Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Početak velikog jubileja u velikoj muzejskoj noći

17.01.2012. 23:00
Početak velikog jubileja u velikoj muzejskoj noći


Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, najavila je na konferenciji za novinare program za predstojeću Noć muzeja. Manifestacijom ujedno počinje obilježavanje 180. godišnjice Muzeja, velikog jubileja ove ustanove.
Narodni muzej Zadar u povodu Noći muzeja 2012. želi predstaviti i zbirke na otoku Ižu o kojima vodi stručnu skrb: Područnu etnografsku zbirku u Velom Ižu i Područnu kulturnu-povijesnu zbirku u Malom Ižu.
Zbog dislociranosti, djelatnici muzeja neće biti u mogućnosti istovremeno nazočni u odjelima Narodnog muzeja u Zadru i na lokacijama izvan Zadra u vrijeme dogovoreno za održavanje manifestacije 27. siječnja 2012., te će se programi za Noć muzeja 2012. u iškim zbirkama održati u petak 20. siječnja 2012. godine.
Prgram će se odvijati na više lokacija, odnosno u svim odjelima Narodnog muzeja, a javnosti će se, među ostalim, predstaviti Pomorska zbirka, koja se od srpnja prošle godine nalazai u prostoru Kneževe palače. U prvoj dvorani Galerije umjetnina održat će se predavanje “Život u sjeni – crtice iz Telašćice”. Nikolina Baković (stručni voditelj u Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica, Sali -Dugi otok) održat će predavanje o organizmima koji nastanjuju staništa u koja ne dopire svijetlo ili do kojih dopire svijetlo u malim količinama. Osvrnut će se i na životinje koje žive oko nas ali su aktivne samo ili pretežno noću. Svi primjeri će biti iz živog svijeta parka prirode Telašćica. Nakon predavanja predviđeno je prikazivanje različitih vrsta noćnih životinja.
U Kneževoj palači otvorit će se izložba fotografija „Glas tišine” autora Gorki Kurtina.
U atriju Kneževe palače održat će sedemonstracija kuhanja brudeta na tradicionalan iški način u iškoj keramici.
U Muzeju Grada Zadra priređuje se izložba fotografija Nenada Gatina, a ispred odjela Galerija umjetnina priredot će se projekcija negativa iz zbirke Ante Brkana.
Kao i prošle godine organizira se prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira u svim odjelima i izložbenim prostorima Narodnog muzeja Zadar.
Na Malom Ižu otvoit će se izložba fotografija Mihovila i Zvonimira Novakovića “Izbor iz morskih motiva”, a na Velom Ižu priređuje se manifestacija pod nazivom “Može li tradicija postati IN?”. Riječ je o razgovoru na temu približavanja vrijednosti tradicijske kulture mladoj generaciji.
Ova manifestacija se organizira u suradnji s Osnovnom školom Zadarski otoci, Područni odjel Veli Iž.
U zajedničkom programu sudjelovati će učenici sa svojim literarnim i likovnim radovima inspiriranim posjetom Etnološkoj zbirci u Velom Ižu te izvođenjem iških  narodnih kola. Dogovoreno je da za ovu prigodu učenici donesu i izlože stare uporabne predmete iz svojih kuća koji svjedoče o iškoj tradiciji.


Nagradna igra NMZ i Zadarskog lista


Narodni muzej Zadar u suradnji sa Zadarskim listom organizira nagradnu igru. Objava prvog kupona nagradne igre za učenike osnovnih i srednjih škola na području zadarske županije, u povodu 180. obljetnice Narodnog muzeja Zadar, biti će na dan održavanja Noći muzeja 2012. Nagradna igra će trajati tri tjedna nakon čega će se podijeliti nagrade dobitnicima. Učenike očekuje bogat nagradni fond.