Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MAJA MITROVIĆ Rukomet je sport karaktera koji nije za mamine maze i one koje misle da su ljepotice

17.12.2020. 10:57


Zahvaljujući djevojkama danas svi znaju da imamo ženski rukomet u Hrvatskoj. Mnogi su to zaboravili, a možda nikad nisu ni znali – kaže Maja Mitrović, najbolja zadarska rukometašica svih vremena, koja ovih dana uživa gledajući izvedbe hrvatskih rukometašica na Europskom prvenstvu u Danskoj.
– Sve što su do sada napravile isključivo je njihova i zasluga izbornika Nenada Šoštarića i njegovog stožera, odnosno nekih ljudi iz Saveza.
Mitrović nije iznenađena plasmanom Hrvatske u polufinale.
– Ne mogu reći da je to nešto očekivano, ali jako dobro poznajem dio djevojka koje sam sa Silvijom Ivandijom vodila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Rusiji 2016. Tada smo bile blizu polufinalu, izgubile smo gol razlike u četvrtfinalu od Rumunjske i ostale bez borbe za medalje. Kada su svi digli ruke od te generacije smatrajući da ih ne treba ni voditi na Svjetsko prvenstvo Ivandija i ja smo s njima radili koliko smo mogli unutar šest mjeseci. Ono što sam tada vidjela dobilo je potvrdu na ovom Europskom prvenstvu. Nažalost, djevojke u ove četiri godine nisu napredovale zahvaljujući nekom dobro složenom sustavu, kako bi se to moglo očekivati, već isključivo kroz rad u klubovima gdje se sve svodi na entuzijazam pojedinaca.
A jedan od tih pojedinaca je izbornik Nenad Šoštarić.
– Radila sam s njim i znam koliko je u rukometu. Riječ je o vrhunskom stručnjaku koji je napravio velike stvari s mladim igračicama u Lokomotivi. Dobar dio njih sada nosi igru reprezentacije.


Mađarska prekretnica
Većina reprezentativki igra hrvatsku ligu koja je praktično amatersko natjecanje.
– Osim 5-6 igračica koje su u inozemstvu i koje se tamo razvijaju u sjajne igračice, ostale su u Hrvatskoj. Sve one osim što se bave rukometnom ili idu u školu ili studiraju. Imamo jako dobre mlađe uzraste, ali većina odustaje već u juniorskoj dobri, a da ne govorim kada trebaju prijeći u seniorski rukomet. Ako se već financijski ne može tim curama omogućiti korist od rukometa trebalo bi im barem olakšati školovanje, ali ni to kod nas nije slučaj.
Pitanje je može li ovaj uspjeh nešto promijeniti u tom smislu.
– Teško, ali ja sam po naravi optimistična i vjerujem u hrvatski ženski sport, posebno rukomet. Sada su svi čuli da osim muškog imamo i ženski rukomet koji je bez ikakve ozbiljnije podrške prvi put došao do polufinala na velikom natjecanju. Pitam se što bismo sve do sada napravili da smo imali potporu. Ali, nema veze, kod nas stvari tako funkcioniraju i zato vjerujem da je ovo početak velikih rezultata i da Euro u Danskoj neće biti samo bljesak nego početak novog razdoblja u kojem se nećemo čuditi kad uđemo u polufinale.
Bez obzira na to što Mitrović nije iznenađena polufinalom početne ambicije Hrvatske bile su vezane (samo) uz prolaz prve faze natjecanja kroz zahtjevnu skupinu u kojoj su bili Mađarska, svjetski prvak Nizozemska te Srbija.
– Vrlo važna je bila prva utakmica u kojoj smo pobijedili Mađarsku. To je za neke bilo veliko iznenađenje, ali djevojke su se tada uvjerile koliko mogu. Kada gledam malo unatrag mislim da nam je do sada na velikim natjecanjima nedostajala jedna takva početna pobjeda. Kada uspješno krenete u turnir sve je puno lakše, ekipa dobije na samopouzdanju, a to je u sportu izuzetno bitno.


Pobjedničke navike
Mitrović na psihološkom području ističe još nešto.
– Prije nam se stalno događalo da čim bismo se našli u minusu od jednog ili dva gola praktično bismo potonuli i izgubili utakmicu. Sada više nije tako. Protiv Rumunjske smo gubili 8:4 pa smo odgovorili serijom 7:0. Njemačka nas je u početku vodila dva razlike, teško smo dolazili u priliku za zabiti gol da bismo nakon toga u 15 minuta drugog poluvremena primili samo jedan gol. To su veliki, ogromni pomaci koji su morali dati rezultat.
Hrvatska igra sjajno u obrani i osim goropadne Norveške nitko nam nije zabio više od 25 golova.
– Igramo jako borbeno u obrani i to je ključ uspjeha. Treba pohvaliti vratarku Teu Pijević koja ima atipičan stil i svojim reakcijama na golu daje veliku sigurnost djevojkama u obrani. Ono što Šoštarić stalno ističe je to da kada ste pravi u obrani lakše igrate napad jer nemate pritisak da svi put morate zabiti gol, jasno vam je da ako nešto i promašite imate obranu u kojoj sve to možete nadoknaditi.
Konačno, ističe Mitrović, sve je pitanje karaktera.
– Rukomet je sport koji ne mogu igrati slabići, mamine maze ili one koje misle da su ljepotice pa nakon svakog duela popravljaju frizuru. Zato su u Skandinavke tako uspješne rukometašice jer imaju čvrsto izgrađen karakter. Ima ga i ova generacija naših djevojaka i to pokazuju njihovi rezultati.




