Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sv. Filip i Jakov u finalu nadjačao Biograd

Autor: Milenko Brkić

17.01.2010. 23:00
Sv. Filip i Jakov u finalu nadjačao Biograd

Foto: Sebastian GOVORČIN



Peto izdanje malonogometnog Kupa Grada Biograda, završeno je na dan Svete Stošije, zaštitnice grada. Tradicionalni turnir koji se održava u organizaciji HNK Primorac te je pod visokim pokroviteljstvom Grada Biograda, proteklih dvadesetak dana ponudio je borbu za prestižni pehar pobjednika, koju je vodilo 16 momčadi iz okolnih gradova i mjesta. Nakon 34 odigrana susreta turnir je stigao do svoje finalne večeri, gdje se pokazalo kako je dvorana Osnovne škole u Biogradu bila premala da bi u nju stali svi ljubitelji malog baluna koji su željeli uživati u majstorijama momčadi koje su stigle do posljednje večeri. Ovoj sportskoj manifestaciji prisustvovalo je mnoštvo sportskih i političkih uglednika s područja cijele Zadarske Županije, a neki od njih su uručili i nagrade najboljim pojedincima i momčadima turnira. Natjecateljski dio večeri otvorili su revijalnim susretom, veterani Primorca i Mornara iz Vira zagrijavši atmosferu prije onog najsvečanijeg dijela. Ogled je završio neriješenim rezultatom na obostrano zadovoljstvo, a gledatelji su vidjeli čak osam pogodaka. Nakon toga uslijedio je dvoboj za treće mjesto u kojem je Benkovac predvođen raspoloženom braćom Klapan u ranoj fazi susreta lišio utakmicu neizvjesnosti. Do 26. minute igrači Velebita poveli su s 3:0 a Polačani nisu imali više snage da bi to nadoknadili. Zaslužena pobjeda benkovačke momčadi koja je uz Polaču najugodnije iznenađenje turnira.
Nakon što je zvuk sirene označio kraj, došlo je vrijeme za one najbolje. Finalni sudar dvije neporažene momčadi koje su prikazale najbolju igru kroz cijelo vrijeme natjecanja. Biograd je prvi put imao predstavnika u finalu, a njihovi protivnici su ponovili prošlogodišnji uspjeh. Uoči samog susreta Biograd je po mnogima bio favorit budući da je momčad sastavljena od poznatih, isključivo malonogometnih imena. Više od 800 poklonika nogometa na tribinama čekalo je početak bodrivši svoje igrače i tako stvorivši veličanstven ugođaj na tribinama.
Prije početka susreta intonirani su zvuci Lijepe naše i finale je moglo početi. Biogradski Dream Team oprezno je otvorio utakmicu, tražeći pukotinu u obrani srčanog protivnika, te nekoliko puta opasno zaprijetio odličnom Baričiću. U 12. minuti Filip Jakov dolazi u vodstvo nakon što je Božo Morović primirio jednu dugu loptu i s pet metara matirao Pedića. Domaćini od primljenog pogodka stvaraju dvije izgledne prilike od kojih je udarac Fatovića u 14. minuti odsjeo na vratnici. Odmah na početku drugog dijela Fatović bježi obrani i iz blizine vraća rezultat u egal. Nakon toga u razdoblju od 26. minute do kraja susreta, Filipjanci su očitali pravu lekciju “profesionalcima” te pokazali kako nogomet igra momčad a ne pojedinac te da požrtvovnost i borbenost te prije svega srčanost koju su pokazali, dolazi ispred tehnike i individualne kvalitete. Individualnim akcijama Biograd se pokušao vratiti u igru, a protivnik je srčano ulazio u blok svim pokušajima, Bugarije, Šimurine i društva. Najljepšu akciju vidjeli smo u 26. minuti kada je junak susreta, Božidar Morović petom asistirao Pavinu koji ponovno dovodi svoju momčad u prednost, uz ovacije navijača iz Filipa i Jakova.
Biograd se pokušao vratiti u susret, no u jeku njihovih pokušaja Morović ponovno ostaje sam, te topovski zakucava za dva pogotka razlike u 30. minuti. Konačan udarac protivniku zadaje Lovre Mikas u 37.minuti. Domaći su preuzeli rizik igre bez vratara te pet sekundi do kraja smanjili na pogodak zaostatka, što nije bilo dovoljno da spriječi zasluženo slavlje momčadi Filipa i Jakova čiji je kapetan Krešo Mikas zasluženo podigao pehar prvaka iz ruku biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza.


