Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Razminirani Ramići

17.01.2011. 23:00
Razminirani Ramići


U okviru dva projekta pod nazivom Šire područje zaseoka Ramići u naselju Paljuv 1 i 2, razminirano je 203.000 kvadrata, gdje je pronađeno 34 minobacačke mine, 5 projektila velikog kalibra od topništva, 28 komada streljiva i jedna protupješačka mina PMR-2A. Na čestici od 10.000 metara četvornih, predviđenih za mjesnu crkvu, nije pronađena niti jedna naprava, kaže Čerina


Pokraj spomenika poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u Paljuvu je započela gradnja dugoočekivane mjesne crkve. Iako je teren od 10.000 metara četvornih blagoslovljen još 25. studenog, s gradnjom se nije moglo započeti dok se teren nije razminirao.
Kako kaže Josip Čerina, predstojnik Podružnice HCR-a Zadar, na površini buduće crkve nisu pronađene eksplozivne naprave.
– Radi se o dva projekta pod nazivom Šire područje zaseoka Ramići u naselju Paljuv 1 i 2, a oba su završena uoči Božića. Prvi dio projekta obuhvaća oko 203.000 kvadrata gdje je pronađeno 34 minobacačke mine, 5 projektila velikog kalibra od topništva, 28 komada streljiva i jedna protupješačka mina PMR-2A. Do sad su građani već na vlastitu inicijativu čistili to područje, zato nije bilo tako puno pronalazaka. Napravljena je i geodetska izmjera, a sad slijedi izdavanje potvrde o razminiranju. Taj dio projekta koštao je 2,9 milijuna kuna, kaže Čerina.
Drugi dio projekta se odnosi na razminiranje čestice od 10.000 metara četvornih na kojem Zadarska nadbiskupija gradi crkvu.
– Na tom području nije pronađena niti jedna naprava. Iako se to i pretpostavljalo, morala se otkloniti svaka sumnja. Odmah po završetku provjere izdan je certifikat kako bi radovi mogli početi. Taj dio projekta je koštao oko 98.000 kuna, govori Čerina.
Kako kaže Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, koja sufinancira gradnju crkve, sve ide svojim tokom, a mještani Paljuva željno iščekuju svoju crkvu.