Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bez zaštite okoliša nema poticaja

17.01.2012. 23:00
Bez zaštite okoliša nema poticaja


Višestruka sukladnost niz obaveznih zahtjeva i postupaka (propisa) koje poljoprivrednici moraju poštovati u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima, radi ostvarivanja prava na potpore u poljoprivredi, pojasnili su predavači


U organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, Područnog odjela Zadarske županije ispostave Benkovac, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održano je predavanje na temu “Višestruka sukladnost” – što znači poštovanje mjera zaštite prirode i okoliša, zdravlja ljudi i životinja te mjera dobre poljoprivredne prakse.
Predavanje su održali predavači-viši stručni savjetnici Ana Grgas i Zvonimir Vlatković iz HPK, JPSS ispostave Benkovac koji su između ostaloga istaknuli da je višestruka sukladnost niz obaveznih zahtjeva i postupaka (propisa) koje poljoprivrednici moraju poštovati u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima, radi ostvarivanja prava na potpore u poljoprivredi. Uvjeti, odnosno zahtjevi višestruke sukladnosti se dijele na dvije grupe od kojih su među prvima dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti, održavanje poljoprivrednog zemljišta na gospodarstvu u dobrom poljoprivrednom i ekostanju. U drugu grupu ulaze obvezni uvjeti za upravljanje, poštovanje zahtjeva zaštite prirode i okoliša te zaštite zdravlja ljudi, biljaka i životinja, dobrobit životinja. Očuvanje tla, voda i zraka provođenjem mjera dobre poljoprivredne prakse. Ako propisani uvjeti višestruke sukladnosti nisu ispunjeni u bilo kojem trenutku u određenoj kalendarskoj godini te je takvo neispunjavanje uvjeta posljedica djelovanja ili propusta za koje je izravno odgovoran obveznik koji je u određenoj kalendarskoj godini podnio zahtjev za potporu, ukupan iznos izravnih plaćanja, koja su dodijeljena ili koja se trebaju dodijeliti tome obvezniku Agencija za plaćanja smanjuje ovisno o namjeri ili nemarnosti, opsegu, trajanju i ponavljanju utvrđene nesukladnosti u skladu s Pravilnikom. U slučaju iznimno velikog opsega, ozbiljnosti i trajnosti ili ako se utvrdi ponavljanje namjernog neispunjavanja uvjeta višestruke sukladnosti, obveznik se isključuje iz predmetnog programa pomoći u sljedećoj kalendarskoj godini.
Dakle, Agencija će vršiti kontrolu, a za utvrđene nesukladnosti provodit će se sankcije.
– Rokovi primjene uvjeta višestruke sukladnosti, odnosno dobre poljoprivredne i okolišne prakse postaju obveza u ostvarivanju prava na izravna plaćanja (poticaji) od 1. siječnja 2011. godine, istaknuli su predavači koji su između ostaloga obradili još niz zanimljivih tema među kojima je svakako korištenje voda za navodnjavanje koje se ostvaruje vodopravnom dozvolom u slučajevima kada je to propisano Zakonom o vodama, NN 153/09, osim u slučaju slobodnog korištenja voda u smislu korištenja oborinskih voda koje se skupljaju na zemljištu vlasnika, odnosno ovlaštenika drugog stvarnog prava na zemljištu. Voda nije komercijalni proizvod kao neki drugi proizvodi, nego je naslijeđe koje treba čuvati, štititi i mudro i racionalno koristiti.