Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HOO nas je razočarao

Autor: Novi list

17.01.2010. 23:00
HOO nas je razočarao


Imali smo idealnu godinu, zlato na SP-u i EP-u, srebro na MI. HOO nas je razočarao pa se postavlja pitanje čemu onda služe pravilnici i kriteriji


Praktički savršena godina je iza jedriličara Šimom Fantelom i Igorom Marenićem, koji su u 2009. godini osvojili naslov svjetskih i europskih prvaka te srebrnu medalju na Mediteranskim igrama u olimpijskoj klasi 470, nadovezavši se na 2008. godinu u kojoj su nastupili na Olimpijskim igrama u Pekingu. Iako oba brane boje zadarskog kluba Sv. Krševan, Marenić je Cresanin, a u Cresu je i započeo svoju uspješnu jedriličarsku karijeru. Blagdane je iskoristio za dolazak u svoj grad, koji mu je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 2. siječnja, baš na dan kada je Marenić napunio 24 godine, dodijelio jedno od svojih najvećih priznanja, Pro Insula, za dostignuća i doprinos od značenja za razvitak Grada Cresa, a osobito za izuzetne sportske rezultate postignute u jedrenju.
– Nakon što je 1993. godine u Cresu osnovan JK Reful, 1995. godine sam se uključio u ljetnu školu jedrenja u kojoj je već bio brat Davor. Htio sam jedriti cijele godine pa je otac nabavio jedrilicu optimist i počeo sam s nastupima na regatama. Prvu pobjedu ostvario sam na novogodišnjoj regati u Malom Lošinju, od 1998. godine sam član reprezentacije, a 2000. godine sam bio peti na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Na prvenstvu Južne Amerike 2001. godine bio sam treći, a u reprezentaciji smo ekipno osvajali bar po jednu medalju od 1998. do 2001. godine.
Prelazak u Zadar
Kako je protekao prelazak i prve godine u Zadru?
– Sa Šimom Fantelom sam se već dobro poznavao iz reprezentacije, a budući da je Cres malo mjesto pa samim tim nema puno novaca na raspolaganju, nije bilo izvedivo ozbiljnije bavljenje jedrenjem zbog čega sam nakon prvog razreda gimnazije prešao u Zadar. Obitelj Fantela me prihvatila kao svoga, a Šimin otac Edo postao nam je trener, logističar, vozač, kuhar, sve u jednoj osobi, dok je moj otac povremeno putovao s nama na regate. Prelazak u veliku školu u Zadar bio je neobičan, ali brzo sam se prilagodio. Htio sam jedriti u olimpijskoj klasi, a iako bi bio logičniji prelazak u klasu 420, prešli smo u 470. Za Olimpijske igre 2004. godine imali smo normu, ali je Hrvatsku mogla predstavljati samo jedna posada, a to su bili Bašić i Cupać.
Kako spajate sportske nastupe i treninge s fakultetskim obvezama i koliko vremena godišnje uspjete provesti u Cresu?
– Godine 2004. sam upisao geodeziju u Zagrebu, sada imam još šest ispita do kraja. Studiram izvanredno, a fakultetom se najviše bavim od rujna do ožujka kad nemamo puno natjecanja. I meni i Fanteli ide vrlo dobro, ali veliku pomoć daju mi kolege kod pribavljanja literature. Godišnje u Cresu uspijem provesti ukupno možda mjesec dana, u Zadru i Zagrebu sam po dva-tri mjeseca, a sve ostalo vrijeme sam na putu.
Subjektivni novinari
Puno bure u jedriličarskim krugovima izazvali su rezultati anketa HOO-a i sportskih novinara, u kojima ste vi i Fantela bili druga momčad godine iza rukometne reprezentacije koja je objektivno imala slabije rezultate?
– Imali smo idealnu godinu, zlato na Svjetskom i Europskom prvenstvu, srebro na Mediteranskim igrama, u olimpijskom sportu i olimpijskoj disciplini. Rezultati ankete sportskih novinara me manje brinu, jer je to ipak subjektivan izbor, ali HOO nas je razočarao pa se postavlja pitanje čemu onda služe pravilnici i kriteriji.
Planovi za predstojeće razdoblje?
– U našoj klasi može se jedriti i sa 40 godina, ali tu je i pitanje kilaže, za sada nas dvojica ukupno težimo 135 kilograma. U planu imamo nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine za što nam treba olimpijska norma s jednog od svjetskih prvenstava, što po dosadašnjim rezultatima ne bi trebao biti problem. O Rio de Janeiru 2016. godine je još rano govoriti. Volio bih živjeti od jedrenja, no kod nas je to vrlo teško jer nismo razvikan sport. U protivnom, naravno da ću se morati snaći u struci.


 IGOR MARENIĆ




Rođen: 2. siječnja 1986. u Malom Lošinju
klubovi: Reful, Cres (1995. – 2001.), Sv. Krševan, Zadar (2001. – ?)
* peto mjesto na SP-u optimista, 3. mjesto ekipno
*  svjetski prvak u klasi 470 2009.
*  europski prvak u klasi 470 2009.
* srebro na MI u klasi 470 2009.
* deveto mjesto na OI u klasi 470 2008.
* peto mjesto na SP-u klase 470 2006.
* šesto mjesto na SP-u klase 470 2007.
* svjetski juniorski prvak u klasi 470 (2003., 2005., 2007.)
* europski juniorski prvak 2005.