Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ONLINE Izlaganje Gordane Buljan Flander osnažilo socijalne radnike

17.12.2020. 09:14


Udruga socijalnih radnika Zadar je u srijedu, 15. prosinca, za svoje članove, druge socijalne radnike i ostale zainteresirane stručnjake organizirala predavanje pomoću platforme Zoom pod nazivom »Dijete u središtu visokokonfliktnog razvoda s osvrtom na COVID-19«. Predavala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te osnivačica udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci »Hrabri telefon«.


Primjeri iz prakse
– Ja sam već jako dugo u ovome poslu, ali prof. Flander je prikazala novije podatke potkrijepljenje znanstvenim istraživanjima što im daje određenu težinu. Također, sve je popratila primjerima iz prakse, saznajemo od Ljiljane Fabac, predsjednice udruge socijalnih radnika Zadar.
Novonastala situacija uzrokovana koronavirusom iznjedrila je mnoštvo prijava za nasilje, a što je još problematičnije – porast nasilja koje se ne prijavljuje. Osim toga, ističe se i sklonost manipulaciji.
– Manipulativni roditelji koriste ovu situaciju da još više manipuiliraju djecom, upozorava Fabac.
Budući da je već desetak godina zabilježen porast razvoda brakova i prekidanja izvanbračnih zajednica, na predavanju je bilo i riječi o tome na koji način prepoznati visokokonfliktne faze braka. Ali u svakom slučaju, uvijek valja skrbiti o dobrobiti djeteta.
– Uglavnom se dogovori o roditeljskoj skrbi, ali u 30 % slučajeva ne uspije se postići dogovor. I u svemu tome izgubi se dijete iz fokusa. Uvijek će barem jedan roditelj biti nezadovoljan, ali nama je dijete uvijek u središtu, ukazuje Fabac.


Obiteljski sudovi
Nakon dvadeset godina, ponovno se pokrenula ideja o osnivanju obiteljskih sudova. Naime, bilo bi dobro dodatno educirati sudce koji će se baviti samo tom problematikom. To bi svima bilo u interesu, socijalni radnici odrade svoj dio, ali sustav je često spor i nedovoljno efikasan.
Udruga socijalnih radnika Zadar promiče slobode i prava socijalnih radnika, nastoji ukazivati na potrebu poboljšanja uvjeta rada socijalnih radnika, unapređenje položaja profesije u društvu, kao i na potrebu stručnog usavršavanja članova.
U skladu s tim, predavanje se provodilo kao dio aktivnosti projekta Udruge socijalnih radnika Zadar pod nazivom »Stalnim učenjem i profesionalnim usavršavanjem do kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga« koji je na Javnom natječaju za prijavu projekata/programa udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva u 2020. godini dobio financijsku podršku Grada Zadra.
– Ovo nas je predavanje osnažilo, bilo je korisno i svi su sudionici jako zadovoljni, zaključuje Fabac.




»Ovo nas je predavanje osnažilo, bilo je korisno i svi su sudionici jako zadovoljni
Ljiljlana Fabac