Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KONAČNO SKLONIŠTE Sljedeće godine počinje gradnja azila

17.12.2020. 09:31


Nakon što se već desetljećima piše o potrebi izgradnje azila za napuštene životinje, izgleda da bi tijekom sljedeće godine ove želje mogle postati stvarnost.
Naime, Zadarska je županija na zadnjoj Županijskoj skupštini izglasala proračun u kojem je osigurano ukupno 6 milijuna kuna za njegovu izgradnju i to 2 milijuna u sljedećoj godini, te 4 milijuna u 2022. godini.


Država darovala zemljište
O tome gdje bi se trebao graditi azil razgovarali smo s Danielom Segarićem, županijskim pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, a pod čijom je ingerencijom i izgradnja budućeg azila.
– Azil se planira graditi na rubnom području grada Zadra prema općini Poličnik (oko jedan kilometar prije kružnog toka na Maziji). Riječ je o čestici koja pripada Bokanjcu, a veličine je 47.080 četvornih metara koju je Ministarstvo državne imovine u travnju 2019. godine darovalo Zadarskoj županiji za izgradnju skloništa za životinje. Sama vrijednost zemljišta kojeg je Republika Hrvatska darovala Zadarskoj županiji iznosila je 1.662.000,00 kuna, pojasnio nam je Segarić.
Dodao je kako je projekt izgradnje skloništa za životinje u fazi izrade glavnog projekta za dobivanje građevinske dozvole, a koja se planira ishoditi u prvom kvartalu 2021. godine.
– Da bismo mogli dobiti građevinsku dozvolu, prethodno je bilo potrebno izraditi idejni projekt i ishoditi lokacijsku dozvolu za Sklonište za životinje te paralelno s tim izraditi projekt pristupne ceste i ishoditi za pristupnu cestu građevinsku dozvolu te kao što sam prethodno naveo, od države dobiti zemljište. Ono što je potrebno naglasiti jest činjenica da je projekt zaustavljen upravo na dobivanju zemljišta još 2010. godine. Naime, Hrvatske šume tada su tražile previsoku naknadu. Također, treba naglasiti i jednu bitnu činjenicu, a to je da je grad Zadar jedini od svih jedinica lokalne samouprave na području naše županije svojim prostornim planom definirao prostor za izgradnju skloništa za životinje. Čak, štoviše, 2009. godine je izrađen i Urbanistički plan uređenja »Zona skloništa za životinje« što je uvelike olakšalo put za dobivanje zemljišta od države, istaknuo je Segarić.
Dodao je kako bi, ako sve bude išlo po planu, radovi na izgradnji skloništa trebali početi najkasnije u trećem kvartalu sljedeće godine. Inače, planirano je da sklonište primi 200 pasa.


Operativni godišnji troškovi 2,2 milijuna kuna
Zanimalo nas je kako će biti organiziran rad u skloništu, odnosno tko će ga voditi, tko će tamo raditi, koliko ljudi i slično.
– Člankom 61., Zakonom o zaštiti životinja, definirano je da troškove osnivanja Skloništa za životinje snose jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a sukladno čl. 62. istog zakona, jedinice lokalne samouprave su obvezne sudjelovati u financiranju njegovog rada. Procjena operativnih troškova na godišnjoj razini iznosi 2.200.000,00 kuna. S obzirom na visinu ulaganja i budućih operativnih troškova koji nisu mali, a djelomično su određeni i Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi, investitori će odlučiti koji je optimalni način upravljanja sa skloništem, rekao je Segarić dodajući kako su udruge za zaštitu životinja od početka bile aktive na ovom projektu te bi trebalo da i u budućnosti tako ostane.
– Važno je naglasiti da je fokus Zakona o zaštiti životinja usmjeren prema smanjivanju broja napuštenih životinja prvenstveno kroz mogućnosti da jedinica lokalne samouprave odlukama propiše trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke. Uz navedenu mjeru i kontrola mikročipiranja pasa značajno bi pridonijela smanjenju broja napuštenih životinja i potrebe za smještajem u skloništu, istaknuo je Segarić.




»Da bismo mogli dobiti građevinsku dozvolu, prethodno je bilo potrebno izraditi idejni projekt i ishoditi lokacijsku dozvolu za Sklonište za životinje te paralelno s tim izraditi projekt pristupne ceste i ishoditi za pristupnu cestu građevinsku dozvolu te kao što sam prethodno naveo, od države dobiti zemljište. Ono što je potrebno naglasiti jest činjenica da je projekt zaustavljen upravo na dobivanju zemljišta još 2010. godine«
Daniel SEGARIĆ