Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za groblje u Crnom osigurano 330 tisuća kvadrata

Autor: Anita Ćustić

17.01.2010. 23:00
Za groblje u Crnom osigurano 330 tisuća kvadrata

Foto: Vedran SITNICA



U tijeku je izrada Studije o utjecaju na okoliš, Ekspertize sanitarno-higijenskih uvjeta lokacije i Studije o optimizaciji iskoristivosti lokacije za izgradnju novog Gradskog groblja. Sredinom listopada 2008. godine, održan je sastanak u Splitu s predstavnicima Hrvatskih voda gdje smo dobili smjernice za daljnje aktivnosti glede obavljanja istražnih radova i mikrozoniranja na predmetnoj lokaciji, pojasnio je Hrvoje Grdović
O proširenju zadarskog Gradskog groblja i to onom posljednjem, do njegovih krajnjih granica te konačnom početku gradnje novog Gradskog groblja na području Crnog govori se već duže vrijeme, no konkretnijih novosti još uvijek nema. Pa iako je i Grad Zadar u svom proračunu za 2010. godinu za izgradnju novog Gradskog groblja osigurao 1 milijun kuna, Hrvoje Grdović, direktor Nasada d.o.o., naglašava kako je početak gradnje još uvijek nezahvalno predviđati.
Podsjetimo, naime, kako površina postojećeg Gradskog groblja raspolaže prostorom od 11 hektara, a trenutačno broji oko 6.500 ukopnih mjesta. Kako naglašava direktor, groblje trenutačno raspolaže s još oko 150 ukopnih mjesta, koji se, zbog iznimno malog kapaciteta, neće unaprijed otkupljivati, već će biti korišteni isključivo za smrtne slučajeve.
Imovinskopravni odnosi
– Što se tiče proširenja groblja još uvijek se radi na rješavanju imovinskopravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na koje bismo groblje dodatno proširili. S obzirom da na raspolaganju imamo mjesta za smrtne slučajeve koji nemaju unaprijed osiguranu grobnicu, nećemo ulaziti u dodatnu investiciju dok ne bude hitno, jer smatramo da to ne bi bilo isplativo. Pa iako interes za grobnicama uvijek postoji, jer si ljudi sve češće za života žele osigurati ukopno mjesto, postoji mogućnost da, nakon što groblje proširimo i izložimo se trošku, ne prodamo dovoljno mjesta da bismo platili troškove, pojasnio je Grdović.
Podsjetimo, naime, kako je tijekom prve polovice 2008. godine izvršeno geodetsko snimanje podloge zemljišta za izgradnju novog gradskog groblja u katastarskoj općini Crno. Tamošnja ukupna snimljena površina iznosi približno 59 hektara, a površina predviđena za novo Gradsko groblje iznosi 330.818 četvornih metara, u što nisu uključeni prilazni putovi i zaštitna zona uokolo istoga.
Kako pojašnjava direktor, s obzirom na specifičnost planiranja objekta i položaja u slivu zadarskog crpilišta Bokanjac, Hrvatske vode su predložile da se pristupi izradi “Studije o utjecaju na okoliš” u okviru koje će se provesti i dopunska hidrogeološka istraživanja, odnosno mikrozoniranje, a na osnovu dobivenih rezultata prosudit će se o mogućnostima i uvjetima izgradnje predmetnog objekta.
Istražni radovi i mikrozoniranje
– U tijeku je izrada Studije o utjecaju na okoliš, Ekspertize sanitarno-higijenskih uvjeta lokacije i Studije o optimizaciji iskoristivosti lokacije za izgradnju novog Gradskog groblja. S obzirom da se predmentna lokacija nalazi u III. zoni sanitarne zaštite crpilišta Bokanjac, sredinom listopada 2008. godine, održan je sastanak u Splitu s predstavnicima Hrvatskih voda gdje smo dobili smjernice za daljnje aktivnosti glede obavljanja istražnih radova i mikrozoniranja na predmetnoj lokaciji, pojasnio je Grdović, naglasivši kako su u rujnu prošle godine završeni radovi na izvedbi istražne bušotine u svrhu mikrozoniranja buduće lokacije novog Gradskog groblja, a paralelno s njima izvršena su i pedološka istraživanja tla na temelju kojih su definirane značajke i pogodnost tla za izgradnju groblja na predviđenoj lokaciji.
Ovim je istraživanjima utvrđeno kako tamošnje tlo spada u grupu manje vrijednih zemljišnih resursa koji se u praksi namjenjuju šumarstvu, zbog čega je na njima dopušteno vršiti prenamjenu zemljišta za različite potrebe pa tako i za izgradnju groblja.
– Nakon što zadovoljimo sve potrebne uvjete za izgradnju novog groblja te završimo potrebne studije slijedi objava natječaja za izradu “Detaljnog plana uređenja” u skladu s Pravilnikom o grobljima. Organizacija i uređenje prostora novih groblja utvrđuje se DPU-om, koji osim sadržaja određenih posebnim propisom sadrži još nekoliko pokazatelja, odnosno, program uređenja groblja, plan kompleksa groblja na katastarsko-topografskoj karti, raster i razmještaj ukopnih parcela, nacrte i uvjete za gradnju te opremanje ukopnog mjesta, pojasnio je Grdović, napomenuvši kako je, upravo zbog velikog broja radnji, koje ovise jedna o drugoj, te zbog vremenskih uvjeta i brojnih vanjskih čimbenika, početak gradnje novog Gradskog groblja za sada nemoguće predvidjeti.