Usvojen proračun Grada Benkovca od gotovo 209 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U 2022. godini planira se dovršenje razvojnih projekata
Za odluku o Proračunu za 2022., kao i za onu o projekciji Proračuna za 2023. - 2024. godinu te Odluku o izvršenju Proračuna Grada Benkovca za 2022. godinu glasovalo je 13 vijećnika, dok ih je četvero bilo protiv
MILE MARIĆ/ GRAD BENKOVAC
Na sjednici Gradskog vijeća Benkovca vijećnici su postavljali pitanja o komunalijama i funkcioniranju lokalne samouprave

Proračun Grada Benkovca za 2022. godinu u iznosu od čak 208.963.922 kuna usvojen je na 4. sjednici Gradskog vijeća. Za ovu odluku, kao i za onu o projekciji Proračuna za 2023. - 2024. godinu te Odluku o izvršenju Proračuna Grada Benkovca za 2022. godinu glasovalo je 13 vijećnika, dok ih je četvero bilo protiv.
Zanimljivo je kako u strukturi prihoda lavovski dio, 76, 31 posto, otpada na prihode od pomoći 159.467.167 kuna, a slijede
prihodi od poreza u iznosu od 9.292.250 kuna (4,45%), prihodi od imovine 2.860.000 kuna (1,37%), prihodi od administrativnih i drugih pristojbi iznose 11.242.975,00 kuna (5,38%), prihodi od prodaje proizvoda, usluga i donacija u iznosu 3.671.000,00 kuna (1,76%) i prihodi od prodaje nefinancijske imovne iznose 2.510.000,00 kuna (1,23%).
Strukturu rashoda Proračuna čine rashodi poslovanja u iznosu od 56.518.478,00 kuna (27,05%), rashodi za nabavu nefinancijske imovine u iznosu od 151.357.944,00 kuna (72,43 %), te ostali financijski rashodi u iznosu od 1.087.500,00 kuna (0,52%).

Vukšićka pitanja

S obzirom kako je do kraja 2022. godine planiran završetak svih projekata iz Intervencijskog plana Grada Benkovca vidljivo je kako se najveći dio rashoda oko 80 posto odnosi na dovršetak razvojnih projekata Grada Benkovca.
Sjednica koju je vodio predsjednik Gradskog vijeća Boris Erceg (HDZ) započela je aktualnim satom gdje su uobičajeno dominirale teme vezane uz komunalnu problematiku i funkcioniranje sustava lokalne samouprave.
Vijećnik Zoran Ledenko (Domovinski pokret) pitao je kada će se sanirati oštećenja na autobusnim stajalištima u Vukšiću, te kada će se izvršiti tamponiranje poljskog puta koji vodi iz Vukšića prema autocesti, a kojim se služe mnogi mještani u svakodnevnim aktivnostima. Odgovor na ovo pitanje dali su gradonačelnik Tomislav Bulić (HDZ) i zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica (HDZ), koji su rekli kako su upoznati s navedenim problemima i kako se radi na rješavanju navedenog.
Vijećnik Josip Krpina (Most) govorio je o tome kako je lijepo čuti da se kroz Korlat grade ceste i kako mještani Korlata naglašavaju da je za to zaslužan gradonačelnik. Zatražio je od gradonačelnika Bulića da se isto takvim žarom založi i za sanaciju ceste kroz Radošinovce, te od Radošinovaca do Vrane, što je isticao na ranijim sjednicama Gradskog vijeća. Također, je tražio da se na obnovljenom mjesnom igralištu nabavi dodatna oprema, kako bi mladi imali potreban sadržaj. Gradonačelnik Bulić mu je odgovorio kako će se opremanje mjesnog igrališta riješiti vrlo brzo i da se čine napori kako bi se navedena cesta sanirala.

