Dobro je ići u kazalište jer se gledaju crtići uživo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kazaliste lutaka_predstava
Tomislav JERAK
Spremni za poziranje fotografu Zadarskog lista

Kazalište lutaka Zadar oduševilo je jučer djecu izvedbom predstave "Avanture Čupija i Mupija". Po broju djece koja su došla s roditeljima na predstavu u dvoranu u Jazinama čini se da je kazalište među najmlađima još uvijek jako popularno. Zašto djeca idu u kazalište i koliko im Kazalište lutaka znači pitali smo njih i njihove roditelje.

- Dobro je ići u kazalište jer se gledaju crtići uživo, a i uvijek nešto naučim, rekao nam je sedmogodišnji Josip koji je došao s ujakom. A da je bolje gledati crtiće uživo nego na televiziji misli i mala Luce (6) koja je s oduševljenjem pratila cijelu predstavu. Iz sličnih razloga zbog kojih djeca dolaze i roditelji vode djecu na predstave.

- Često idemo zajedno u kazalište. Mislim da je Kazalište lutaka u Zadru vrlo bitno za našu djecu, osobito danas u vrijeme digitalnih medija. Čudo je da je kazalište uopće opstalo, ali djeca ga očito još vole i na njih jako dobro djeluje jer po broju i izrazima lica možete vidjeti da rado dolaze. Nedavno je bila i neka predstava gdje su djeca sjedila ispred pozornice što ih je oduševilo, komentirala je Sandra, majka petogodišnjeg Davida. A baš ta interakcija glumaca koji se uvijek obraćaju djeci u publici i dopuštaju im da sudjeluju u predstavi i jest ono što djecu magnetski privlači u kazalište. Tako su djeca i na ovoj predstavi bila puna komentara, dovikivala su likovima na pozornici ili samo pljeskala za vrijeme pjevanja pjesama. I dok neki smatraju da bi repertoar trebalo proširiti čini se da djeci ne smetaju predstave koje se ponavljaju jer su na taj način već naučili pjevati s likovima, ali i pomagati im u nevolji upozoravajući ih na opasnosti. Isto tako gotovo svako dijete ima svoju najdražu predstavu kojoj se uvijek vraća. A za odlazak u kazalište s djetetom nikad nije prerano jer koliko god mali bili oni će ipak naučiti neke stvari i riješiti se strahova.

- Volim ići u kazalište zato što se ne bojim vuka, rekao je trogodišnjak kojem je najdraža predstava Crvenkapica koja ga je naučila da se ne treba bojati zločestih likova. A za njegovu mamu kazalište je odlična prilika da se prošeće sa svojim sinovima i da ih zabavi, jer kako kaže, da sjede u kinu to im je predugo, a predstave su za njih taman. Na predstavi smo zatekli i jednu učiteljicu koja nam je otkrila kako djeca sa školom idu u kazalište barem tri puta godišnje, a po njezinim iskustvima predstave ih privlače i obično puni oduševljanja razgovaraju o njima. S obzirom da je po viđenome odaziv djece velik, a recepcija odlična Kazalištu lutaka za još bolji rad treba samo jedno, a to je preseljenje u novu zgradu. Bogatija pozornica i udobnija sjedišta mogla bi u kazalište privući još više malih gledatelja koji će kad odrastu zauvijek pamtiti predstave iz djetinjstva koje su ih naučile da se ne treba bojati vuka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno