Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarsko sveučilište najbolje u Hrvatskoj

Autor: Boris Kupčak

17.01.2010. 23:00
Zadarsko sveučilište najbolje u Hrvatskoj

Foto: Adam VIDAS



Ipak, rezultati naših sveučilišta, barem što se tiče Webometrica i nisu toliko sjajni. Sveučilište u Zadru tako je zauzelo tek 1254. mjesto na rang ljestvici, dok je zagrebačko na 1449., a splitsko tek na 3737. mjestu
Sveučilište u Zadru najuspješnije je u Hrvatskoj prema najnovijoj Webometricovoj rang-ljestvici. No, ipak rezultati naših sveučilišta, barem što se tiče Webometrica i nisu toliko sjajni. Sveučilište u Zadru tako je zauzelo tek 1254. mjesto na rang ljestvici, dok je zagrebačko na 1449. , a splitsko tek na 3737. mjestu. Pozitivna činjenica je samo to što je u posljednjih šest mjeseci, od zadnjeg istraživanja, zadarsko sveučilište napredovalo za gotovo tisuću mjesta, zauzimalo je tek 2266. mjesto.
Webometricovo istraživanje provodi se od 2004. godine, dva puta godišnje, u siječnju i lipnju, a pokriva preko 18 tisuća visoko obrazovnih ustanova u svijetu. O mjestu na rang-ljestvici odlučuje više parametara kao što su vidljivost na web-u, broj, opseg i popularnost te utjecaj internetske stranice sveučilišta.
Većina sveučilišta država u našem okruženju Srbije i Slovenije zauzimaju dosta bolja mjesta na rang-ljestvici, dok nam slabu utjehu pruža to što smo bolje pozicionirani od BiH i Makedonije.