Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zaton i Lanterna na vrhu Europe

17.01.2011. 23:00
Zaton i Lanterna na vrhu Europe


Osim nagrada i priznanja Turisthotelovom Zatonu posvećena je i posebna promocija pred najvažnijim auditorijem u kamping industriji Europe, što kampu koji već pet godina prima ovo priznanja svakako pripada. Zaton je iste večeri počašćen kao najbolji u Europi i od strane danskog automobil-kluba FDM


ADAC, njemački autoklub, već tradicionalno, početkom svake godine prilikom predstavljanja godišnjih izdanja vlastitih vodiča za kampove, dodjeljuje nagrade i priznanja najboljim europskim kampovima. Bila je to ove godine ne samo velika “fešta” ADAC-a već i Turisthotelovog autokampa Zaton.
Dodjela nagrada i ove je godine održana u sklopu ADAC-ove Gala večere, 14. siječnja 2011. godine, u prostorima sajma u Stuttgartu jednog od najvažnijih kamping sajmova, posebice za Hrvatsku kojoj su Nijemci prvi gosti, a koji je upravo otvoren. Gala večera okuplja 500 do 600 uglednika koji znače “sve i sva” u europskom kamping svijetu. Autori vodiča napominju da su za uspjeh hrvatskih kampova zaslužni, pored lijepe prirode i investicije u podizanje kvalitete usluga gostima. ADAC inspektori prilikom posjeta kampovima vrednuju pet područja po kojima se procjenjuje njihova kvaliteta: sanitarna opremljenost, izgrađenost i opremljenost parcela, opskrba u kampu, sadržaji za slobodno vrijeme te animacija i programi za slobodno vrijeme. Za svako područje dodjeljuje se maksimalno pet zvjezdica ili bodova.
Zaton – peti put
Posebne oznake za najbolje ocijenjene kampove su ADAC „Superplatz” i ADAC-ova „Žuta tabla”. „Superplatz” označava kampove koji su prilikom ocjenjivanja dobili u svim kategorijama najmanje 4 bodova, a „Žuta tabla” kamp koji je prilikom ADAC-ove inspekcije u prethodnoj sezoni ostvario „izvanredan rezultat”, tj. značajno poboljšanje i dobar dojam. ADAC „Superplatz” osvojio je ukupno 79 u konkurenciji od 5500 europskih kampova, među kojima i dva iz Hrvatske, Turisthotelov Zaton pored Zadra i Lanterna pored Poreča. Turisthotelov Zaton prvi je od hrvatskih kampova prije pet godina ponio ovu vrijednu nagradu i od tada je ne ispušta. Prije tri godine pridružio im se i kamp Umag, ali ga ove godine nema među dobitnicima te je sada tu Lanterna iz Poreča.
Ovogodišnji dobitnici žute ADAC-ove table su kampovi: Kanegra, Stella Maris, i Finida u Umagu, Solaris i Bijela Uvala kod Poreča, Slatina na Cresu, Poljana u Malom Lošinju, Vira na Hvaru i Nevio u Orebiću.
U ukupnom bodovanju hrvatski kampovi osvojili su veliki broj bodova koji ocjenjuju njihovu visoku kvalitetu.
 Dancima je Zaton prvak Europe
Posebna nagrada danskog automobil-kluba FDM za “vrhunsku kvalitetu, izvanrednu uslugu i gostoljubivost” dodijeljena je također kampu Zaton. Dodjela te nagrade održana je kao posebna točka programa te je u sklopu iste opširno opisana ponuda kampa Zaton te turistička i kulturna ponuda zadarske okolice.
Bila je to nenadmašna promocija i hrvatskog, a posebno turizma Zadarske županije koju valja zahvaliti konstantom ulaganju Turisthotela i svih djelatnika u unapređenje već čuvenog kampa koji je i najdugotrajnije nagrađivan od hrvatskih kampova i zasigurno predstavlja vrh Europe.
Njemački autoklub (ADAC) najsnažniji je u Europi, a milijuni odanih članova njihove upute o kampovima smatraju neupitnom garancijom kvalitete. Dansko priznanje ima za Zaton posebnu vrijednost i težinu jer su već niz godina prisutna nastojanja snaženja posjeta gostiju s prostora Nizozemske i Danske. U Danskoj je to očito prepoznato, a u Zatonu se mogu pohvaliti time što iz godine u godinu uvećavaju udjel danskih gostiju. Trenutačno je u Zatonu u kampu oko 11,5 posto prometa gostiju iz Danske, što je najbolji rezultat u Hrvatskoj. Danci su poželjni gosti zbog dugog boravka mahom u pred i posezoni, i iznimne su platežne moći.
Frane Skoblar: Čast i obveza
– Već petu godinu u kontinuitetu uspijevamo zadržati ovu iznimnu oznaku kvalitete, a koja se redovito provjerava od strane inspektora ADAC-a, a svi uključeni znaju da se ne radi o formalnim pregledima. Kada smo među 500, 600 predstavnika cijele Europe na gala večeri i kada se dobije posebna nagrada naravno da je svako prije svega zadovoljan i počašćen. No, valja biti i svjestan razine odgovornosti za održavanje tog nivoa. Mislim da djelatnici Zatona potvrđuju da su takvi. Kada je u pitanju FDM oni imaju samo jednu nagradu godišnje i ona predstavlja njihovog dobitnika za Europu. Uz sve hvalospjevne epitete koje daje njihovo priznanje posebna joj je vrijednost što je indirektno dodjeljuju gosti. Naime, ona se dodjeljuje temeljem ocjena koje njihovi članovi gosti kampova dostavljaju FDM-u, kazao nam je Frane Skoblar, direktor Turisthotela po povratku s prestižnim priznanjima.
Mogu kazati da nagrada i dolazi u pravo vrijeme jer smo u završnim pripremama novih ulaganja koja ćemo provoditi 2012. godine s novim investicijama i iskorakom u Zatonu. Danska nam je publika jako bitna jer u to tržište Danske i Nizozemske (mnoge agencije djeluju na jednom i drugom tržištu, a obe su nacije iznimno privržene kampingu i cijenjene u svijetu kao najznačajnije u tom segmentu turizma) iznimno ulažemo posljednjih godina, zaključuje Skoblar.