Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

PROJEKT ZA IZBORE Zadarska desnica ujedinit će se u HSP-u

17.12.2020. 09:26


U Zadru će se danas okupiti čelnici stranaka desnog spektra radi dogovora o ujedinjenju u jednu stranku – HSP. Plan je ovo koji bi donio velike promjene na lokalnoj političkoj sceni, budući da bi članovi Neovisnih za Hrvatsku (NHR) i Hrvatske konzervativne stranke prešli u HSP, a HDZ bi na taj način dobio jakog koalicijskog partnera.
Naime, HDZ je već niz godina u koaliciji s Neovisnima za Hrvatsku, a objedinjenjem svih zadarskih desnih stranaka dobili bi jakog političkog partnera kojim bi privukli i birače desnije orijentracije. No, rezultat ovakvog ujedinjenja još je važniji zbog jačanja pravaštva koje je u Zadru zadnjih godina gotovo nestalo uslijed raskola u minornim strankama koje su godinama ostvarivale slabe rezulate na izbvorima.
Objedinjenje na ovom desnom spektru zapravo je već započelo ulaskom bivšeg predsjednika HSP Ante Starčevića, Hrvoja Ničea, u HSP, s obzirom da su starčevićanci u vrlo teškoj financijskoj situaciji nakon odlaska stranke u stečaj. U Zadru također postoji dio bivših HSP AS-ovaca koji se želi priključiti ujedinjenom HSP-u, no idejni začetnici ovog plana kažu kako će pažljivo birati koga će primiti u HSP.


Novo rukovodstvo stranke
U Zadar tako danas stižu predstavnici stranaka koje će pregovarati o ujedinjenju, a među njima će biti novi čelnik HSP-a Nikica Augustinović te dosadašnji predsjednik ove stranke Karlo Starčević. U Zadru će u ime stranke pregovore voditi predsjednik zadarske organizacije NHR-a, Mate Lukić, koji nam o ovom smionom planu za lokalne izbore kaže:
– HSP je stranka moga života i ja ću uvijek biti pravaš, budući da sam pod pravaškim stijegom politički aktivan od svoje punoljetnosti do unatrag tri godine. Ako se za ijednu stranku može reći da je preživjela puno toga i uspjela opstati, onda je to HSP. Imala je jako puno oscilacija u svojemu radu, od zavidnih uspjeha na lokalnim izborima do onih kojima je potpuno izgubila participaciju u lokalnoj vlasti, ali se uvijek iznova podizala na noge. Naš plan objedinjenja desnih stranaka pod imenom HSP-a stoga je važan ne samo za povrat rejtinga pravaša, već i za jačanje desnice na lokalnoj i nacionalnoj političkoj sceni, istaknuo je Lukić, napominjući da su im se pridružili i konzervativci.


Žele vratiti rejting
– Iako su dio Hrvatskih suverenista, u Zadarskoj županiji pridružit će nam se upravo zato što su i oni za ovakvo ujedninjenje, s čim se slaže i naše članstvo. Već sam razgovarao s dosadašnjim predsjedniko HSP-a, Karlom Starčevićem, a sad ću i s novim Nikicom Augustinovićem, o načinu kako se svi ujediniti jer smo, naravno ukoliko se to pokaže izvedivim, kao takvi najjači. Spreman sam ostati i po strani ovog projekta ako je to lakši put, s obzirom da je NHR lokalno već politički etabliran i nezaobilazan čimbenik, odnosno da na desnoj političkoj sceni sceni već dugo nemamo konkurencije. Što se tiče HSP-a s kojim sada u Zadru započinjeno pregovore, sportskim riječnikom rečeno, HSP je kao Juventus – može igrati drugu ligu, ali su navijači uvijek prisutni i prije ili poslije uvijek ga vrate na vrh jer momčad samo čeka pravog izbornika i igrače. To je možda i najbolji način da opišem svoju nekadašnju stranku, kaže Lukić, zaključujući kako će Augustinović biti dobar predsjednik pravaša, zbog čega će u Zadru i razgovarati o ujedinjenju.
Bit će zanimljivo pratiti na koji će se način razvijati ovaj pravaški plan, s obzirom da je nekoliko pokušaja udruživanja stranaka pod tzv. pravaški kišobran propalo. No, situacija je ovoga puta drugačija s obzirom da se ne udružuju minorne strančice koje su već davno izišle iz Gradskog vijeća i Županijske skupštine. Ovoga puta pridružio bi im se HDZ-ov koalicijski partner NHR kao najjača stranka desnice koja već godinama participira u lokalnoj vlasti, a koju vodi političar sa zapaženim rezultatima i respektabilnim brojem članova.




Zaustaviti iseljavanje Hrvata
Što se tiče novog predsjednika HSP-a, on najavljuje kako će raditi na daljnjem ujedinjenju pravaške političke scene, njezinom jačanju, rebrendiranju i pripremama za što uspješnije lokalne izbore iduće godine.
– Uz sustavnu skrb o pitanjima vezanim za branitelje, veću pozornost posvetit ćemo radu s mladima, a znatan dio aktivnosti usmjerit ćemo i prema Hrvatima izvan Hrvatske, u Bosni i Hercegovini i našim sunarodnjacima diljem Europe i svijeta. Svjedoci smo, osobito zadnjih godina, zastrašujućih razmjeri iseljavanja Hrvata, a mi vjerujemo da postoji način da se taj proces zaustavi, pa čak i preokrene. Da bismo svoje aktivnosti i planove predstavili javnosti na puno veći nivo podići ćemo medijske kanale kojima ćemo pokušati doprijeti do što većeg broja naših ljudi te ćemo veliku pozornost posvetiti i gospodarskim, demografskim i svim ostalim pitanjima od vitalnog značaja za hrvatski narod i hrvatsku državu. I dalje će nam jedan od prioriteta biti lustracija, isplata ratne štete od strane Srbije, kao i sve druge aktivnosti koje smo usvojili na Programskoj konvenciji stranke u veljači 2018. godine, poručuje Augustinović.


»Radit ćemo na daljnjem ujedinjenju pravaške političke scene, njezinom jačanju, rebrendiranju i pripremama za što uspješnije lokalne izbore iduće godine
Nikica Augustinović, predsjednik HSP-a