Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Država na povratu poreza štedi milijardu kuna

17.01.2011. 23:00
Država na povratu poreza štedi milijardu kuna


Porezne olakšice koje su ukinute od 1. srpnja prošle godine odnose se na uplaćene premije životnog osiguranja, na stvarne troškove zdravstvenih usluga te za stambene potrebe, pojašnjavaju u zadarskom Područnom uredu Porezne uprave


Još jedna “sezona” godišnjeg podnošenja prijave poreza na dohodak započela je ovih dana i trajat će, kao i uvijek, sve do kraja veljače. No dok su se još i prošle godine građani oslanjali na zakone na području godišnjeg podnošenja prijave poreza na dohodak, koji su na snazi bili još od 2005., u ovoj godini ipak trebaju dobro proučiti nova pravila. Riječ je, naime, o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je na snagu stupio 1. srpnja 2010. godine, a na temelju kojeg su ukinute pojedine dosadašnje porezne olakšice.
Dakle, sve olakšice koje su vrijedile za 2009. vrijede za 2010., s tim da je naglasak da vrijede do polovine godine, dakle samo do 30. lipnja. Država će tako ove godine na povratu poreza uštedjeti oko milijardu kuna.
Koje su olakšice ukinute?
Kako pojašnjavaju u zadarskom Područnom uredu Porezne uprave, riječ je o olakšicama koje je porezni obveznik mogao koristiti u godišnjem obračunu poreza na dohodak na temelju podnesene godišnje porezne prijave u ukupnom iznosu do 12 tisuća kuna godišnje.
– Porezne olakšice koje su ukinute od 1. srpnja prošle godine odnose se na uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja. Odnose se i na stvarne troškove zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe kao što su liječnički pregledi, dijagnostičke i laboratorijske pretrage, dijagnostički i terapijski postupci, operativni zahvati, stomatološke usluge, lijekovi, ortopedska pomagala i slično. Olakšice se također ukidaju i za stambene potrebe, a koje podrazumijevaju kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora, održavanje postojećeg stambenog prostora i plaćenu slobodnu ugovorenu najamninu, pojašnjavaju u zadarskom Područnom uredu Porezne uprave.
Kako je naglašeno, budući da je spomenuti Zakon stupio na snagu 1. srpnja prošle godine, porezni obveznici će moći umanjiti dohodak ostvaren u 2010. godini temeljem godišnje porezne prijave koja se predaje do 28. veljače 2011. godine. Riječ je o umanjenju dohotka za sve prethodno navedene olakšice u ukupnom iznosu do 6 tisuća kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010. godine, a što se dokazuje vjerodostojnim ispravama, odnosno računima, potvrdama osiguravatelja i drugim ispravama koje propisuje Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik o porezu na dohodak.
Kao i ranijih godina i ovaj put su porezni obveznici koji podnose godišnju prijavu poreza na dohodak ako u poreznom razdoblju ostvare dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno.
Krajnji rok 28. veljače
Također, ako u poreznom razdoblju obveznik ostvari dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti, potom ako rezident dohodak ostvari izravno iz inozemstva, pri čemu predujmovi poreza na dohodak od tog dohotka nisu u tuzemstvu plaćeni ili su plaćeni u iznosu manjem od iznosa koji bi se obračunao prema odredbama Zakona o porezu na dohodak. Porezni obveznik dužan je platiti godišnju prijavu ako isplatitelj primitka ili on sam nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak. Porezni obveznik je obvezan u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju po svim izvorima dohotka, a prijavu poreza na dohodak obvezno podnose rezidenti članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji po osnovi rada na brodu imaju ostvaren dohodak od nesamostalnog rada.
– Građani mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu i uvećati osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu, iznose plaćene za obvezno zdravstveno osiguranje ako porezni obveznik nije drugačije osiguran, do visine propisanog obveznog doprinosa za zdravstveno osiguranje te za darovanja dana u tuzemstvu u naravi i u novcu doznačenom na žiro-računu. To se odnosi na darovanja u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, športske i vjerske svrhe, udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, do visine 2 posto primitka za koje je u prethodnoj godini podnesena godišnja porezna prijava i utvrđen godišnji porez na dohodak, pojašnjavaju u zadarskom Područnom uredu Porezne uprave te naglašavaju da je godišnje prijave poreza na dohodak za 2010. godinu moguće podnijeti još od 1. siječnja, a krajnji je rok za podnošenje 28. veljače. Također ističu da prve obrade godišnjih poreznih prijava očekuju već sredinom travnja.