Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

30 godina vjernosti kraljici sportova

Autor: Čedo Fabulić

17.01.2010. 23:00
30 godina vjernosti kraljici sportova


Saša Radotić, aktivni zadarski i hrvatski “Forrest Gump” ove godine slavi 30 godina vjernosti kraljici sportova – atletici. Trenutačno jedan od glavnih pokretača zadarskog cestovnog trčanja i ujedno je jedan od najboljih natjecatelja u brzom hodanju u Hrvatskoj. U 30-godišnjoj sportskoj karijeri Radotić je pretežno bio orijentiran na cestovno trčanje i brzo hodanje te je tako najuspješniji hodač i ultramaratonac u povijesti zadarske atletike. Iz bogate sportske autobiografije izdvajamo:
– 1980. god. počeo je trenirati atletiku u Atletskom klubu Partizan u Bjelovaru.
– 1986. istrčao je prvi polumaraton te se orijentirao na cestovno trčanje. Nastupa na velikom broju polumaratona, maratona i ultramaratona.
– Od 1991. do 2000. član je Atletskog kluba Croatia marathon iz Pakračke poljane, inače najtrofejnijeg kluba za cestovno trčanje u Hrvatskoj.
– 1993. u Bjelovaru osniva Atletski klub Borik koji djeluje i danas.
– 1994. uz trčanje počinje s treniranjem brzog hodanja i postaje jedan od najuspješnijih hodača u hrvatskoj povijesti.
– 1999. sudjeluje na 12-satnoj utrci Forrest Gump u Zagrebu i istrčava svoju najveću dužinu od 100 kilometara.
– 2003. dolazi u Zadar gdje ubrzo postaje jedan od glavnih pokretača cestovnog trčanja.
– 2007. pokreće Hrvatski hodački kup i počinje nastupati na veteranskim natjecanjima. Iste godine nastupa u brzom hodanju na svjetskom veteranskom prvenstvu u Italiji gdje u sklopu tročlane ekipe osvaja četvrto mjesto što je najbolji rezultat u hrvatskoj povijesti.
– 2008. i 2009. nastupa na Europskom veteranskom prvenstvu u Sloveniji (9. mjesto) i Europskom dvoranskom veteranskom prvenstvu (6. mjesto), a kao član Hrvatske hodačke reprezentacije nastupa u Njemačkoj (prvi put da hrvatski hodači nastupaju kao reprezentacija).
Radotić je član Kluba atletskih veterana Zadar pa tako u zadnje tri godine nastupa i na veteranskim natjecanjima na kojima postiže zapažene rezultate te Zadru donosi brojna odličja.