Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ledom i snijegom okovan Velebit “odglumio” Himalaju

Autor:

17.01.2009. 23:00
Ledom i snijegom okovan Velebit “odglumio” Himalaju


Uvjeti su zaista idealni, dosta je hladno, a i podloga je onakva kakva nam treba. Ovaj smo sport same odabrale, znamo kako je teško, ali nam ne pada na pamet odustati, kazala je Iris Bostjančić
U petak su se na Velebitu sastale članice Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije koje su odradile posljednji trening nakon kojeg im ostaje samo dva mjeseca priprema kako bi krajem ožujka ove godine krenule u osvajanje najvećeg vrha svijeta – Everesta. Tako su se na Baškim Oštarijama, koje su doslovce okovane snijegom i ledom, našle sestre Darija i Iris Bostjančić, Tea Đurek, Vedrana Simičević, Iris Prebeg, Sunčica Hraščanec, Ena Vrbek, Josipa Levar, Sanja Đurin, Milena Šijan, naša Jana Mijailović te liječnice Nataša Dančulović i Lana Đonlagić.
Voditelj ekspedicije je kao i uvijek Darko Berljak, ekspert kada su u pitanju osvajanja himalajskih vrhova, no na Velebitu “pri ruci” im je bio i domaćin Tomislav Čanić, čovjek koji je već osvajao velike svjetske vrhove, ali i onaj koji zna svaku “rupu” na Velebitu. On će djevojkama odrediti rute koje bi za njih mogle biti itekako zanimljive s obzirom na to da su vremenski uvjeti jučer bili sunce, no bez daška vjetra, ali i dubok snijeg, led i velika hladnoća.
– Naravno, trenirat ćemo hodanje po ovakvim uvjetima, pa penjanje i spuštanje te prelaske ledenjačkih pukotina. Pred nama su još dva mjeseca tijekom kojih ćemo učiniti sve kako bismo se što bolje pripremili uoči polaska na Everest. Ja sam trinaest puta bio na Himalaji, to mi nije strano, cure su jako dobro pripremljene, zapravo imamo samo još jedan problem, a to su financije. Nadam se da ćemo uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju, trebalo bi nas ići trinaest, međutim ako ne bude dovoljno novca, ići će nas manje. To bi ipak bila šteta, da netko u posljednji čas mora otpasti, kaže vođa ekspedicije Darko Berljak, čovjek koji je uspješno vodio ovu istu ekspediciju u osvajački pohod na himalajski vrh Cho Oyu.
O terenu “okovnom” ledom, temperaturi od minus 6 stupnjeva Celzijusevih te savladavanju tih uvjeta koji bi trebali biti slični onima na Himalaji nekoliko riječi rekla nam je Iris, jedna od čuvenih sestara Bostijančić.
– Uvjeti su zaista idealni, dosta je hladno, a i podloga je onakva kakva nam treba. Mi zapravo nismo ni prekidale trening otkako smo se vratile s Cho Oyu, cure su zaista nabrijane za osvajanje “krova svijeta”. Financije nam doduše ne idu jednako dobro kao i pripreme, ali nadam se da ćemo i na tom polju na kraju uspjeti. Ako osvojimo Everest, a sve smo uvjerene da ćemo uspjeti, bila bi to prva ženska alpinistička ekspedicija u svijetu kojoj je to uspjelo. Ovaj smo sport same odabrale, znamo kako je teško, ali nam ne pada na pamet odustati.