Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon13 godina 13 buteljiranih vina Zadarske županije

Autor: Ante Vidović

17.01.2010. 23:00
Nakon13 godina 13 buteljiranih vina Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



Mi sada moramo otići korak dalje, pomoći ovima ljudima da svoja vina plasiraju na tržište. Njih sada promatraju drugi i ako njihova vina ostanu u podrumu, a ako uspiju za dvije godine imat ćemo dvadeset i pet naših vina, a za pet četrdeset, kaže načelnik Općine Stankovci Željko Baradić
Trinaesta stankovačka degustacija zrelih vina ove godine održavat će se u Zadru i Stankovcima. Ovog petka u Zadru u dvoranu na Višnjiku održat će se degustacija i prezentacija široj javnosti trinaest buteljiranih vina s područja Zadarske županije. U subotu u Stankovcima će se ocjenjivati otvorena vina kojih je samo do jučerašnjeg dana bilo prijavljeno devedeset i pet s područja od Paga u Zadarskoj do Primoštena u Šibensko – kninskoj županiji. Degustaciju organiziraju Općina Stankovci, Grad Zadar i Zadarska županija uz suorganizaciju TZ Zadarske županije, TZ Zadar, TZ Benkovac, Gospodarsku komoru Zadar i HZPSS Zadarske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
– Prije trinaest godina Rade Bobanović i ja došli smo na ideju da se u Stankovcima organizira degustacija zrelih ravnokotarskih vina, a u Polači mladih. Prvi i osnovni cilj bio je ljude potaknuti na proizvodnju buteljiranih vina. Nakon trinaest godina taj cilj je u potpunosti ispunjen. Mi prije na našem stolu nismo imali vino za ponuditi, a danas na trpezi Zadarske županije imamo uz ribu, šaru jaricu iz Bukovice i janjetinu i sir s Paga trinaest buteljiranih vina, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.
Do konačno proizvoda došli su Mladen Anić iz Smilčića koji je buteljirao Vina Maraština, Cabernet Sauvignon, Crljenak, Cuvée, Syrah, Denis Rako s otoka Paga s vinima Merlot, Vranac i Cabernet Sauvignon, Šime Škaulj iz Nadina s vinima Tomislav i Cabernet Sauvignon, Željko Vrsaljko također iz Nadina s Nadinskom ranom, Zlatko Kaštelanac iz Polače s Trebbianom Toscanom i Krešimir Dražina iz Pristega s vinom Krešimir. Najdalje je otišao Šime Škaulj čiji je Cabernet Sauvignon jedino vrhunsko vino u Zadarskoj županiji.
– Mi sada moramo otići korak dalje, pomoći ovima ljudima da svoja vina plasiraju na tržište. Njih sada promatraju drugi i ako njihova vina ostanu u podrumu , a ako uspiju za dvije godine imat ćemo dvadeset i pet naših vina, a za pet četrdeset. U tome nam trebaju pomoći naši ugostitelji koji trebaju nuditi naša vina, a ne prije nego što gost završi s pitanjem koja vina imate u ponudu odgovoriti Malvaziju i Graševinu. Upravo zato organiziramo degustaciju u Zadru kako bi povezali i upoznali potrošače s proizvođačima, rekao je Baradić.
Baradić je dodao kako se prijave za degustaciju primaju do srijede te kako će sva vina prije degustacije proći kemijsku analizu koja se od ove godine obavlja u Stankovcima.
 


 DUNATOV: TEMELJ ZA VINSKU CESTU


Direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov kazao je danas kako kreće renesansa Zadarskih vina:
– Hrvatska je vinska zemlja. Međutim zadarska regija je na toj sceni bila iza kulisa. Prije smo mi iz turističko sektora našim gostima, članovima povjerenstva HTZ-a nudili Pošip, Plavac, Graševinu, a sada imamo naša vina. Stvoren je proizvod na temelju kojeg možemo početi ozbiljno razmišljati u Vinskoj cesti Ravnih kotara.




 ANIĆ: FALE NAM KOLIČINE


Proizvođače vina na tiskovnoj konferenciji predstavljao je Mladen Anić iz Smilčića:
– Imamo dobre vinograde i dobre položaje, ali još nemamo količina. Puno posla nas čeka. Trebamo odlučiti hoće li ovo biti ravnokotarska ili zadarska priča. Po meni je puno bolje da bude Zadarska jer je ljudima puno poznatiji Zadar nego Ravni kotari.


 VLATKOVIĆ: 1700 HEKTARA POD VINOGRADIMA


Tiskovnoj konferenciji prisustvovao je i Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik pri HZPSS Zadarske županije:
– U Zadarskoj županiji imamo 1.700 hektara površina pod vinogradom. Od 1995. do 1998. podignuto je 520 hektara vinograda, a od 2006. do 2009. na Benkovačkom i Stankovačkom području podignuto je 328 hektara. Od toga je 84 hektara obnovljenih vinograda na Nadinskom blatu. U idućim godinama na području Petrčana, Ninski Stanova podignut će se novih 256 hektara vinograda.