Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

»OSMIJEHU« S OSMIJEHOM Grad i Bošana darovali djecu s posebnim potrebama

17.12.2020. 09:07


U vremenu adventa ili došašća, u mjesecu darivanja, Grad Biograd na Moru je upriličio već tradicionalni prijem, druženje i darivanje za djecu iz biogradske Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh. Zbog koronavirusa i epidemioloških mjera prijam nije kako je upriličen, kako je uobičajeno, u Gradskoj vijećnici, već na trgu ispred Gradske uprave, uz okićenu veliku božićnu jelku.
Mališane i njihove roditelje u nazočnosti Drine Bešenić, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela, primio je Marijan Stopfer, zamjenik gradonačelnika Ivana Kneza.


Blagdansko darivanje
– Kao i svake godine, u ovo blagdansko vrijeme, Grad Biograd na Moru pokušava pomoći svojim sugrađanima, na poseban način i našoj djeci s posebnim potrebama. Pripremili smo za vas skromne darove, kao i svake godine, uz Grad Biograd, tome se pridruži i komunalna tvrtka Bošana, kazao je Stopfer.
Darovi i novčani iznos od 800 kuna, od čega Grad sufinancira iznos od 500 kuna, a Bošana 300 kuna, namijenjeni su za 32 djeteta s posebnim potrebama. Svim onim koji nisu bili u mogućnosti nazočiti na ovoj svečanosti dar i novčani iznos od 800 kuna uručit će se naknadno.
– Mislim da bismo svi mi, trebali osvijestiti potrebu pomoći djeci i svima potrebitim. Apeliram na naše sugrađane da daju svoj obol tome jer lijepo je izmamiti osmijeh djeteta, on nema cijenu, ističe Stopfer dodajući kako smo usprkos pandemiji Covida-19, u mjesecu darivanja.


Zdravlje, radost, zadovoljstvo
– Uz pridržavanje epidemioloških mjera ne zaboravimo one potrebite, siromašne, bolesne, stare, nezaposlene, osamljene, one u nevolji, »male i nevidljive«, u ovo vrijeme više nego ikad, poručio je Marijan Stoper te je svim nazočnima i svim građanima Biograda u povodu Božića i Nove godine zaželio puno zdravlja, radosti i zadovoljstva.
U ime komunalnog društva nazočila je Josipa Birkić, a u ime udruge Osmijeh voditeljica Maja Mitrović Pelicarić.
– Od srca se zahvaljujemo Gradu i Bošani, jer svaka pomoć nam je dobrodošla, rekla je Mitrović Pelicarić.
Pritom je podsjetila kako je udruga Osmijeh osnovana 2009. godine, kako bi se brže i jednostavnije ostvarivala njihova zajamčena prva za koja se valja izboriti, ali i poboljšala kvaliteta života djece i njihovih obitelji.
– U Udruzi je trenutačno 25, odnosno 32 člana kojima je nužna posebna skrb. Broj djece i mladih veći je od ovog trenutnog broja samo što svi nisu uključeni u rad udruge, rekla je Mitrović Pelicarić, majka djeteta s posebnim potrebama.




Ljudi dobrog srca i duše
– Mi smo samo (ne)obična grupa roditelja koja se našla u dugotrajno izazovnoj situaciji. Biti roditelj je zahtjevno, a imati dijete s teškoćama, invaliditetom je, složit ćete se, izazovna i zahtjevna situacija. Ne mirimo se sa situacijom, već aktivno djelujemo i utječemo na društvene promjene, poručila je Mitrović Pelicarić istaknuvši kako imaju jako dobru suradnju i razumijevanje gradskih vlasti tako da članarina ide na teret Grada, za što su im izuzetno zahvalni.
Pritom je pozvala sve roditelje iz susjednih mjesta koji imaju djecu s posebnim potrebama da im se slobodno obrate.
– Djeca s posebnim potrebama jednostavno žele biti aktivan dio društva, da se uključe u život zajednice, zaključila je Mitrović Pelicarić zahvaljujući pritom »svim ljudima dobrog srca i duše koji pomažu djeci s posebnim potrebama«.


»Mi smo samo (ne)obična grupa roditelja koja se našla u dugotrajno izazovnoj situaciji. Biti roditelj je zahtjevno, a imati dijete s teškoćama, invaliditetom je, složit ćete se, izazovna i zahtjevna situacija. Ne mirimo se sa situacijom, već aktivno djelujemo i utječemo na društvene promjene«
Maja MITROVIĆ PELICARIĆ