Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sjećanje na velikog zadarskog i hrvatskog fotografa

Autor: Nikola Markulin

17.01.2010. 23:00
Sjećanje na velikog zadarskog i hrvatskog fotografa


U povodu 170. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti Tomasa Burata, Abdulah Seferović je ove nedjelje položio cvijeće na njegov grob na zadarskom gradskom groblju. Na taj su način Seferović i nekolicina njegovih prijatelja odali počast i prisjetili se ponajboljeg zadarskog fotografskog majstora svih vremena i jednog od najvećih hrvatskih fotografa XIX. stoljeća.
– Cvijeće smo položili u znak uspomene kao oblik jednostavne građanske pažnje. Nije nam bila namjera od toga praviti nekakvu predstavu ili kako se to danas kaže „event”. Usput smo obišli obližnje grobove Nikole Androvića i Josipa Brčića, vrlo značajnih zadarskih fotografa devetnaestog stoljeća, kazao nam je Abdulah Seferović.
Tommaso Giovanni Marin Burat rodio se 27. ožujka 1840. godine u Dubrovniku, a umro je 17. siječnja 1910. godine, nakon punih pola stoljeća rada u fotografskoj struci, od kojih je 37 najrodnijih i najuspješnijih godina proveo u Zadru. Ovaj je carski i kraljevski fotograf – tu mu je titulu dodijelio car Franjo Josipa – bio daleko najveća figura rane fotografije u Zadru i Dalmaciji, a malo mu je ravnih bilo i u Hrvatskoj. Osvojio je niz odličja na najprestižnijim europskim izložbama onoga doba. U red najvećih njegovih zasluga svakako ide to što je zadarsku fotografiju podignuo na najviši stupanj profesionalne razine, a njezinu djelatnost proširio na područje fotomehaničke reprodukcije i nakladničkih poslova. Njegovim dolaskom u Zadar rana je zadarska fotografija ušla u zrelo i najrodnije doba razvoja. Bio je prvi zadarski majstor inozemne reputacije.