Obranom zaustaviti Francusku
Hrvatsku sutra (18 sati) u polufinalu očekuje Francuska, aktualni europski prvak.
– Brzina i skočnost su odlike Francuskinja koje su i fizički vrlo snažne. Nije ih lako čuvati, ali s obranom kakvu smo do sada imali možemo ih pobijediti. Trebat će ih zadržati na 20-ak golova, onako kako smo to radili u dosadašnjim utakmicama. S Francuskom smo igrali na juniorskom prvenstvu 2016. i tada smo ih pobijedili, iako su bile favoritkinje. Dobar dio igračica iz te generacije nastupa na ovom Europskom prvenstvu.
Mitrović vjeruje da polufinale nije krajnji hrvatski doseg.
– Djevojke su osigurale Svjetsko prvenstvo, zainteresirale našu javnost i napravile veliki posao. Sada igraju sa sebe, bez pritiska i očekujem da će sljedeće dvije utakmice biti na još višoj razini. Ne igrate svaki dan u karijeri za medalju na velikom natjecanju.


»Vjerujem da je ovo početak velikih rezultata i da Euro u Danskoj neće biti samo bljesak nego početak novog razdoblja u kojem se nećemo čuditi kad uđemo u polufinale
Maja Mitrović


Bit će bolje (i) u Zadru
Mitrović je godinama trenerica u ŽRK Zadar, a s djecom radi i u Univerzalnoj sportskoj školi Višnjik te u RK Zadar 2013.
– Odavno nismo imali toliko djevojčica u zadarskom rukometu, a nakon ovog Europskog prvenstva možemo ih očekivati još više. Dakle, baza postoji, ali postoje i problemi koji su godinama isti. Kadetski uzrast je za većinu maksimum jer nakon toga se više ne vide u rukometu. To ne čudi jer rukomet ne nudi nikakvu egzistenciju, a traži dosta vremena kroz treninge i utakmice.
Rukometašice Zadra ove sezone su odigrale samo četiri utakmice u Drugoj ligi jug u kojoj su i dalje su bez bodova.
– Koronavirus i sve što je donijela ova pandemija utječe na naš rad. Rezultat je takav kakav jest, ali u budućnosti će sigurno biti bolje. Osim sa seniorkama natječemo se s mlađe kadetskim i kadetskom ekipom i nadam se da će te djevojke brzo preuzeti ulogu u prvom sastavu. Ako se to dogodi seniorke će sigurno napredovati i možemo nadati boljim danima. Ohrabruje me i da u Dalmaciji imamo tri prvoligaša, Split, Ploče i Sinj i to je potvrda da se radom na duge staze može napraviti prava stvar.


Dvostruka klupska europska prvakinja
Maja Mitrović rođena je 1975. godine u Zadru, a rukometom se počela baviti u OŠ Stanovi u kojoj je rukomet neumorno promicao legendarni Milan Zekanović, pravom rukometnom rasadniku u gradu košarke. Već s 14 godina zaigrala je za seniorski sastav Zadra. Dvije godine poslije prešla je u Kraš (Lokomotiva), a igračku karijeru završila je 2005. godine, upravo u Lokomotivi. Bila je i članica slovenskog Krima, španjolske Valencije, njemačkog Lützellindena i danskog Slagelsea. Dvaput je postala klupska europska prvakinja – 2001. s Krimom i tri godine potom sa Slagelseom. Ima i još jedno finale LP-a 2003. kada je kao članica Valencije izgubila od Krima. Za Hrvatsku je nastupila na Svjetskom prvenstvu 2003. na kojem smo bili domaćini. U nacionalnom dresu odigrala je 90 utakmica. Za hrvatsku juniorsku reprezentaciju nastupila je na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.


HRT otkupio završnicu
Hrvatska radiotelevizija otkupila je prava na utakmice završnice Europskog prvenstva rukometašica u Danskoj. HTV ima prava na tri susreta: oba polufinala u petak, 18. prosinca, te u nedjelju, 20. prosinca, na onaj ogled u kojem će Hrvatska igrati, priopćili su iz HRT-a uz najavu da će imati studijsku emisiju u kojoj će ugostiti rukometne stručnjake te uz njihovu pomoć najaviti i analizirati nastupe hrvatskih rukometašica.