Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jasenice za Dan općine od ove godine umjesto Sv. jeronima slave obljetnicu “Maslenice”

17.01.2011. 23:00
Jasenice za Dan općine od ove godine  umjesto Sv. jeronima slave obljetnicu “Maslenice”


Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jasenice  jednoglasno je donijeta Odluka o izmjeni Statuta u dijelu izmjene Dana općine, tako da će ubuduće Dan općine umjesto 30. rujna na blagdan Svetog Jeronima svečano obilježavati 22. siječnja, a u povodu vojno-redarstvene “Maslenica”. Na sjednici na kojoj je predsjedavao predsjednik OV-a Ante Baričević nazočilo je šest od ukupno osam općinskih vijećnika te načelnik Martin Baričević i donačelnik Dane Rončević.
– Ovo je povijesna odluka. Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak 21. siječnja s početkom u 12 sati po prvi put će započeti obilježavanje tog izuzetno značajnog datuma, govori načelnik Martin Baričević ističući kako je vojno-redarstvene “Maslenica”  prva oslobodilačka  akcija  na zadarskom području,  prije 18 godina nije samo odbacila neprijatelja od vrata Zadra, nego je ulila sasvim jasnu nadu da će vrlo skoro prestati okupacija svih dijelova Hrvatske.
Jasenice u novijoj povijesti bilježe crne brojke još od kad na bojnim poljima u 1. svjetskom ratu život izgubi 31 mladić. Nedaća u nizu koja hvata Jasenice je “španjola”, odnosno španjolska groznica koja u malim Jasenicama odnosi oko 100 života. A u 2. svjetskom ratu i poraću brojke su još strašnije, 105 vojnih i civilnih žrtava.
– U obrambenom Domovinskom ratu na Oltar domovine iz Općine Jasenice položilo je pet hrvatskih vitezova i deset civila, podsjetio je Baričević.