Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Privatna produkcija s dugim rokom trajanja

Autor: Nikola Markulin

17.01.2010. 23:00
Privatna produkcija s dugim rokom trajanja

Foto: Filip BRALA



U petak je navečer u HNK Zadar igrana predstava “Münchausen”. Ova humanitarna predstava je prikazana izvan sezonske pretplate, a organizirao ju je zadarski ogranak Lige za borbu protiv raka u suradnji, naravno, s HNK Zadar. U ovoj monodrami glumi Vili Matula, njezin je producent Roman Šušković, a redetalj Boris Kovačević. Publika je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu HNK Zadar i, sudeći po reakcijama, napustila ju oduševljena.
Predstava “Münchausen# premijerno je prikazana još 1998. godine i dobila je cijeli niz nagrada uz odlične kritike. Vili Matula igra baruna Münchausen, patološkog lažljivca, odnosno, ovisno o očištu koje se odabere, beskrajno maštovitu osobu koja je zbog svojih priča ostala zapamćena do n aših dana. Matula monodramu izvodi bez kostima, rasvjete, glazbe i scenografije. Čistim glumačkim aparatom dočarava bezbrojne živopisne zgode pustolova s konca predmodernog vremena. Matula nas tako vodi na dvor carice Katarine Velike, na Krim usred opsade turske utvrde, na dvor carice Marije Terezije, u Carigrad kod Sulejmana „Najveličanstvenijeg”, u sultanovu palaču, harem…
Ova predstava jedan je od rijetkih primjera privatne produkcije s dugim rokom trajanja, a bez pretjerivanja se može reći da je za jednog notornog lažljivca, barun Münchhausen u hrvatskom izdanju prilično pouzdan kad se radi o pojavljivanju na ugovorenim mjestima. Naime, predstava je doživjela više od petsto izvedbi, i još ne posustaje, jedino što je ponekad teško znati gdje Münchhausena sljedeći put možete pronaći. Osvojila je oko desetak nagrada i gostovala na cijelom nizu festivala.