Opterećenje gradskog proračuna

Vijećnik Frane Tokić (Domovinski pokret) pitao je tko je preuzeo ulogu voditelja Intervencijskog plana Grada Benkovca, nakon odlaska Pauline Kulaš. Nadalje naglasio je kako za mnoge projekte iz Intervencijskog plana udio Grada Benkovca značajno odstupa od planiranog, te kako će to značajno opteretiti gradski proračun i smanjiti mogućnosti za osnovno funkcioniranje lokalne samouprave, a na štetu građana.
Nadalje, pitao je zašto Grad Benkovac nije poduzeo sve potrebne radnje kako bi se dobila sredstva za rekonstrukciju i uređenje Sportsko-rekreativnog centra Benkovac, jer je na konačnoj listi nedavno završenog natječaja imao premalo bodova za sredstva iz Mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja.
Zanimalo ga je i hoće li Grad Benkovac nakon provedbe Intervencijskog plana biti sposoban pripremati i provoditi nove projekte za razvoj grada.
- Prema podacima Državnog zavoda za statistiku grad Benkovac trenutačno ima 8.450 stanovnika, a uskoro kad dobijemo službene rezultate popisa, možda i manje od toga, što ne ide u prilog svim mjerama i ciljevima koji su zacrtani provedbom Intervencijskog plana Grada Benkovca. Sve manje je stanovnika, sve manje djece u školama, sve više umirovljenika, sve manje je radno sposobnog mladog stanovništva, zbog čega se postavlja pitanje kako će se puniti proračun i kako će se nakon toga razvijati Grad, kazao je vijećnik Tokić koji je još napomenuo kako grad ne čine zgrade i ceste nego zadovoljni ljudi te po njemu naglasak treba biti na raznim oblicima pomoći gospodarstvu što će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta.

Krnčević vodi Intervencijski plan

Na ova pitanja odgovorio mu je prvi čovjek Grada kazavši kako je za voditeljicu IP-a imenovana Davorka Krnčević, ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca.
- Za projekt Sportsko rekreacijskog centra ovog puta nismo prošli, ali Grad će se nastaviti javljati na nove natječaje. Što se tiče poticajnih mjera, za narednu godinu povećan je za 50 posto iznos naknade za novorođenu djecu. Grad je predložio program poticajne stanogradnje za mlade obitelji. Benkovac je svakim danom sve ljepši i uređeniji, te ugodniji za život, naglasio je gradonačelnik Bulić.
Na kraju aktualnog sata vijećnik Jovan Bojanić (DSS) pitao je kada će se riješiti neispravna rasvjetna mjesta u naselju Buković, na što mu je zamjenik gradonačelnika Klarica odgovorio kako je navedeni problem u fazi rješavanja.
Na kraju sjednice predsjednik Gradskog vijeća Boris Erceg zahvalio je nazočnim vijećnicima i dužnosnicima na uspješnom radu i poželio sretne nadolazeće božićne blagdane, te uspješnu novu 2022. godinu.

Na sjednici bilo nazočno 17 vijećnika

Na sjednici je bilo nazočno 17 vijećnika Gradskog vijeća, gradonačelnik Tomislav Bulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica, pročelnice Ljiljana Čerina Bljaić i Petra Dabo Zrilić, službenik ovlašten za privremeno obavljanje poslova pročelnika Neven Vuksan i savjetnica za gospodarstvo Kristina Klapan.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika IvanMarković
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno vrijeme za dobivanje zajma, uzmite božićni zajam po kamatnoj stopi od 3%. Otplata počinje tri mjeseca nakon što ste sigurno primili zajam, želim iskoristiti ovu sjajnu priliku da se zahvalim đakonu Frankie Vladimiru. Dobila sam zajam od nje prošli mjesec da platim svoje račune za kraj godine, kao majka, savjetovat ću svakome kome treba zajam da se obrati đakonu Franku Vladimiru za dobro djelo koje je učinila u mom životu. Ovo su njezini kontakt podaci putem WhatsAppa: (+ 13475741807) putem e-maila: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com