Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NAGOVJEŠTAJ BOŽIĆA Sveta Luce u Privlaku donijela božićnu čaroliju i radost

17.12.2020. 08:36


Na poziv dobre i poslušne djece iz Privlake uz pomoć Općine, Dječjeg vrtića Sabunić, Osnovne škole Privlaka i općinske Turističke zajednice usprkos koranavirusu i velikih priprema kako ne bi ugrozila djecu, u školsko dvorište stigla je sveta Luca. S obzirom na trenutak življenja, bez pratnje tovarčića.
Sveticu koja širi božićnu čaroliju s oduševljenjem su dočekala vrtićka djeca i učenici razredne nastavne, djeca od prvog do četvrtog razreda škole.
– Uz božićni ugođaj koji su osmislile teta-odgajateljice shodno epidemiološkim mjerama djeca su u pratnji svojih teta-odgajateljica i učiteljica na školsko igralište dolazili u manjim grupama. Po dar su kod svete Luce dolazili su pojedinačno, objašnjava Iva Zorić Sarađen, direktorica TZO Privlaka.


Svjetlost i dobrota
Sveta Luca je zaštitnica očiju i vida, a kako donosi svjetlost i dobrotu, dobroj djeci donosi i sitne poklone.
– Kao i posljednjih godina organizator je Dječji vrtić Sabunić, dok je poklone za djecu omogućila Općina Privlaka i općinska Turistička zajednica, naglasila je Zorić Sarađen.
U Privlaci i Dalmaciji običaj je darivati djecu upravo na ovaj blagdan, a najmlađi nakon buđenja najčešće svoje male darove traže ispod jastuka ili u ormarima. Sv. Luca im obično donosi malene darove poput slatkiša ili voća.
– Ako budete dobri, slušali roditelje, brata i sestru, djeda i baku, tete u vrtiću i učiteljice doći ću i druge godine, obećala je sv. Luca dijeleći poklone.
Svetica koja je zbog korone stigla bez tovarčića, djeci je poželjela puno zdravlja i radosni Božić u krugu svoje obitelji.


Simbol života u katolika
– Već sada jedva čekam iduću godinu i mjesec darivanja prosinac da vam opet dođem u posjet i donesem puno darova, poručila je teta-odgojiteljica Ivana Burić, članica Udruge odgojiteljica Maraška koja je već uobičajeno bila u liku svete Luce.
Sveta Lucija – Luce, sicilijanska djevica, zaštitnica je vida, slijepih (tjelesnih i duhovnih), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema legendi iz 6. stoljeća, sveta Lucija je mučenički umrla 304. godine kad je u Cataniji na grobu svete Agate tražila lijek za svoju teško bolesnu majku.
– Na dan zaštitnice vida, svetice i mučenice svete Luce običaj je sijanja pšenice, simbol života u katolika. Njezine proklijale vlati zasjat će uz svjetlost svijeća u svom zelenilu na sam Božić, reći će Iva Zorić Sarađen.
Dno posudice koju ste odabrali, kaže ona, bogato obložite vatom, a nju dobro navlažite vodom. Na vatu rasporedite sjemenke pšenice, a posudicu potom stavite na toplo i, preko dana sunčano mjesto.




Želje, povratak na staro normalno
Preko noći je najbolje da je u blizini toplog radijatora ili peći, kako bi brže proklijala. Redovno je zalijevajte, ali ne previše, kako sjemenke ne bi zahvatila plijesan.
– Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati, predskazat će bolju ili lošiju žetvu iduće godine, naglasila je Zorić Sarađen.
Privlaka je ove godine božićnu atmosferu odlučila primjereno korona situaciji, kićenjem naselja.
– Situacija je da se htjeli ne htjeli moramo pridržavati epidemioloških mjera kako sačuvali zdravlje sebi i svima oko nas do povratka na »staro normalno« i povratka turističke sezone 2021. bez korone, zaključila je Iva Zorić Sarađen.