Finale


SV. FILIP I JAKOV 4
BIOGRAD l 3
BIOGRAD – Školska dvorana. Gledatelja 800. Suci: Damir Adžić- Kapitanović (Biograd) i Damir Kapitanović (Zadar). Delegat: Dragan Troskot (Biograd). Strijelci: 1:0 Morović (12) 1:1 Fatović (22) 2:1 Pavin (26) 3:1 Morović (30)4:1 L. Mikas (37) 4:2 Mitrović (38) 4:3 Bugarija (40)
SV. FILIP I JAKOV: Baričić, Majica, Miočić, Morović(2), L. Mikas(1), Njitraj, Polegubić, K. Mikas, Pavin(1), Barbaroša, Miočić. Voditelj momčadi: Šime Mikas
BIOGRAD l : Pedić, Šimurina, I. Mrkić, H. Mrkić, Mitrović(1), Fatović(1), Bugarija(1), Brkljača, Čulina, Filipović, Miloš, Krklješ. Voditelj momčadi: Ivan Lukić




 


Za 3. mjesto


BENKOVAC 5
POLAČA 1
Strijelci: 1:0 M. Klapan(6) 2:0 D. Klapan (20) 3:0 M. Klapan (26) 4:0 Jurjević (28) 4:1 Ledenko (34) 5:1 Kolić (38)
BENKOVAC: Lončar, Kurtin, Šarlija, Kolić(1), D. Klapan(1), Dujmović, Ivanić, Čerina, Jurjević(1), Klanac, Santini, Mi. Klapan(2). Voditelj momčadi: Marin Klanac
POLAČA: Čirjak, J. Prtenjača, Banović,Perica Orlović, Šunić, A.Prtenjača, J. Bobanović, Pešić, Orlović, Pavičić, Ledenko(1). Voditelj momčadi: Mario Vulelija


 


Revijalna utakmica veterana


PRIMORAC 4
MORNAR 4
PRIMORAC: Jakovac, Birkić, Morožin, Jurišić (2), Buovac(1) Eškinja(1), Šarić, Batur, Kapitanović. Voditelj: Milorad Bezinović-Gire.
MORNAR: Miletić, Mirković(2), Grlić, Lulić(1), Bajlo, Vučetić, Bašić, Žepić, Kriman, Begonja, Milutin. Voditelj: Darko Bašić.


 


Nagrade


1. mjesto – 12.000 kuna + pehar – SV. FILIP I JAKOV
2. mjesto – 6.000 kuna + pehar – BIOGRAD l
3. mjesto – 3.000 kuna + pehar – BENKOVAC
4. mjesto – 1.000 kuna + pehar – POLAČA
Najbolji strijelac: Božidar Morović (Sv. Filip i Jakov) – 9 pogodaka
Najbolji vratar : Rafael Baričić (Sv. Filip i Jakov)
Najbolji igrač: Mate Bugarija (Biograd l)


 


Izjavili su:


pomogli da se ovaj turnir održi. Sve pohvale za atmosferu navijačima i svim sudionicima natjecanja. Ovih dvadesetak dana dali smo sve od sebe da ovaj turnir bude na zasluženom visokoj razini. Čestitke najboljima uz nadu da ćemo dogodine biti još bolji.
Božo Morović, junak finala i najbolji strijelac: Dali smo sve od sebe i pokazali kako je nogomet igra momčadi. Nitko nije favorit u igri ako to ne pokaže na terenu. Željom, htijenjem i podrškom naših navijača stigli smo do željenog trijumfa. Igrali smo srcem i uspjeh nije mogao izostati.