Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Iza hladnoće i bure, jugo i kiša

17.01.2012. 23:00
Iza hladnoće i bure, jugo i kiša


Na zadarskom području prošle je godine palo svega 510 litara kiše po metru četvornom, što je gotovo 400 litara manje od prosjeka


Pravo zimsko vrijeme, stabilno, sunčano i hladno, s temperaturama koje se preko noći spuštaju ispod ništice potrajat će još danas i sutra, nakon čega nas prema kraju tjedna očekuje pogoršanje vremena, najavljuje poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev.
Pogoršanje vremena koje će zadarsko područje zahvatiti u noći s četvrtka na petak donijet će južinu, oblake i kišu, a s njima i porast temperature zraka. Takvo vrijeme trajat će svega par dana, a njegova stabilizacija očekuje se već početkom sljedećeg tjedna.
– Ovo je lijepo, pravo zimsko vrijeme. Tijekom noći i u ranim jutarnjim satima temperatura zraka je oko ništice, čak i nekoliko stupnjeva ispod nje, ovisno gdje se mjeri. Blizu mora je oko nule, a dalje i do -3 stupnja Celzija. No, danju temperatura znatno poraste, do ugodnih 7-8 pa čak i 10 stupnjeva Celzija, govori Duško Kraljev, dodajući da će pogoršanje vremena, koje stiže za vikend, donijeti jugo, oblake i kišu, a samim time i više, ujednačenije dnevne i noćne temperature.
Hladnu buru po levantu, koja je puhala proteklih dana i “ispraznila” gradske ulice, osobito zadarsku tržnicu, krajem tjedna zamijenit će južni vjetar. No prije toga bura okreće na zapadnjak, potom na jugo. U unutrašnjosti Hrvatske sljedećih dana očekuje se snijeg, a na Jadranu, uz more, nešto kiše.
– Unatoč niskim temperaturama, ovogodišnji siječanj još uvijek je topliji od prosjeka. Po svemu sudeći niti druga polovica mjeseca, neće donijeti znatnije zahladnjenje niti jaku buru. Hladnije vrijeme očekujemo u veljači, koja je poznata kao promjenljiv, prevrtljiv mjesec, kaže Kraljev, ističući da je najveći problem na zadarskom području suša, koja se nastavlja i u ovoj godini.
Na zadarskom području prošle je godine palo svega 510 litara kiše po metru četvornom, što je gotovo 400 litara manje od prosjeka. Naime, 30-godišnji prosjek oborina je 889 litara kiše po metru četvornom. Ako se to uskoro ne promijeni, Kraljev najavljuje da će biti velikih problema sa sušom.
– Prije dvije godine, dakle početkom 2010., imali smo kišnu i toplu zimu. Lani i ove godine kiša rijetko pada, velika je suša. Možda proljeće, kraj ožujka i početak travnja nešto promijeni, tada očekujemo najviše oborina. U protivnom, ne bude li padala kiša, ponovo nas očekuju veliki problemi, borba sa sušom, zaključuje Kraljev.