone, domaći porazi od Krke i Splita koji su barem do Železnika bili preveliki uteg.




Petorica za čistu peticu
I vrapci na granama znaju da se ne može do pobjeda u abaligaškoj konkurenciji bez doprinosa većeg broja igrača pa je i Zadrov uspjeh u Železniku ostvaren s pravim učincima čak petorice igrača. Uz već opjevanog Justicea kojem je forte vanjski šut i koji je na tom testu prošao s četiri trice u prijelomnim trenucima veliku partiju odigrali su kapetan Mavra, Carter, Bursać i Vuković. Mavra je bio najkompletniji igrač Zadra s ukupnom valorizacijom 32. Upisao je dvostruko-dvostruki učinak sa 23 poena i čak 11 asistencija, Carter je stao odmah do kapetana sa 16 poena, četiri skoka i pet asistencija i pokazao stabilnost u kritičnim trenucima dok nekako najviše vesele odlične izvedbe visoke postave koju su u jednoj lošijoj partiji Onuakua potpuno iskoristili Bursać i Vuković. Bivši FMP-ov igrač posebno se napalio na svoje bivše kojima je ubacio 19 poena od čega je čak 18 zabio iz reketa što mu dosad nije bio forte pošto se više voli izvlačiti na vanjski šut dok je Vuković bio malo rezerviran što se tiče šuta (sedam koševa), ali je zato stasiti Riječanin sa 10 skokova i tri asistencije na pravi način dao ruku suigračima na putu do druge regionalne pobjede.